NATO "se obává ruského útoku na několika frontách"

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Podle zprávy v médiích existuje v NATO strach, že by Rusko mohlo využít své nedávno masivně zvýšené vojenské přítomnosti k útoku na široké frontě – včetně útoků proti členským státům. NATO by pak nemělo nic, co by dost rychle postavilo proti takové eskalaci.

V rámci NATO jsou zřejmě v oběhu varování, že ruský prezident Vladimir Putin by mohl mimo Ukrajinu usilovat i o ozbrojený konflikt se Západem. Jak diplomaté z několika států vojenské aliance informovali "Spiegel", existuje obava, že ruské ozbrojené síly by mohly využít své nedávno masivně zvýšené přítomnosti ve Středomoří, severním Atlantiku a Arktidě k útoku na široké frontě – dokonce i proti státům NATO. V takovém případě lze očekávat i masivní dezinformační kampaně a kybernetické útoky.

V současné době podle NATO neexistují žádné konkrétní náznaky příprav na takový útok. Možnosti Moskvy eskalovat jsou však reálné – a NATO by v případě nouze nemělo nic, čím by Rusku vojensky nebo digitálně čelilo.

Nejnověji ruská vláda požadovala, aby se NATO smluvně zavázalo nepřijímat žádné další bývalé sovětské republiky a stáhnout své jednotky z území východních spojenců. Putin shromáždil kolem 100 000 vojáků na hranici s Ukrajinou.

Přední ruský diplomat také koketoval s možností nasazení ruské armády na americkém kontinentu. Nemůže ani potvrdit, ani vyloučit, že Rusko rozmisťuje vojenskou infrastrukturu na Kubě a ve Venezuele, řekl ve čtvrtek ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov ruské televizi RTVI.

Rjabkov vedl v pondělí ruskou delegaci na americko-ruských rozhovorech o napjaté situaci na ukrajinské hranici a dalších bezpečnostních otázkách v Ženevě. Diskuse v Ženevě a rozhovory mezi Ruskem a NATO ve středu ve Vídni nedokázaly překonat rozpory týkající se bezpečnostních záruk požadovaných Ruskem na pozadí hromadění ruských jednotek u ukrajinských hranic.

Zdroj v němčině: ZDE

-1
Vytisknout
10155

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022