97% mladých žen je v Británii terčem sexuálního obtěžování

10. 3. 2021

čas čtení 5 minut
(V ČR údajně padesát procent. Jenom? JČ)

Téměř všechny mladé ženy v Británii byly terčem sexuálního obtěžování. Vyplývá to z průzkumu organizace UN Women UK. Ta varuje, že většina žen ztratila víru, že by viníci byli kdy potrestáni.

97% žen ve věku 18-24 let uvedlo, že byly obětí sexuálního obtěžování a 80% žen každého věku konstatovalo, že jsou na veřejnosti terčem sexuálního obtěžování.

"Tohle je krize lidských práv. Nestačí pořád jen říkat, že 'tohle je příliš složitý problém, s tím se nedá nic dělat' - je nutno to řešit teď," řekla Claire Barnet, ředitelka organizace UN Women UK.

"Jde o situaci, v níž mladší ženy jsou nuceny neustále měnit své chování ve snaze vyhnout se útokům či proměňování v předmět a starší ženy mají vážné obavy o svou osobní bezpečnost, kdykoliv opustí dům po setmění - a v zimě i dokonce během dne."



Z průzkumu organizace YouGov, která se dotazovala více než 1000 žen, vyplývá, že ženy nemají absolutně žádnou důvěru, že by úřady byly schopny či ochotny zasahovat proti sexuálnímu obtěžování. 96% žen o incidentech sexuálního obtěžování úřady vůbec neinformuje a 45% žen říká, že by to nic nezměnilo. Jde o ženy, které byly osahávány, sledovány delší dobu na ulici či donuceny k sexu, konstatuje organizace UN Women UK.

Organizace nyní shromáždila příběhy od 400 žen a poslala vedoucím politikům otevřené dopisy. Požaduje lepší design veřejného prostoru, zlepšení systémů pro udávání sexuálního obtěžování a výchovu.

"Jinde ve světě vidíme opravdu efektivní výsledky. Potíž je, že my v Británii vůbec nepracujeme na genderově založeném násilí, které se děje každý den doma, zvlášť ženám a marginalizovaným skupinám," řekla Barnettová.

Laura Bates, zakladatelka projektu Everyday Sexism uvedla, že ženy dobře vědí, že jsou terčem sexuálního násilí, ale nemají absolutně žádnou víru v systém, který je "úplně rozbitý".

"Když hovoříte o agresivním pískání na ženy nebo o šikanování na ulici, dostanete se na titulní stránky bulvárního tisku jako 'extremistická feministka' a jste obviněna, že přeháníte, takže samozřejmě mladé ženy usuzují, že je nikdo nebude brát vážně, když si budou stěžovat," uvedla Batesová. Poukázala na průzkum britského odborového kongresu TUC/Everyday Sexism, z něhož vyplývá, že 52 procent žen čelí sexuální šikaně v zaměstnání. 20 procent žen, které to udaly, uvedlo, že se nic nezměnilo a 16 procent svědčilo, že se jejich situace po udání šikanování jen zhoršila.

"Kořenem toho všeho je normalizace představy, že ženské tělo na veřejnosti je prostě majetkem všech a mladé ženy se s tím prostě musejí vyrovnat. Tuhle normalizaci musíme odstranit změnou politické strategie a také v tisku," dodala Batesová.

Podrobnosti v angličtině ZDE 


K tomu:

Sexuální obtěžování zažila polovina Češek. Přesto se o něm bojí mluvit   (placený přístup)
Vyšlo dne:  17/07/2020


Se sexuálním obtěžováním se někdy v životě setkala víc než polovina českých žen. Přesto se o něm nemluví nebo se zlehčuje, neboť se stalo normou. Deník N proto oslovil desítky žen z různých sociálních skupin, regionů a povolání. Třicet pět z nich popisuje svoje zážitky, které si často pamatují léta. V situacích, kdy je někdo obtěžoval, se cítily bezmocně a poníženě. Co to ale vlastně sexuální ponižování je a jak ho poznáme?

„Stalo se mi ‚jen‘ to, že za mnou přišel v supermarketu mezi prázdnými regály chlap, zmáčkl mi zadek a když jsem na něho začala křičet, co si to dovoluje, tak na něm bylo vidět, že takovou reakci nečekal a začal mě uklidňovat, že to bylo omylem. Jinak se mi podobné věci vyhýbají, protože nenosím výstřihy ani sukně,“ popisuje jednu z běžných situací sexuálního obtěžování Tereza Axmannová z Brna.

Různé podoby obtěžování se týkají především žen, v daleko menší míře mužů. Zahrnují oplzlé vtipy, poplácávání po zadku, nemístné komentování postavy a oblečení, zírání do výstřihu, zasílání nevyžádaných pornografických materiálů. Horší formy pak osahávání na intimních místech, nátlak, pronásledování nebo vydírání.

Patří k důležitým úkolům dobré novinařiny dávat slovo těm, jejichž hlas ve veřejném prostoru nezaznívá. Z obav či nezájmu většiny. A ke škodě celku. Proto přinášíme výpovědi tří desítek žen o jejich zkušenosti se sexuálním obtěžováním. Nečtou se snadno a vybízejí nás všechny k odpovědi na jednu důležitou otázku: Zda ve společnosti, která toto vše umožňuje, chceme dál žít, anebo nastal čas, abychom ji společně změnili. (...)

1
Vytisknout
8804

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021