Assange byl v USA obviněn ze "zveřejnění utajovaných informací"

24. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Julianu Assangeovi hrozí, že bude v USA odsouzen do vězení na desítky let. Byl totiž nyní nově obžalobán z porušení archaického a kontroverzního amerického Zákona o špionáži, že "zveřejnil utajované informace".

 

Dosud byl - také kontroverzně - v USA obžalován jen z toho, že se pokoušel hackersky proniknout do počítačového systému v Pentagonu, aby americkému ministerstvu obrany zabránil v identifikaci Chelsey Manningové. Mnozí obránci svobody projevu poukazují na to, že tato jeho akce je součástí běžné novinářské práce, v jejímž rámci se novináři snaží zajistit utajení svých whistleblowerských zdrojů, a že kriminalizace Assange v této věci ohrožuje svobodu novinářské práce.

"Assangeovy činy riskovaly vážné škody národní bezpečnosti USA ku prospěchu našich nepřátel," konstatovalo americké ministerstvo zahraničí v prohlášení. Pokud by byl Assange shledán vinným ze všech trestných činů, z nichž je nyní obviněn, byl by odsouzen na 175 let do vězení.

Nová obvinění vznesená proti Assangeovi vyvolávají vážné otázky ohledně svobody tisku, kterou má zaručovat první dodatek americké ústavy. Také zřejmě zkomplikují americkou žádost o Assangeovo vydání z Británie. (Mimo jiné vláda, která žádá o vydání nějaké osoby, nemůže žalobu proti ní, která je důvodem žádosti o vydání, dodatečně měnit a doplňovat ji o další obvinění, což právě udělaly USA.)
 

Barry Pollack, Assangeův právník v USA, napsal v prohlášení: "Tato bezprecedentní obvinění dokazují, jak vážnou hrozbu Assangeho trestní stíhání tvoří všem novinářům v jejich úsilí informovat veřejnost o činech americké vlády."

Aktivisté za svobodu tisku tato nová obvinění důrazně odsoudili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7342

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2019