Německo Židům: Nenoste na veřejnosti kipu!

27. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Antisemitské útoky v Německu v několika posledních letech sílí. Vloni došlo k útoku na dva muže nosící jarmulky - také známé jako kipy - na ulici v Berlíně, což způsobilo v zemi masivní pobouření.


Komisař spolkové vlády pro antisemitismus v sobotu varoval židovskou komunitu, aby se kvůli nárůstu antisemitských zločinů vyhnula nošení jarmulky, tradiční židovské mužské pokrývky hlavy, v určitých veřejných prostorech.

"Nemohu doporučit Židům nošení kipy v Německu vždy a všude," prohlásil Felix Klein v rozhovoru pro mediální skupinu Funke. A dodal, že ve srovnání s minulostí "změnil názor".

Počet útoků na Židy v Německu vzrostl z 1 504 v roce 2017 na 1 646 v roce 2018 - tedy o 10 %. Počet hlášených násilných činů proti Židům vzrostl za stejné období z 37 na 62.

Ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová sdělila listu Handelsblatt, že nárůst je "hanbou pro naši zemi", ale dodala, že policie pracuje naplno.

Vloni byl zbit a zkopán muž nosící Davidovu hvězdu v samotném centru Berlína. Několik týdnů předtím došlo k podobnému incidentu v německém hlavním městě, který vyvolal veřejné pohoršení a celostátní debatu o antisemitismu, když devatenáctiletý Syřan napadl izraelského Araba a jeho doprovod. Oba napadení nosili jarmulky.

Po několika incidentech židovské komunita vyzvala spolkovou vládu, aby od skupin usilujících o veřejné financování vyžadovala přísahu týkající se antisemitismu.

Komisař pro antisemitismus Felix Klein navrhl, aby policie, učitelé a právníci byli lépe připravováni rozpoznat, co představuje antisemitismus. Podle něj k současnému stavu výrazně přispěly internet a sociální média - "ale také vytrvalé útoky na naši politiku paměti," dodal.

Analytici tvrdí, že ultrapravicová uskupení v Německu také přispěla k antisemitismu. Strany jako AfD otevřeně zpochybňují německou kulturu připomínky 2. světové války. Někteří experti také připisují novou vlnu antisemitismu přílivu milionů žadatelů o azyl, zejména ze států s většinově muslimským obyvatelstvem, jako jsou Sýrie, Afghánistán a Irák.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8243

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2019