Světová "sláva": Al Jazeera informuje o pražských protestech proti Babišovi

23. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


V ČR sílí protesty proti pozvolnému přechodu země k autokracii, informuje katarská televize Al Jazeera. Už po čtvrté demonstrovali Češi v Praze proti kontroverznímu jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. 50 000 lidí protestovalo v úterý proti útoku na nezávislost soudnictví, v jehož důsledku hrozí, že se Česká republika dostane na podobnou cestu, po které se ubírají její mezinárodně odsuzovaní sousedé.



Al Jazeera připomíná, že protesty začaly, když byla den po oznámení prokurátorů, že by měl Andrej Babiš čelit trestnímu stíhání za podvod s dotacemi od Evropské unie, jmenována Benešová minstryní spravedlnosti.

"Myslím, že překročili hranici," sdělil televizi Al Jazeera Mikuláš Minář, jeden ze studentských zakladatelů Milionu chvilek pro demokracii.

"Lidé mají právo protestovat," řekla televizi Al Jazeera vládní mluvčí Jana Adamcová. "Avšak pan premiér byl demokraticky zvolen a může si vybrat, jakého ministra chce."

Protože však mainstreamové strany s Babišem odmítají spolupracovat, Babiš stojí v čele menšinové vlády, která spoléhá na podporu ultrapravicových a ultralevicových stran. Mnozí tvrdí, že tuto podporu organizuje Miloš Zeman, kontroverzní populista s vazbami na Rusko a Čínu, na základě možného mocenského paktu s Babišem. Čím víc je Babiš oslabován skandály, tím více roste Zemanova moc, poznamenává Al Jazeera.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7748

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2019