NATO varuje před zranitelností ve Východní Evropě

2. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Hlasy z celého NATO varují, že aliance nedokáže ubránit svou východní hranici před agresívním Ruskem. Zpráva, kterou v pátek zveřejní Atlantická rada, je vypracována šesti experty. Je mezi nimi například bývalý generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer, zástupce nejvyššího velitele sir Richard Shirreff nebo předseda vojenského výboru Giampaolo di Paola.


Tito lidé varují před vážným "nedostatkem pokroku" v oblasti aliančních plánů posílit, které vznikly po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2013.

Mnozí z klíčových členů NATO se stále potýkají s "chronickým podfinancováním" a "kritickými nedostatky" jejich "vykuchaných" armád, tvrdí zpráva. Například z 31 německých bitevních vrtulníků Tiger je jich v provozuschopném stavu jen 10, a také jen 280 z 406 bojových vozidel pěchoty Marder. Další jednoduše neudělali dost proto, aby přesunuli obranu směrem na východ.

Pro Velkou Británii by nasazení patřičně připravené brigády, nemluvě o divizi, představovalo "velkou výzvu", tvrdí Shirreff, bývalý velitel generálního štábu pozemních sil. Dodává, že jedno z loňských cvičení v Evropě vyžadovalo stažení tanků používaných k výcviku v západní Kanadě, "protože připravenost k nasazení a situace s náhradními díly v Británii byla tak špatná".

"Nedůvěryhodné obranné úsilí neudělá na Putina žádný dojem," říká Francois Heisbourg, bývalý bezpečnostní poradce francouzské vlády a nyní předseda Mezinárodního institutu strategických studií. "Putin symbolické kroky bere vážně jen tehdy, pokud symbolismus sám má nějakou váhu". Současné plány NATO, tvrdí Heisbourg, takovou kvalitu podle něj nemají.

Riziko, že se Moskva strategicky přepočítá, je vyšší, dokud je postoj NATO považován za nejistý. "Jde o to mít tam vojáky trvale umístěné a trochu více vybavení, než je v současnosti plánováno... potřebujeme síly, jaké jsme měli během studené války v Západním Německu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7371

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016