The Independent: Děti v uprchlickém táboře Džungle v Calais jsou znásilňovány

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Dospívající chlapci jsou táboře Džungle znásilňováni, tvrdí pracovníci poskytující pomoc. Zároveň vyjadřují obavy kvůli nedostatečné ochraně dětí v táboře - a riziku zneužití, jemuž čelí tisíce uprchlických dětí po celém kontinentě.


Dobrovolníci z řad zdravotnického personálu, který pracuje v Calais, sdělili listu The Independent, že během půl roku ošetřovali 7 chlapců ve věku 14 - 16 let, kteří tvrdili, že byli znásilněni. Měli zranění konzistentní s tímto tvrzením. Ve čtyřech případech potřebovali chirurgické ošetření. Jen jeden z nich se však dostal do nemocnice, protože ostatní se obávali prozrazení a hanby.

Redakce listu hovořila s lékařem registrovaným u britské asociace GMC, jemuž dobrovolníci incidenty hlásili. Potvrdil, že o nich ví.

Europol také vyjádřil obavy, že děti mezi uprchlíky po celém kontinentě čelí vysokému riziku sexuálního vykořisťování. V lednu vysoký představitel Europolu odhadl, že asi 10 000 z nich se ztratilo.

Dobrovolníci v Calais hovoří o chybějící proceduře pro nahlášení vážných případů sexuálního zneužití. Dodávají, že odmítání francouzské vlády označit tábor za humanitární krizi způsobuje při ochraně dětí vážné problémy. Velké agentury tak nemohou v táboře pracovat.

"Kdybych vzal jednoho z těch chlapců na policii a řekl "Jsem jeden z mediků a vím, že tento chlapec byl sexuálně zneužit", zaručuji vám, že by pokrčili rameny a pokračovali ve vzájemném rozhovoru," prohlásil jeden z dobrovolníků.

Organizace Lékaři bez hranic nedokázala potvrdit, že obdržela zprávy o sexuálním zneužívání dětí. Dobrovolníci také vyjadřují obavu, že v táboře dochází k sexuálnímu obchodu, protože chlapci ve věku kolem 13 let je žádají o kondomy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5734

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016