Slovenské volby vyhrál vůdcovský princip

7. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


V parlamentních volbách na Slovensku získala 28,3 % hlasů strana Smer. Na sociální demokracii si tento subjekt vždy jen hrál, ve skutečnosti byl poněkud učesanějším následníkem populistického HZDS; a tak jako HZDS ji řídí nedůtklivý, nedemokratický předseda Fico, který nesnese konkurenci ani kritiku a nenávidí zvídavé novináře. V těchto volbách se už ani nenamáhal předložit pořádný program.

8,6 % hlasů obdržela strana SNS. Jde tradičně o extrémně nacionalistickou stranu, kterou zakládal autokrat Ján Slota, a ultrapravicovou a nedemokratickou zůstala i za Andreje Danka, přes mohutné ujišťování o reformě.

8 % hlasů, zejména mimořádné množství hlasů prvovoličů, získal bánskobystrický župan Kotleba a jeho kamarádi z L´S NS. Tento spolek je tvořen otevřenými neonacisty.

Je nesprávné říkat, že se Slovensko v těchto volbách s něčím rozešlo. Naopak, samo se sebou se důkladně sešlo. 44,9 % Slováků opět hlasovalo pro politiku, ve které nezáleží na programech a zásadách, ale na vůdcích. Jediné, v čem se tentokrát tak úplně neshodli, je otázka, kdo má být ten správný vůdce.

Posun od demokratické politiky k vůdcovskému principu, který se kdysi snažila překonat protimečiarovská opozice a následně i vlády, se vrátil s Ficem nazpět a rozvinul do nové krásy. V těchto volbách se nic zásadně nezměnilo. Jen se ukázalo, že systém politiky založený na vůdci místo na zásadách a programech se brzy obejde bez Fica.

0
Vytisknout
7642

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2016