Mezi desetitisíci uprchlíky uvízlými v Řecku vzniká vážná humanitární krize

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Premiér Alexis Tsipras požaduje, aby Evropa začala sdílet břemeno uprchlické krize. 14 000 lidí se nahromadilo na makedonské hranici

Více než 13 000 uprchlíků setrvávajících v tenkých stanech má k dispozici jen 24 sprch a jen 140 záchodů. Děti, včetně novorozenců, jsou odváženy do nemocnic s chřipkou a s průjmy.

Množství lidí, nahromaděných v Řecku v neděli eskalovalo. Regionální činitelé hovoří o humanitární krizi na severní hranici Řecka, kde po hermetickém uzavření makedonské hranice uvízlo 14 000 mužů, žen a dětí. Řecká vláda Alexise Tsiprase požaduje, aby Evropa začala sdílet břemeno uprchlické krize. Každým dnem přichází do Řecka z Turecka podle oficiálních údajů asi 3000 lidí.

"Evropa je uprostřed krize nervozity, především v důsledku své politické slabosti," řekl Tsipras v neděli. Ostře odsoutil rozhodnutí východoevropských a balkánských států posílit omezení na hranicích, v jejichž důsledku uvízlo v Řecku už skoro 35 000 lidí.

Řecká vláda takové počty nedokáže zvládnout. Více než 5000 lidí je izolováno na řeckých ostrovech. Netrpělivě se chtějí dostat do Atén, které jsou však přeplněny a nemají místo na nové příchozí.

"Musíme se připravit na velké počty," řekl ministr pro migraci Jannis Mouzalas. "Vytváříme každý týden 10 000 ubytovacích míst." Přijímací střediska jsou zakládána v opuštěných vojenských kasárnách, ve veřejných místnostech, na nepoužívaném olympijském stadionu, v hotelech, v parcích a v letních táborech.

Do víkendu přišlo do severního Řecka více než 20 000 mužů, žen a dětí. Drtivá většina se jich shromažďuje kolem Idomeni na makedonské hranici.

Nevládní organizace uvádějí, že více než 13 000 uprchlíků setrvávajících v tenkých stanech má k dispozici jen 24 sprch a jen 140 záchodů. Děti, včetně novorozenců, jsou odváženy do nemocnic s chřipkou a s průjmy.

V neděli oznámily některé místní komunity, že se budou soudit, aby nemusely zakládat přístřeší pro uprchlíky. V Řecku je chudoba a nezaměstnanost na rekordní výši a mnoho Řeků požaduje za přijatelné, že v takové situaci se jejich země má stát trvalým bydlištěm na mnoho let pro Syřany, Afghánce, Iráčany a Íránce. Řecko to ohrožuje naprostým rozkladem.

Je to obrovská příležitost pro ultranacionalisty, jako je strana Zlatý úsvit, aby začali vyvolávat sociální a hospodářské napětí s cílem získat pro sebe politickou podporu. Fašistická strana Zlatý úsvit je nyní třetí největší řeckou stranou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5867

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2016