VAROVÁNÍ A POUČENÍ PRO EVROPU:

BBC: Kotlebu svou nezodpovědnou protiuprchlickou rétorikou dostali do parlamentu slovenští mainstreamoví politikové

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta




Výrazu "nacista" nebo "fašista" se někdy neodpovědně zneužívá pro každého, kdo je trochu napravo od Marine Le Penové, píše Rob Cameron, reportér BBC z Bratislavy. Nemylme se, ale, Kotlebova Lidová strana-Naše Slovensko skutečně neonacistická je. Kotleba obdivuje nacistický Slovenský štát, který z vlastní vůle poslal do koncentráků své židovské obyvatelstvo, Romy označuje za "parazity", pohrdá EU a NATO označuje za "teroristickou" organizaci. V předvolební kampani vyvolával Kotleba strach z neexistujících uprchlíků a europoslance, kteří hlasovali pro přijetí uprchlíckých kvót EU, označil za "zrádce". Jeho obličej byl na billboardech s nápisem "STOP IMIGRACI".

"Jde o okamžik obrovské hanby pro Slovensko," řekl společnosti BBC Tom Nicholson, britsko-kanadský novinář, který pracuje v Bratislavě už 23 let. "Strana pana Kotleby není jako strana Marine Le Penové. Toto jsou skuteční nacisté. Jsou to skinheadi, kteří hajlují na veřejnosti a pořádají tisícové demonstrace v Bratislavě, na nichž vyvolávají nenávist vůči uprchlíkům a migrantům z Blízkého východu."

A zde se dostáváme k jádru věci, upozorňuje Rob Cameron. Je to poučení pro střední Evropu i pro celý evropský kontinent. Mnoho stran kandidujících ve slovenských volbách, včetně mainstreamových umírněných stran, jako je Ficův Smer, používalo v kampani strach z uprchlíků v posledních měsících jako hlavní téma a varovaly před údajnou "invazí" muslimských migrantů, která "zahltí" tento malý křesťanský národ pěti milionů lidí.

Komentátoři varovali, že taková horečnatá rétorika probudí démony střední Evropy, otevře lahev, v níž se skrývá džin evropského nacionalismu.

A toto, říkají, je teď důsledek.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7132

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016