Přední Republikáni zoufale bojují proti šílenému Trumpovi, česká politika Zemanovo šílenství toleruje či podporuje

Kdo z českých politiků se odváží říct, že Zeman je směšný lhář a podvodník?

6. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Zápasit s prasetem nemá smysl: oba budete špinaví, jenže jen praseti se to bude líbit.

Karel Dolejší poukazuje, že kritické komentáře k Zemanovu stupňujícímu se exhibicionismu vedou paradoxně k upevňování jeho podpory. Částečně to tak bude, mezi Zemanovými příznivci je pravděpodobně pevné jádro těch, kteří budou svého "hrdinu" hájit za jakýchkoliv okolností. Zdravím ty, kteří ještě z masochistických důvodů čtou Britské listy.

Ani stále silnější koktejl stupidity, demagogické manipulace a obscénního odhalování vlastní méněcennosti, v kteréžto disciplíně se Miloš Zeman stává virtuózem, jim v tom nezabrání. Naopak, Zeman v nich pravděpodobně posiluje přesvědčení, že mají na své zcestné a pomatené názory právo. Jak upozornil sociolog Stanislav Biler, a jak jsme opakovaně upozorňovali na Britských listech, svátost prezidentského úřadu dodává slovům jakéhokoliv držitele naprosto nereálnou váhu.

Zeman svou bezuzdnou exploatací politické deziluze posttotalitní společnosti pro ukojení vlastní, infantilní touhy po oslavování davy, ničí mnohé. Ničí velmi křehké společenské klima, v němž, jak je vidno, mohou velice rychle vyvstat nečekaně nenávistné nálady proti marginálním skupinám. Ničí pověst ČR v Evropě, kde se pravděpodobně upevní dojem z toho, že země střední Evropy jsou prostě společensky méněcenné. A ničí také politický diskurs, když naprosto v rozporu se svými ultrapravicovými názory stále komicky tvrdí, že je levicový politik.

Je naprosto k nevíře, že lidé, kteří chtějí v ČR reprezentovat levicovou politiku, hlasitě nebojují s touto zcela otevřenou lží. Až na čestné výjimky, reprezentované solitéry typu Bohuslava Sobotky nebo Jiřího Dolejše jsou tzv. levicové parlamentní strany naprosto slepé, hluché a snad i bez čichu. Naopak, Zeman dokonce má mezi některými populisty, zejména v ČSSD, otevřenou podporu. Dochází tak ke zcela bizarní situaci, kdy se předseda jeví být ve vlastní straně se svým postojem zcela osamocen.

Zeman je, i s ohledem na působení dovnitř politické scény, velmi dobrou paralelou k Donaldu Trumpovi, ostatně o podobnosti jejich vulgární, tupé politické prezentace jsme taktéž opakovaně psali. Jenže situace v USA se velmi výrazně liší od toho, co můžeme vidět na domácí politické scéně. Špičky Republikánů si uvědomují, jak obrovské nebezpečí pro ně Trump jako vítěz prezidentské nominace představuje a snaží se výrazně distancovat od naprosto nepřijatelných blábolů, kterými Trump krmí nekriticky uvažující část amerického pravicového elektorátu. Romney, McCain, Rubio, Cruz a další otevřeně označují Trumpa za podvodníka a lháře, jímž s ohledem na své řeči a politické proklamace je. Že se to děje pozdě a že to možná nebude mít kýžený dopad, jak píše Jonathan Freedland v Guardianu, má jistě svou váhu. Jenže se to děje. Navíc Trumpova reálné šance na vítězství v samotných volbách je velmi malá, jeho nevzdělaní podporovatelé tvoří jen část Republikánů, v celkovém součtu nikoliv rozhodující.

V ČR jakoby neexistovala ani elementární vůle zvrátit zemanovský let střemhlav do hnoje, natož politická odvaha a čest údajné levice bránit svou politickou ideologii proti největšímu trollovi v dějinách české politické subverze. Česká parlamentní levice je zcela paralyzovaná skutečností, že společnost sdílí primitivní nenávistnou propagandu, před kterou se, jak trefně poznamenává ve svém protest songu Lukáš Burian, v lokajském předklonu plazí všechny velké politické strany, ve stejné frontě s politickou chátrou.

Kovaným demokratům, kteří se vždy bijí v prsa za řečnickým pultem ve sněmovně, když je zrovna zabírá kamera, se jaksi nechce upozorňovat voliče, že Miloš Zeman je lhář a podvodník. Byť je to pravda stejně jako v případě Donalda Trumpa. Trump ještě prezidentem není a zřejmě jím ani nebude. Zeman už prezidentem je a hrozí, že jím bude znovu.Pokud, stane se tak kvůli zbabělosti českých politiků. 

Freedland ve výše zmiňovaném článku říká, že zápasit s prasetem nemá smysl: oba budete špinaví, jenže jen praseti se to bude líbit. Myslí tím, že nemá smysl snažit se zápolit s Trumpem jeho vlastními zbraněmi. Ani se Zemanem. Je ale velmi jednoduché poukázat na Zemanovy nesmysly, jako to udělal John Oliver s Trumpem, aniž by bylo nutné klesnout na tu nejnižší úroveň, kde neplatí fakta, logika, paměť ani žádná z dalších veličin racionální diskuse. Problém je, že Olivera nezajímá Zeman a tady žádný John Oliver není. Mohl by být, ale česká média neumějí českého Johna Olivera stvořit. Jestliže Donald Trump (Drumph) je naprosto jedinečným materiálem pro politickou satiru, čím je Miloš Zeman? Požehnáním? Jenže česká média umějí akorát Kancelář Blaník, Otázky Václava Moravce a DVTV. Takže tedy: střemhlav do hnoje.

0
Vytisknout
10941

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016