Channel Four News:

OSN varuje, že plán Evropy na masovou deportaci uprchlíků je ilegální

8. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Moderátor Jon Snow: OSN varuje, že plán Evropy na masovou deportaci uprchlíků z Řecka do Turecka porušuje mezinárodní právo a jejich lidská práva.

Dobrý večer. Kejkle, jejichž prostřednictvím se politikové z Evropské unie snaží vyměnit desetitisíce uprchlíků v Řecku za uprchlíky, kteří jsou v Turecku, v úterý ostře odsoudili, mimo jiné, OSN i Lékaři bez hranic.

Tento plán zatím nebyl ještě schválen, avšak ministři stále doufají, že schválen bude. Dnes večer přinášíme nejnovější informace a jsme v Aténách s uprchlíky, kteří by měli být podle tohoto plánu deportováni.

BBC: Dohoda EU s Tureckem o deportaci uprchlíků bude ilegální, případ skončí u Evropského soudu pro lidská práva

8. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Moderátorka pořadu rozhlasu BBC World at One: Jak legální je tato dohoda? Steve Pierce je profesorem práva Evropské unie na Essex University a je specialistou na migrační a lidskoprávní právo. Je legální, aby Evropská unie hromadně vracela uprchlíky z řeckých ostrovů do Turecka?

Steve Pierce: No můžete vrátit jedině lidi, kteří individuálně zažádali o azyl, ta žádost byla řádně zpracována, zkoumána a odmítnuta. S tím není problém. Problém je v tom, říci, kdokoliv, kdo není Syřan, a kdo by třeba předložil přesvědčivou žádost o azyl, bude deportován zpět. Aniž by se řádně zkoumala jejich žádost s tím, že měli zažádat o azyl v Turecku.

Moderátorka: Takže před případnou deportací musí proběhnout konkrétní právní proces.

Steve Pierce: Ano, musí nejprve proběhnout v Řecku právní proces. Zákon Evropské unie v současnosti praví, že můžete být deportován zpět pouze za předpokladu, že je bezpečná a že vás nepošlou do nebezpečné země, to znamená, že by tam s vámi během vašeho pobytu nezacházeli bezpečně. A zdá se, že právo EU vyžaduje, že vás mohou poslat zpět jedině do země, která plně aplikuje Ženevskou dohodu o uprchlících. A Turecko ji plně neaplikuje. Aplikuje ji jen pro Evropany a tady jde o lidi z Blízkého východu a z Afriky, nejsou to Evropané, takže nemohou získat v Turecku status uprchlíka. To je velký právní problém.

Moderátorka: Takže v tomto kontextu by Turecko nebylo považováno za bezpečnou zemi, kam by bylo lidi možno vracet?

Steve Pierce: No, to je ten argument. Turecko nepodepsalo Úmluvu o uprchlících, pro některé lidi to tam nemusí být bezpečné. Organizace informují o tom, že Turecko deportuje uprchlíky zpět do dalších nebezpečných zemí. To jsou ty argumenty. A je nutno hodnotit každý individuální případ, jednotlivě, každého uprchlíka zvlášť. Nemůžete prostě posadit houfně lidi na loď a poslat je zpět. Musíte zhodnotit jejich žádost, musíte s nimi provést pohovor, musíte jim poskytnout poradenství, musíte jim dát právo se odvolat. A oni musejí mít právo zůstat na území, na něž přišli, aspoň po první část tohoto procesu. Takže se to nedá udělat příliš rychle.

Moderátorka: Takže pokud by EU tuto dohodu s Tureckem uzavřela, uprchlíci se obrátí na soudy?

Steve Pierce: Ano. No, nevím, kolik řeckých právníků a řeckých soudů se specializuje na uprchlické právo, ale zcela jasně se uprchlíci mohou obrátit na soudy a řecké soudy by se v té věci obrátily na soud EU, aby v té věci rozhodl, anebo to může jít k Evropskému soudu pro lidská práva. Můžete požádat ten soud, aby zakázal deportaci uprchlíků. Myslím, že u tohoto soudu během několika nadcházejících měsíců skončíme.

Zdroj: ZDE (od minuty 26'12")

Dohoda EU s Tureckem:

Hanebné opuštění zásad Evropské unie

8. 3. 2016

čas čtení 5 minut

Moderátor Jon Snow: Máme nyní ve studiu Petera Sutherlanda, mimořádného zástupce OSN pro mezinárodní migraci. Zajímalo by mě, z tohoto postavení, jak pohlížíte na pondělní vyjednávání EU s Tureckem.

Peter Sutherland: Vidím současnou situaci jako poněkud hanebnou. Z hlediska rozvinutého světa. V podstatě čelíme otázce, zda máme povinnost poskytnout útočiště pro ty lidi, kteří prchají před pronásledováním. Jenže všichni hovoří, v Bruselu a všude jinde, jedině o tom, jak proud uprchlíků zastavit. Jak je donutit, aby se vrátili zpátky. Jak vytvořit Řecko, které v podstatě bude izolováno ploty a zdmi a vojáky, kde budou stále větší počty lidí v obrovském táboře. To je nepřijatelný přístup k obrovskému lidskému problému. Politikové ignorují lidskost.

EU se "dohodla" s Tureckem přijmout jednoho syrského uprchlíka za každého, deportovaného do Turecka

8. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Lidskoprávní organizace varovaly, že navracení uprchlíků z Řecka do Turecka by bylo porušením zákona

Evropští politikové oznámili v úterý ráno, že v zásadě dosáhli dohody s Ankarou o návratu tisíců uprchlíků do Turecka. Doufají, že plné dohody může být dosaženo na vrcholné schůzce příští týden.

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu navrhl, že Turecko přijme jednoho syrského uprchlíka navráceného do Turecka z řeckých ostrovů za jednoho každého, kterého přijme Evropa. Po dvanácti hodinách rozhovorů v Bruselu charakterizovala Angela Merkelová tuto dohodu jako "průlom", avšak dodala, že Evropa potřebuje více času na dohodnutí konečných podrobností.

Turecké návrhy dojednalo Turecko s Merkelovou a holandským premiérem Markem Ruttem před vrcholnou schůzkou. Ostatní vedoucí představitelé EU tím byli překvapeni. Jeden uvedl, že činitelé EU se nyní snaží zjistit, co je "právně a logisticky možné" a jiný diplomat dodal, že je "naivní" myslet si, že takový plán může být realizován rychle.

Lidskoprávní organizace varovaly, že navracení uprchlíků z Řecka do Turecka by bylo porušením zákona, avšak Evropská unie se zoufale snaží omezit počet uprchlíků přicházejících do Evropy.

Německá kancléřka podporuje zdvojnásobení finanční pomoci pro syrské uprchlíky v EU na 6 miliard euro.

Turecko přijalo téměř 3 milionu uprchlíků. V Evropě zažádalo loni o azyl téměř 363 000 Syřanů.

Turecko také požaduje od 1. června liberalizaci víz pro turecké občany pro cesty do Evropy a znovuzahájení vyjednávání o vstupu Turecka do EU. Splnit ani jeden z těchto požadavků nebude lehké. Kypr trvale blokuje turecké členství v EU, protože Turecko má svou armádu na turecky mluvící severní části tohoto ostrova, která se odtrhla. Problematické je zlepšování vztahů EU s Tureckem právě v době, kdy Turecko omezuje občanská práva a svobodu projevu. O víkendu Turecko převzalo kontrolu nad deníkem Zaman, nejčtenějším tureckým listem, který kritizoval Erdoganovu vládu.

Italský premiér Matteo Renzi pohrozil, že bude dohodu s Tureckem vetovat, a tak do ní byla včleněna zmínka o svobodě médií.

Evropští činitelé se hašteřili o tom, jak zvládnout proud uprchlíků do Evropy. Německo odmítlo ranou verzi komuniké z Bruselu, která oznamovala, že balkánská cesta je nyní uzavřena. Ve skutečnosti tomu tak je a nejméně 35 000 uprchlíků uvízlo v Řecku. Situace v táboře Idomeni na makedonské hranici je stále zoufalejší. Chybí tam potraviny a voda.

Jednota členských zemí Evropské unie byla při jednání kriticky ohrožena. David Cameron zdůraznil, že se Británie nepřipojí k případné společné azylové politice EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 47:

O strašidelné pohádce, v níž není drak

4. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta



O selhání českých vzdělanců, o tom, zda jsou herci intelektuálové nebo idioti, o iracionální hysterii českého národa, rovnající se pohádce, v níž se lidé děsí draka, který v ní není, a o omezenosti české literatury hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík s publicistou a odborníkem na českou literaturu Štefanem Švecem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. března 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Channel Four o vítězství neonacistů ve volbách na Slovensku

8. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Reportáž zhlédlo na Facebooku skoro 130 000 diváků.

Far-right make gains in Slovakian elections

In a Slovakian election dominated by anti-migrant rhetoric, an extreme far-right party made huge gains.

Posted by Channel 4 News on Monday, March 7, 2016

Turecko vyžaduje od EU celkem 6 miliard euro

8. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Turecko chce od Evropské unie další 3 miliardy euro na uprchlíky a navrhlo, že by přijalo tolik Syřanů deportovaných zpět z řeckých ostrovů, kolik jich Evropa přijme na své území. Turecký premiér Ahmet Davutoğlu také přislíbil, že Turecko bude kontrolovat pobřežní vody a bude zasahovat proti pašerákům lidí. Turecko také požaduje od 1. června pro turecké občany liberalizaci vízového režimu pro cesty do Evropy a znovuzahájení vyjednávání o vstupu Turecka do EU.

Evropští činitelé zkoumají, zda plán na relokaci Syřanů do Evropy "jeden do Evropy a jeden zpět do Turecka" je právně a logisticky možný. Velkou otázkou je také, zda budou všechny státy EU ochotny se na relokaci uprchlíků podílet.

Očekává se, že Turecko bude ochotno přijmout zpět imigranty, o nichž Evropa rozhodne, že nemají právo na azyl. Lidskoprávní organizace však varují, že taková dohoda bude v rozporu se Ženevskými úmluvami o uprchlících.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POUČENÍ I PRO ČESKÉ POLITIKY:

Jakmile začnou politikové šířit iracionální strach a děsit lidi blbostmi, vyvolají neonacistický režim, který smete i je

6. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Kdyby se Fico nechoval jak hlupák, nemusel prohrát



Jak je vidno z radikálně oslabené pozice Ficova Smeru po sobotních všeobecných volbách na Slovensku, rozhodnutí mainstreamových politiků lézt kamsi ultrapravicovým extremistickým stranám a přebírat jejich rétoriku se nevyplácí. Voliči totiž nebudou hlasovat pro vás, ale pro ty ultrapravicové strany, jimž vy sami přebíráním jejich ultrapravicové rétoriky děláte reklamu.

Pokračující tragedií, která povede ke karanténní izolaci střední Evropy od civilizovaného světa, je, že středoevropská protiuprchlická hysterie je založena na naprostých nesmyslech.

Kdyby býval Robert Fico systematicky vystupoval v médiích tak jako slovenský prezident, a upozorňoval lidi, aby rasisticky neblbli, kdyby opakovaně poukazoval na to, že:

Čerstvá statistika Eurostatu rozmetává Zemanovy informační „zdroje“

7. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nesouhlasím s názorem Karla Dolejšího, který tvrdí, že nemá již cenu vyvracet všechny Zemanovy výmysly a lži, neboť mu tak děláme reklamu. Jestliže si český prezident staví za živa pomník na do očí bijících nesmyslech o muslimech, islámu, uprchlících a migrantech, je třeba se proti tomu jasně postavit. Aktuální statistika Eurostatu ZDE o počtech žadatelů o azyl v EU za uplynulý rok, jejich národnosti apod. by pro Zemana, pokud by bral ucelené zdroje informací vážně, měla představovat vysoko hozenou rukavici.

Merkelová versus Trump - globalismus versus teritorialismus

7. 3. 2016

čas čtení 5 minut


Politický boj na Západě dnes definují dvě hlavní pojetí. Jedno lze označit za "globalismus" a je nyní nejprominentněji zastoupeno německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Druhým je "teritorialismus", názor, který zastupuje velmi pravděpodobný Republikánský kandidát do amerických prezidentských voleb, Donald Trump, napsal v deníku Guardian Ulrich Speck.

Mezi desetitisíci uprchlíky uvízlými v Řecku vzniká vážná humanitární krize

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Premiér Alexis Tsipras požaduje, aby Evropa začala sdílet břemeno uprchlické krize. 14 000 lidí se nahromadilo na makedonské hranici

Více než 13 000 uprchlíků setrvávajících v tenkých stanech má k dispozici jen 24 sprch a jen 140 záchodů. Děti, včetně novorozenců, jsou odváženy do nemocnic s chřipkou a s průjmy.

Množství lidí, nahromaděných v Řecku v neděli eskalovalo. Regionální činitelé hovoří o humanitární krizi na severní hranici Řecka, kde po hermetickém uzavření makedonské hranice uvízlo 14 000 mužů, žen a dětí. Řecká vláda Alexise Tsiprase požaduje, aby Evropa začala sdílet břemeno uprchlické krize. Každým dnem přichází do Řecka z Turecka podle oficiálních údajů asi 3000 lidí.

"Evropa je uprostřed krize nervozity, především v důsledku své politické slabosti," řekl Tsipras v neděli. Ostře odsoutil rozhodnutí východoevropských a balkánských států posílit omezení na hranicích, v jejichž důsledku uvízlo v Řecku už skoro 35 000 lidí.

V neděli se v Egejském moři utopilo 18 lidí, Makedonie vpustí uprchlíky jen z některých syrských měst

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Nejméně 18 lidí včetně tří dětí se v neděli utopilo v Egejském moři ve snaze dostat se do Řecka. Makedonské úřady oznámily další omezení uvalená na uprchlíky, kteří se snaží překročit řeckou hranici.

Turecké pobřežní hlídky hledají další uprchlíky, kteří se pohřešují z potopeného člunu. Zachránily v Egejském moři u letoviska Didim 15 osob.

Řecká policie uvedla, že makedonské úřady se rozhodly nadále vpouštět na své území jen ty uprchlíky, kteří pocházejí z měst, o nichž ony samy rozhodnou, že jsou ve válce. Makedonie tedy například bude přijímat uprchlíky ze syrského města Aleppo, nikoliv však z Damašku nebo z iráckého hlavního města Bagdádu.

Na řecko-makedonské hranici v Idomeni je nyní přibližně 14 000 uprchlíků. Organizace Lékaři bez hranic uvedla, jak informoval rozhlas BBC, že většina dětí tam trpí nemocemi dýchacích cest.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN varuje:

Dohoda EU o deportaci uprchlíků zpět do Turecka by byla protizákonná

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Dohoda, kterou připravuje EU s Tureckem, v jejímž rámci mají být všichni nesyrští uprchlíci vraceni z Řecka zpět do Turecka, by byla protizákonná, varují Úřad OSN pro uprchlíky a další humanitární organizace.

Problematičnost tohoto plánu z právního hlediska vrhne stín na pondělní bruselský summit šéfů EU s Tureckem. Berlín i Brusel tuto dohodu podporují jako součást zoufalého pokusu snížit počet uprchlíků přicházejících do Evropy.

I když je Turecko signatářem Ženevské úmluvy o uprchlících, v Turecku mají právo žádat o azyl jen Evropané. Znamená to, že Iráčané a Afghánci nemají v Turecku práva uprchlíků.

Dohoda "jeden uprchlík do Turecka za jednoho do Evropy" má četná úskalí

8. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Prakticky řečeno by dohoda "jeden uprchlík do Turecka za jednoho do Evropy" lidi povzbuzovala, aby se dál vydávali do Řecka přes Egejské moře a byla by pobídkou pro Turecko, aby jim v tom nebránilo. Pokud EU přijme jen tolik uprchlíků, kolik jich dorazí do Řecka a pak jich bude vráceno zpět do Turecka, pak je to pro uprchlíky i pro Turecko pobídkou, aby se jich do Řecka dostalo co nejvíce.

I kdyby byla taková dohoda uzavřena, bude to zřejmě trvat měsíce, než bude Turecko schopno začít přijímat zpět velký počet uprchlíků, kteří dál přistávají na řeckých ostrovech. Turecko si musí nejprve vyjednat readmisní dohody se zeměmi, odkud pocházejí nesyrští uprchlíci, a to bude trvat značnou dobu.

Pokud zůstane makedonská hranice uzavřena, Řecko bude čelit dystopické noční můře. Stane se klecí pro statisíce lidí, pro něž místní úřady nebudou mít zdroje jim pomoci.

V devadesátých letech se přes hory z Albánie dostalo do Řecka množství albánských uprchlíků. Nyní začínají uprchlíci v Řecku zkoumat albánskou cestu. Budou se také pokoušet o cestu přes Ukrajinu a přes východní Balkán. Kdekoliv vznikne zeď, vždycky existuje cesta, jak ji překonat či obejít.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč byl Barack H. Obama ještě horším prezidentem než George W. Bush

8. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut


Podle ratingu ruské agentury IA Regnum má Ruská federace v současnosti mimořádně špatné vztahy - což znamená slušnou pravděpodobnost vypuknutí války - s následujícími státy: Lotyšsko (75 bodů ze 100, kde 100 = otevřená válka), Litva (80), Moldavsko (85), Ukrajina (75), Estonsko (70), Norsko (80), Švédsko (70), Turecko (80), Rumunsko (85) ZDE. 6 z 9 zmíněných států patří mezi členy NATO, takže úvaha, že je třeba kvůli věrohodnosti vojenského odstrašení vrátit do Evropy jednu nebo několik amerických brigád ZDE, je nabíledni. Mezitím ovšem Moskva coby největší ropný emirát s největším jaderným arsenálem vede mezinárodní jednání, která jí mohou zajistit kontrolu až nad 73 % globální ropné produkce - a vést tak k likvidaci petrodolaru, podstatného komponentu mechanismu, který z dolaru dělá světovou rezervní měnu umožňující americké vládě prakticky neomezené dluhové financování ZDE.

O evropských dotacích a českém státu

7. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsou lidé, kteří si myslí, že postkomunistické členské země EU by měly být potrestány za své sebestředně alibistické postoje v uprchlické krizi odnětím evropských dotací. To dává určitou logiku v rámci unijní solidarity: vy nejste solidární s námi, my nebudeme solidární s vámi.

Bohužel tím by se ale v těchto zemích posílily protievropské postoje, zvýšil by se vliv místních mafií (bez tlaku EU bychom asi byli dnes právně na úrovni Ukrajiny) a došlo by možná i k vojenským konfliktům, do nichž by byly staré státy EU zataženy. Problém postkomunistických zemí je zejména v tom, že nefunguje právní stát, a to se odejmutím dotací nezlepší. Přes dotace přece jen orgány a zákony EU mají vliv na dění u nás, státní zástupci a justice mohou cítit podporu z Bruselu.

Na íránského cembalistu řvali v Kolíně nad Rýnem: Mluv německy!

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Íránský cembalista Maham Esfahani, držitel četných hudebních cen, který vyučuje na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama, se stal terčem verbálních útoků během koncertu Kolínské filharmonie v Kolíně nad Rýnem.

Než začal hrát dílo Steva Reicha z roku 1967, nazvané "Piano Phase", krátce anglicky vysvětlil zvláštní opatření, které mu umožnilo zahrát dílo na barokním cembalu z roku 1746.

Jeden člen obecenstva na něho zavolal "Mluv německy!" a 1800 členné publikum začalo tleskat, pískat a syčet. Část publika odešla, protože v auditoriu vznikly hádky a někteří lidé na svých místech začali plakat.

Na Twitteru Esfahani napsal: "Já mluvím německy, ale myslel jsem, že v kosmopolitním městě, jako je Kolín nad Rýnem, lidem nebude vadit angličtina":

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Konžský farář v bavorské vesnici odchází. Dostává pravidelně výhrůžky zavražděním

7. 3. 2016

čas čtení 1 minuta



Šestašedesátiletý farář Olivier Ndjimbi-Tshiende, který působí v bavorské farnosti Zorneding od roku 2012, oznámil farníkům, že od 1. dubna z farnosti odchází. Dostává totiž četné výhrůžky zavražděním, píše německý bulvární list Bild.

"Pryč s tebou do Osvětimi," píše mu kdosi email. "Po večerní mši je na tobě řada," vyhrožují mu verbálně. Od té doby má policejní ochranu.

Konžský duchovní nyní oznámil své kongregaci, že v důsledku hrozeb zavražděním od 1. dubna z farnosti odchází.

V roce 2015 napsala tehdejší předsedkyně místní organizace CSU Sylvia Boherová do místního stranického časopisu o uprchlících: "Co by býval Franz Josef Strauss říkal nynější "invazi". Ndjimbi proti článku ostře protestoval. Náměstek předsedkyně místní organizace CSU Johann Heindl posléze kněze urazil výrazem "náš negr".

Oba činitelé CSU, Boherová i Heindl, byli v důsledku svých rasistických výroků nuceni odstoupit ze svých funkcí. Od té doby dostává Otec Ndjimbi výhrůžky, že bude zavražděn.

Podrobnosti v němčině ZDE

Turecký režim proměnil opoziční list v součást propagandistické mašinérie

7. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


První vydání největšího tureckého opozičního listu Zaman po násilném převzetí vládou bylo expedováno v neděli. Vysloužilo si v Turecku široké odsouzení. Titulní strana se přes noc změnila ve zjevnou součást propagandistické mašinérie režimu. Vůbec se nezmiňuje o policejním obsazení redakce noc předtím a titulky chválí práci vlády při výstavbě nového mostu, stejně jako posílení obchodu s Íránem.

Slovenské volby vyhrál vůdcovský princip

7. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


V parlamentních volbách na Slovensku získala 28,3 % hlasů strana Smer. Na sociální demokracii si tento subjekt vždy jen hrál, ve skutečnosti byl poněkud učesanějším následníkem populistického HZDS; a tak jako HZDS ji řídí nedůtklivý, nedemokratický předseda Fico, který nesnese konkurenci ani kritiku a nenávidí zvídavé novináře. V těchto volbách se už ani nenamáhal předložit pořádný program.

Německo: Uprchlická krize se téměř úplně sama financuje

7. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na to poukazuje v Sueddeutsche Zeitung komentátor Thomas Fricke. Poukazuje na to, že veškeré peníze, které uprchlíci obdrží od státu, okamžitě zase vydávají, takže to, stejně jako dodatečné výdaje na sociální služby, policii a školství, oživují ekonomiku. Podle ekonomických odborníků způsobí v roce 2016 proto příchod uprchlíků do Německa vzrůst německého hrubého národního důchodu asi o 0,5 procenta. Autor také doporučuje, aby bylo uprchlíkům co nejrychleji umožněno včlenit se do pracovního procesu.

Podrobnosti ZDE

SLOVENSKO:

Stav, ktorý nikto nechcel

6. 3. 2016 / Igor Daniš

čas čtení 8 minut

Volebná kampaň v médiách bola zameraná proti Smeru, ale nakoniec dopadla inak ako sa predpokladalo. Konštatovať možno iba, že pravica drvivo vyhrala. Smer mal na konci roka preferencie okolo 40%, dlhodobo nad 35% a očakávalo sa, že dostane 32-33%, nakoniec padol na 28%. Všetky strany „plávali“ v preferenciách, pretože voliči neboli do posledného momentu rozhodnutí. Nikto si nebol istý v predpovediach a nakoniec výsledky všetkých podľa očakávania prekvapili.

Konkrétne výsledky strán ovplyvnili aj posledné televízne debaty v RTVS. V prvej dominoval Richard Sulík zo SAS a v druhej Matovič z OĽaNO. Premiér Fico naopak pôsobil veľmi unavene, bez energie. Protestné hlasy proti Smeru tak v nerozhodnom elektoráte pravice získali tieto dve strany na úkor strany Sieť, ktorej dávali najväčšie preferencie predvolebné prieskumy (medzi 10-15%, nakoniec 5,6%). Medzi pravicovými voličmi ale bolo cítiť, že stále váhajú a nakoniec dali svoj hlas strane SAS, ktorá sa ako jedna z mála, ak nie jediná, prezentovala dôsledne svojim programom (ostatné opozičné strany sa prezentovali odporom proti Smeru, využívali znechutenie v spoločnosti). SAS je slovenskou verziou nemeckej AfD – dôrazom na liberálne podnikanie i odporom voči imigrácii.

Konec Západu, jak jsme jej znali?

6. 3. 2016

čas čtení 4 minuty


Jsem si jista, že kdysi v 50. letech, když instituce byly dosud nové a křehké, se řada lidí obávala, že západní aliance nikdy nezačne fungovat. Možná v 70. letech, v éře Rudých brigád a Vietnamu, se mnoho dalších bálo, že Západ nepřežije. Ale nemohu si vzpomenout na žádný takto dramatický moment v mé dospělosti: Právě teď jsme jen dvě či tři špatné volby vzdáleni od konce NATO, konce Evropské unie a možná konce liberálního řádu, jak jsme ho znali, napsala Anne Applebaum.

Nejvyšší čas srovnat si hodnoty

6. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Jedním z mnoha paradoxů, jímž se vyznačuje "asymetrická" kritika Západu - názor, že na Západ máme klást vyšší nároky než na jiné části světa, a naopak konkurenční či nepřátelské mocnosti před ním hájit - lze zviditelnit velice snadno. To nejhorší, co se dnes Západu může stát, totiž spočívá v možnosti, že pokud volby v západních zemích vyhrají ti vůbec nejhorší politici, kteří zde působí, bude se Západ nekonečně více podobat režimům, jež jeho "asymetričtí" kritici usilovně obhajují.

Několik postřehů ze slovenských voleb

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Konvenční moudrost praví, že vyvoláváním strachu z uprchlíků Fico napomohl ultrapravicovým stranám, avšak z průzkumů u východů z volebních místností vyplynulo, že Kotlebovi stoupenci byli především motivováni sociální nerovností a korupcí, o uprchlíky jim nešlo. Nicméně Fico vytvořil v zemi atmosféru strachu, která pak měla nevypočitatelné důsledky, píše na serveru Politico Benjamin Cunningham.

VAROVÁNÍ A POUČENÍ PRO EVROPU:

BBC: Kotlebu svou nezodpovědnou protiuprchlickou rétorikou dostali do parlamentu slovenští mainstreamoví politikové

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta



Výrazu "nacista" nebo "fašista" se někdy neodpovědně zneužívá pro každého, kdo je trochu napravo od Marine Le Penové, píše Rob Cameron, reportér BBC z Bratislavy. Nemylme se, ale, Kotlebova Lidová strana-Naše Slovensko skutečně neonacistická je. Kotleba obdivuje nacistický Slovenský štát, který z vlastní vůle poslal do koncentráků své židovské obyvatelstvo, Romy označuje za "parazity", pohrdá EU a NATO označuje za "teroristickou" organizaci. V předvolební kampani vyvolával Kotleba strach z neexistujících uprchlíků a europoslance, kteří hlasovali pro přijetí uprchlíckých kvót EU, označil za "zrádce". Jeho obličej byl na billboardech s nápisem "STOP IMIGRACI".

"Jde o okamžik obrovské hanby pro Slovensko," řekl společnosti BBC Tom Nicholson, britsko-kanadský novinář, který pracuje v Bratislavě už 23 let. "Strana pana Kotleby není jako strana Marine Le Penové. Toto jsou skuteční nacisté. Jsou to skinheadi, kteří hajlují na veřejnosti a pořádají tisícové demonstrace v Bratislavě, na nichž vyvolávají nenávist vůči uprchlíkům a migrantům z Blízkého východu."

A zde se dostáváme k jádru věci, upozorňuje Rob Cameron. Je to poučení pro střední Evropu i pro celý evropský kontinent. Mnoho stran kandidujících ve slovenských volbách, včetně mainstreamových umírněných stran, jako je Ficův Smer, používalo v kampani strach z uprchlíků v posledních měsících jako hlavní téma a varovaly před údajnou "invazí" muslimských migrantů, která "zahltí" tento malý křesťanský národ pěti milionů lidí.

Komentátoři varovali, že taková horečnatá rétorika probudí démony střední Evropy, otevře lahev, v níž se skrývá džin evropského nacionalismu.

A toto, říkají, je teď důsledek.

Zdroj v angličtině ZDE

Od "socialismu" ke kasárenskému kapitalismu: Tichý "bolívariánský" puč dekretem

7. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


10. února 2016 byl v oficiálním venezuelském právním věstníku publikován prezidentský dekret č. 2.231. Umožňuje vznik těžební, ropné a plynařské společnosti řízené a spravované armádou. Podle několika ekonomů se dekret rovná zřízení paralelní struktury vůči oficiální státní ropné společnosti PDVSA a de facto ekonomickému státnímu převratu ZDE.

Odborník z NATO: "Rusko záměrně vyvolává v Evropě protiuprchlické nálady ve snaze svrhnout Merkelovou"

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Nejlepší dezinformační nástroj je ten, jehož si oponent ani nevšimne.

Analytikové v NATO tvrdí, že našli důkazy o "informační válce" týkající se migrační krize, s vazbami na Vladimíra Putina

Rusko se snaží svrhnout Angelu Merkelovou tím, že vede informační válku, jejímž cílem je vyvolávat v Německu hněv proti uprchlíkům, varoval nejvýznamnější expert NATO pro strategické komunikace.

Rusko se podle analytiků NATO snaží svrhnout Angelu Merkelovou, která silně podporuje sankce Evropy proti režimu Vladimíra Putina kvůli jeho válce na Ukrajině.

Jānis Sārts, ředitel strategického komunikačního centra NATO v Rize, sdělil listu Observer, že o Rusku je dokázáno, že financuje extremistické síly v Evropě, a že nyní existují důkazy, že Rusko v Německu agituje proti Merkelové.

Turecká vláda převzala do svých rukou deník Zaman, nejčtenější turecký list

5. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Proti demonstrantům, protestujícím proti tomu už druhý den zasahuje vodními děly a slzným plynem

Turkish protest media crackdown

Protests are taking place in Turkey after Zaman, the nation's largest newspaper, was put under government control. It's the latest in a series of crackdowns on freedom of the press by President Erdogan.

Posted by Channel 4 News on Friday, March 4, 2016

Rakouští akademici, učitelé a další občané žijící v Řecku ostře odsoudili postoj Vídně vůči uprchlické krizi

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Prominentní skupina akademiků, učitelů a dalších rakouských občanů žijících v Řecku poslala dopis rakouské vládní koalici, že mají "hluboký pocit trapnosti" nad jejím rozhodnutím jednostranně uzavřít hranice.

Komunita rakouských občanů, žijících v Řecku, vydala zuřivé odsouzení nového agresivního postoje Vídně vůči uprchlické krizi. Charakterizovala ho jako "nelidský" a jako "hluboce trapný" pro rakouské občany žijící v zahraničí.

An experience of a Czech politician on public transport: "This is the traitor who invites muslims to rape our Czech women!"

5. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

This has now happened to me twice within a short period of time. I got on a tram in Prague, I sat down and suddenly someone starts yelling at the top of his voice: "This is this bastard who is inviting muslims into our country to rape our Czech women. This is Matěj Stropnický, look at him" (everyone on the tram turns round, a couple of people smile at me), "he is a disgrace of our nation, well, what about you, you fucker, are you going to fight? Come, get off the tram, so that I can bash your face in" (all the passengers now are eerily quiet and the tram is stuck in a traffic jam).

The man continues ranting and raving for the whole seven minutes until the next stop, fortunately he does not touch me, but before getting off he informs me that the next time he runs into me I will be lucky if I survive the encounter, says Matěj Stropnický, the Chair of the Czech Green Party, on Facebook on Saturday. He continues:

The doors close behind him and I think: I will keep on travelling by tram, I will not start hiding in a car. I will not physically fight, but  neither I will stop speaking out against  idiocy and extremism.  And I keep wondering how is it that this has come about, how come he was so confident in his aggression. Well, he feels that he represents an overwhelming majority of the nation, which President Zeman has been constructing for a year now, those "eighty per cent of the nation who are against receiving refugees". He assumes that the tram passengers would support him if he physically attacked me. Because we are seen as dangerous, naive idiots and traitors and we must be physically punished. This is what happens when politicians try to  gain political support by spreading fear and hatred. 

Source in Czech HERE HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25785