Odborník z NATO: "Rusko záměrně vyvolává v Evropě protiuprchlické nálady ve snaze svrhnout Merkelovou"

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Nejlepší dezinformační nástroj je ten, jehož si oponent ani nevšimne.

Analytikové v NATO tvrdí, že našli důkazy o "informační válce" týkající se migrační krize, s vazbami na Vladimíra Putina

Rusko se snaží svrhnout Angelu Merkelovou tím, že vede informační válku, jejímž cílem je vyvolávat v Německu hněv proti uprchlíkům, varoval nejvýznamnější expert NATO pro strategické komunikace.

Rusko se podle analytiků NATO snaží svrhnout Angelu Merkelovou, která silně podporuje sankce Evropy proti režimu Vladimíra Putina kvůli jeho válce na Ukrajině.

Jānis Sārts, ředitel strategického komunikačního centra NATO v Rize, sdělil listu Observer, že o Rusku je dokázáno, že financuje extremistické síly v Evropě, a že nyní existují důkazy, že Rusko v Německu agituje proti Merkelové.

Sārts zdůraznil, že může hovořit pouze jako expert, nikoliv jako mluvčí NATO: "Rusko buduje síť, kterou lze ovládat. Je možné jí použít, jak to nyní dělají v Německu, v souvislosti s legitimním tématem uprchlíků, k ochromování politických procesů velmi vážným způsobem. Rusko zkouší, jestli dokáže prohlubovat problémy, které už existují, a vyvolat hnutí, které způsobí v Německu politické změny.

Myslím, že zkoušejí, jestli se jim podaří, v tak velké zemi, která v normální situaci není příliš zranitelná, vyvolat takovou situaci, že způsobí změnu politického vedení země, Používají ruské mluvčí, sociálních sítí a prohlubují existující trhliny. Využívají ultrapravicového narativu a toho zneužívají.

Obecně řečeno, je možné vystopovat ruské financování extremistickým silám v Evropě. Ať pro levici, nebo pro pravici - pokud to jsou extremistické síly, hodí se Rusku jako možný nástroj pro jeho taktiku."

Sārts dodal, že dopad ruského úsilí destabilizovat Německo je nyní menší, protože toto úsilí bylo objeveno, ale varoval, že jiné země Putinovu propagandistickou válku ignorují.

"Viděli jsme to v Německu. Nejlepší dezinformační nástroj je ten, jehož si oponent ani nevšimne. Ten je nejefektivnější. Existuje celá řada zemí, které si toho ještě nevšimly, anebo se rozhodly si toho nevšímat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6284

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016