Na íránského cembalistu řvali v Kolíně nad Rýnem: Mluv německy!

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Íránský cembalista Maham Esfahani, držitel četných hudebních cen, který vyučuje na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama, se stal terčem verbálních útoků během koncertu Kolínské filharmonie v Kolíně nad Rýnem.

Než začal hrát dílo Steva Reicha z roku 1967, nazvané "Piano Phase", krátce anglicky vysvětlil zvláštní opatření, které mu umožnilo zahrát dílo na barokním cembalu z roku 1746.

Jeden člen obecenstva na něho zavolal "Mluv německy!" a 1800 členné publikum začalo tleskat, pískat a syčet. Část publika odešla, protože v auditoriu vznikly hádky a někteří lidé na svých místech začali plakat.

Na Twitteru Esfahani napsal: "Já mluvím německy, ale myslel jsem, že v kosmopolitním městě, jako je Kolín nad Rýnem, lidem nebude vadit angličtina":

"Pokračoval jsem ještě asi tři minuty, než situace začala být nesnesitelná, jednotlivé části publika na sebe křičely," napsal Esfahani. "Zastavil jsem se uprostřed hraní a sundal jsem si sluchátka - v tuto chvíli byl koncertní sál víceméně v naprosté vřavě způsobem, který jsem nikdy v koncertním sále pro klasickou hudbu nezažil."

Esfahani použil svého mikrofonu a zeptal se obecenstva: "Čeho se bojíte?" a srovnal svobodu v Německu s tím, jak íránský režim potlačuje hudbu a umění. Pak začal hrát Bachův cembalový koncert.

"Atmosféra v sále byla napjatá, ale bylo to naprosto fascinující sledovat," napsal Esfahani. "Většina lidí, kteří odešli, nebo vykřikovali, byli starší muži, kteří zjevně pociťovali nějaký hněv, že museli poslouchat moderní hudební kus. Na ně řvali mladší lidi, většinou ženy. Někteří lidé plakali."

Cellista tu bezprecedentní reakci přičetl skutečnosti, že zahrál moderní hudební kus během pravidelného kolínského koncertu "Neděle ve čtyři", který je obyčejně populární u starších milovníků klasické hudby.

Na konci představení vypukli zbývající diváci v dlouhotrvající a "intenzivní" potlesk, a jeden divák přiběhl sálem na pódium, požadoval mikrofon a veřejně se omluvil "za to, co se stalo".

Německá média připisují reakci na koncertě vzniklé vlně xenofobie po silvestrovských útocích. Kolínská filharmonie vydala prohlášení, že i nadále bude udržovat své fórum "kulturní diverzity" a informovala, že Esfahani byl pozván, aby zahrál tutéž skladbu i příští rok 1. března.

"Jsme ohromeni bezprecedentní reakcí části obecenstva na koncert minulou neděli," řekl mluvčí. "Očekáváme atmosféru respektu. Není možné dovolit, aby malá část publika vyrušovala ostatní a narušovala jejich požitek z koncertu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6706

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016