OSN varuje:

Dohoda EU o deportaci uprchlíků zpět do Turecka by byla protizákonná

6. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Dohoda, kterou připravuje EU s Tureckem, v jejímž rámci mají být všichni nesyrští uprchlíci vraceni z Řecka zpět do Turecka, by byla protizákonná, varují Úřad OSN pro uprchlíky a další humanitární organizace.

Problematičnost tohoto plánu z právního hlediska vrhne stín na pondělní bruselský summit šéfů EU s Tureckem. Berlín i Brusel tuto dohodu podporují jako součást zoufalého pokusu snížit počet uprchlíků přicházejících do Evropy.

I když je Turecko signatářem Ženevské úmluvy o uprchlících, v Turecku mají právo žádat o azyl jen Evropané. Znamená to, že Iráčané a Afghánci nemají v Turecku práva uprchlíků.

Anneliese Baldaccini, odbornice na azylové právo v organizaci Amnesty International, varuje, že plánovaná dohoda bude "v přímém rozporu" s vlastními azylovými předpisy Evropské unie. Deportace uprchlíků do jiných zemí, aniž by byly jejich žádosti o azyl řádně zpracovány, předpisy Evropské unie jasně zakazují.

Podle plánované dohody mají být nesyrští uprchlíci, kteří se dostali na území Řecka, vraceni do Turecka. Judith Sunderlandová z Human Rights Watch zdůraznila: "Osoby, zachráněné v řeckých vodách, musejí být dopraveny do Řecka. Zákony EU to nařizují jasně. Pomáhat Turecku bránit lidem v odchodu z této země porušuje základní principy uprchlického a lidskoprávního práva."

"Uvidíme, co k tomu řeknou evropské soudy," konstatoval Vincent Cochetel z UNHCR. Dohoda by byla právně přijatelná, kdyby Turecko změnilo svůj azylový systém a zaručilo, že na jeho území deportované osoby nebudou vězněny, ale dostanou plné právo žádat v Turecku o azyl. To v současnosti nemají.

Evropská komise potvrdila, že 16. března zveřejní návrhy ohledně toho, kdo je odpovědný za žadatele o azyl poté, co nynější uprchlická krize vedla k rozkladu tzv. systému "dublinských předpisů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5671

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016