Izrael: Syrský režim během příměří použil chemické zbraně

2. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Izrael tvrdí, že syrské vládní síly během příměří, které začalo platit v sobotu, použily proti civilistům chemické zbraně.


Příměří iniciované Ruskem a USA začalo platit v sobotu a opozice hlásí řadu případů jeho porušení, což režim v Damašku popírá. Příměří se nevztahuje na džihádistické skupiny, které byly jmenovitě uvedeny. (Ruský a americký seznam se liší. Na žádném z nich nejsou uvedeni proíránští šíitští džihádisté bojující za Asada - KD.)

"Syřané použili chemické zbraně vojenského charakteru a v poslední době používají látky, chlor, proti civilistům, včetně v posledních dnech, po údajném příměří, shazují barely chlóru na civilisty," prohlásil izraelský ministr obrany Moše Jalon na konferenci organizované nedaleko Tel Avivu. Další detaily nepředložil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli přivítal syrské příměří, ale prohlásil, že jeho země může stále provést útoky na sousední arabský stát, aby odvrátila hrozby vůči vlastní bezpečnosti.

Vyšetřovací mise světové organizace OPCW v roce 2014 dospěla k závěru, že použití chlóru v syrské válce prostřednictvím bombardování z vrtulníků je "systematické" i poté, co se země formálně chemických zbraní vzdala.

Společná mise OSN a OPCW právě vyšetřuje, kdo je za útoky zodpovědný. Žádná z frakcí bojujících proti Asadovi nedisponuje letectvem.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6126

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016