Matěj Stropnický a jeho zkušenosti z pražské tramvaje

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Už se mi to stalo v krátké době podruhé, píše Matěj Stropnický na Facebooku. Nastoupil jsem do tramvaje, sedl si a najednou za mnou na zadní plošině někdo začne na celý vagon volat: To je ten hajzl, kterej k nám zve muslimy, aby znásilňovali naše český ženy, já to tady všem řeknu, je to Matěj Stropnický, podívejte se na něj (tramvaj se otáčí, pár lidí se na mne usměje), ostuda našeho národa, tak co ty zmrde, rozdáš si to se mnou, pojď, vystup, ať tě můžu zmalovat (to už je tramvaj úplně zticha, navíc jsme uvízli na Vinohradské v zácpě).

Chlápek vypadá jako námořník v. v., má kanady, maskáče a diskuse s ním by stopro nevedla nikam, tak mlčím s ostatními a exhibici nenávisti nechávám chladnout nezájmem. Pán dost trvá na svém, vydrží to celých sedm dlouhých minut z Jiřáku na Italskou v té koloně, naštěstí na mne ale nesahá a na výstupu ohlásí, že až mne potká příště, budu rád, když to přežiju.

Vystoupil, dveře se zavřely a první, co mne napadlo: tramvají budu jezdit dál, žádné schovávání se do auta. Prát se nebudu, ani ale zas extremismu a blbosti ustupovat. A pak znovu přemýšlím o tom, jak se to stalo, ta otrlost agresivního námořníka v.v. - no on má pocit, že mluví za většinu, za tu prezidentem rok konstruovanou většinu, kdy "osmdesát procent odmítá...", a předpokládá, že by mu tramvaj útok vlastně schválila.

Že totiž nás prý nebezpečné naivky, vítače a nakonec vlastizrádce, i když nikoho nezveme, ale vskutku odmítáme nenávidět někoho jen protože je třeba Arab a lidem utíkajícím před válkou máme za nutné pomoct, je z nejvyšších míst návodně doporučováno, co nám patří: přetáhnout kalašnikovem.

Aspoň tak si to námořníci v.v. a jim podobní vykládají. Právě taková je cena "politických bodů" z víření strachu a nenávisti. V dějinách pak občas následovávají politickými místy podnícené a tolerované křišťálové noci. Po nich politici jako Zeman, Babiš nebo Chovanec "zajistí pořádek" pro všechny "slušné občany", kteří je pak za to budou volit. Čelit je třeba těmto politikům, kalašnikovy totiž pak už nepřepereme.

0
Vytisknout
7807

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2016