Volby na Slovensku: Fico vyvoláváním strachu z uprchlíků oslabil svou stranu a posílil slovenské extremisty

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Volby na Slovensku vyhrál Robert Fico, jehož protiuprchlické názory jsou stejné jako názory Polska a Maďarska, píše Reuters. Získal 28,7 procent hlasů, daleko více než ostatní, ale daleko méně než předpovídaných 35 procent hlasů. Slovensko má v červenci převzít rotační předsednictví Evropské unie, a stát tedy v čele vyjednávání EU o imigrační krizi.

Z volebních výsledků vyplývá, že se do slovenského parlamentu zřejmě dostane nejméně osm skupin. Fico uvedl, že tvorba nové koalice ve vysoce roztříštěném parlamentu si vyžádá čas a bude obtížná.

Fico odmítá multikulturalismus jako "fikci" a odmítá přijmout uprchlické kvóty z EU.

Oponenti vidí Fica jako neefektivního a odporného populistu, který ignoruje nutnost zreformovat školství a zdravotnictví. Avšak většina opozičních stran v této převážně katolické zemi souhlasí s Ficovým tvrdým postojem vůči muslimským imigrantům.

Pokud by se Ficovi nepodařilo sestavit vládu, mohla by se o to pokusit skupina středopravicových stran. Součástí takové středopravicové vlády by byla libertariánská strana Svobody a solidarity (SaS), která v těchto volbách získala asi 11,5 procent hlasů. Tato strana odmítla poskytnout záruky pro záchranu Řecka, a tak v roce 2012 padla na Slovensku tehdejší středopravicová vláda.

Slovensko je v eurozóně považováno za jeden z finančně nejstabilnějších států, je populární u zahraničních investorů, především u automobilek. Avšak má nezaměstnanost vyšší než 10 procent a obrovské regionální rozdíly v bohatství. Trpí také korupcí a nízkou úrovní zdravotnictví a školství, čímž je mnoho voličů zklamáno.

Z výsledků voleb vyplývá, že Ficovo vyvolávání strachu z imigrantů přineslo prospěch ultrapravicovým stranám. Ultrapravicová radikální organizace Mariana Kotleby ze středního Slovenska získala 8,2 procent hlasů, téměř třikrát více, kolik předpovídaly průzkumy veřejného mínění.

Kotleba v minulosti chodil v uniformách připomínajících nacistický Slovenský štát a byl vyšetřován z podezření, že vyvolává nenávist vůči romské menšině, i když byl shledán nevinným.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6782

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2016