HRW varuje před neodpovědným vyvoláváním strachu z uprchlíků

5. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Dvě vysoce postavené osobnosti v minulých dnech zkreslily evropskou uprchlickou krizi v kritickém okamžiku, kdy jsou práva žadatelů o azyl vážně ohrožena, zdůrazňuje Bill Frelick, ředitel programu pro uprchlíky v lidskoprávní organizaci Human Rights Watch.

1. března varoval vrchní velitel NATO generál Philip Breedlove, že se z migrace "stává zbraň" a že se extremistická organizace Islámský stát (ISIS) mezi uprchlíky "šíří jako rakovina".

A dne 3. března, v tentýž den, kdy se vyjádřil, že "počet uprchlíků stále zůstává příliš vysoký," otevřeně požadoval prezident Evropské komise Donald Tusk, aby "všichni potenciálně ilegální ekonomičtí migranti, ať jsou kdekoliv, nechodili do Evropy". Žádné přivítání pro pronásledované osoby, jen varování pro ty, o nichž se usuzuje, že si pomoc nezaslouží.

Stigmatizovat uprchlíky jako hrozbu anebo insinuovat, že příchod uprchlíků je ilegální a ekonomický, je nejen škodlivé, ale i věcně nesprávné. Uveďme nejprve fakta od informaných autorit:

- Podle Úřadu OSN pro uprchlíky přišlo v letech 2015 a 2016 87 procent uprchlíků ze tří hlavních zemí, produkujících uprchlíky: ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku.

- Šéf policejního úřadu Evropské unie Europol řekl nedávno, že "neexistují konkrétní důkazy", že by extremisté z ISIS infiltrovali proudy uprchlíků.

Uprchlíci jsou lidé, jejichž normální existence byla zničena. Jeden z mnoha, s nimiž jsem se setkal, Hamid, majitel obchodu v městě Hasakah v severní Sýrii a otec dvou malých dětí, uprchl týden předtím, než jsem se s ním setkal v Istanbulu. "Do mého města přišel ISIS," řekl mi. "Došlo k bombardování. Viděl jsem děti roztrhané na kusy. Jsem ztraumatizovaný. Potřebuju ochránit své děti." Legální přechod hranice do Turecka byl zablokován, a tak jeho zoufalá situace pokračovala, když se snažil dostat se do Turecka. "Turečtí vojáci na nás začali střílet. Myslím, že stříleli do vzduchu, ale nedalo se určit, kam kulky letí. Chytili jednoho uprchlky a zmlátili ho, krvácel z nosu, všude. Odnesli jsme ho zpět."

V důsledku ozbrojených konfliktů, diskriminace a rozsáhlého porušování lidských práv přišly miliony lidí o přístřeší. Nebyla to jejich volba, že museli odejít, a mnozí mi řekli, že se chtějí vrátit domů, jakmile to bude bezpečné.

Hamid a jeho děti nehledají ekonomické příležitosti a nikomu neublíží. Jako vy a já chtějí normální, pokojný život. Avšak dočasně, zatímco jsou jejich životy narušeny, stejně jako miliony dalších lidí, potřebují pomoc. Politikové musejí vážně jednat a identifikovat a odstranit lidi, kteří zosobňují hrozbu anebo kteří nepotřebují ochranu, avšak nesmějí vyvolávat strach a předsudky, které nahrávají do rukou extremistů a riskují, že společnosti přijímající uprchlíky ztratí svou normální lidskost.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6916

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2018