UNHCR: Šest kroků k vyřešení uprchlické krize v Evropě

4. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Před schůzkou šéfů států Evropské unie s Tureckem dne 7. března v Bruselu vydalo Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky, UNHCR,  dnes šest doporučení, jejichž cílem je pomoci státům vyřešit uprchlickou krizi v Evropě.

"Dochází nám čas a je zapotřebí od vedoucích evropských politických představitelů pevného státnického vedení a vize, k vyřešení toho, co je podle našeho názoru situace, která se stále ještě dá zvládnout, pokud bude řádně řešena," konstatoval Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. "Toto je stejnou měrou krize evropské solidarity, jako je to uprchlická krize. Kolektivní selhání členských zemí Evropské unie, které nerealizovaly opatření, schválená v minulosti, vedlo k nynější eskalaci uprchlické krize," dodal.

Situace se rychle zhoršuje. V Řecku je nyní asi 30 000 lidí, téměř třetina z nichž je v Idomeni, nedaleko hranice s bývalou jugoslávskou republikou Makedonií. I když řecké úřady a armáda zintenzivnily svou pomoc, tisíce lidí spí pod širým nebem bez adekvátního přijetí, služeb, pomoci či informací. Vzhledem k tomu, že roste napětí, situace může rychle eskalovat ve vážnou, otevřenou krizi. Vysoký úřad OSN pro uprchlíky podporuje úsilí řecké vlády tím, že poskytuje vlastní pracovníky, pomáhá koordinovat reakci a poskytuje nouzová přístřeší, technickou podporu a informace uprchlíkům a migrantům.

Účast všech členských zemí EU na řešení je kriticky důležitá, má-li být krize efektivně zvládnuta," uvedl Grandi. "Není možné nechat krizi jen na Řecku a Itálii a na státech, jako jsou Rakousko, Německo a Švédsko, které přijaly tolik lidí."

Vysoký komisař pro uprchlíky Grandi navrhl členským zemím EU plán, jehož cílem je zvládnout a stabilizovat uprchlickou situaci. Součástí plánu je šest bodů, zamýšlených jako obecná doporučení.

1. Plně realizujte přístup tzv. "hot spotů" a přesunování žadatelů o azyl z Řecka a Itálie. Zároveň vracejte osoby, které nemají právo na ochranu pro uprchlíky, včetně užívání existujících readmisních dohod.

2. Zintenzivněte podporu pro Řecko ke zvládnutí humanitární nouzové situace, včetně určování statusu uprchlíků, jejich rozmísťování do dalších zemí i včetně návratu osob a jejich readmise.

3. Zajistěte plnění všech azylových zákonů a předpisů EU členskými zeměmi Evropské unie.

4. Zpřístupněte bezpečnější, legální cesty pro uprchlíky do Evropy v rámci řízených programů - například programů humanitárního přijímání lidí, soukromého sponzorování, slučování rodin, studentských stipendií a projektů pracovní mobilit - aby se uprchlíci nemuseli obrace na pašeráky lidí ve snaze dosáhnout bezpečí.

5. Zajistěte ochranu pro osoby ohrožené riziky, včetně systémů na ochranu dětí bez doprovodu rodičů a dětí, které se rodičům ztratily. Zaveďte opatření proti sexuálnímu a genderovému násilí, zintenzivněte vyhledávací a záchranné operace na moři, zachraňte životy tvrdými akcemi proti pašování lidí a bojujte proti xenofobii a rasismu zaměřenému proti uprchlíkům a migrantům.

6. Vytvořte celoevropské systémy odpovědnosti za žadatele o azyl, včetně vytvoření registračních středisek v hlavních zemích, kam uprchlíci přicházejí a zaveďte systém pro rozdělování žádostí o azyl spravedlivým způsobem do všech zemí Evropské unie.

Z návrhů Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky jasně vyplývá, že spravedlivé sdílení odpovědnosti je klíčem k řízenému a uspořádanému řešení krize, a že členské země EU budou muset schválit systém procent žadatelů o azyl, které bude muset každý členský stát EU přijmout.

"Evropa v minulosti úspěšně vyřešila velké proudy uprchlíků, například během balkánských válek, a dokáže vyřešit i tuto krizi, pokud bude jednat v duchu solidarity a sdílení odpovědnosti," řekl vysoký komisař Grandi. "Opravdu neexistuje jiná možnost než spolupráce na řešení této krize."!

Dokument Vysokého komisařství OSN "Jak stabilizovat situaci uprchlíků a migrantů v Evropě - Návrhy pro jednání šéfů státu EU a Turecka dne 7. března 2016" z 3. března 2016 je k dispozici ZDE.

Z nedávného průzkumu Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky mezi Afghánci a Syřany, přicházejícími do Řecka, uváděla jejich drtivá většina jako důvod, proč opustili svou zemi, válku či násilí. UNHCR opakovaně apeluje na vlivné vlády, aby odstranily příčiny, které vyhánějí tolik lidí z jejich domovů.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6046

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016