Britská poslankyně: Erdogan by měl přestat zpochybňovat ústavu

4. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Labouristická poslankyně britského parlamentu Joan Ryanová prohlásila, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se zpochybňováním nálezu ústavního soudu z 26. února dopouští zpochybňování ústavy, což je podle ní "extrémně znepokojující". Soud nařídil propustit dva uvězněné novináře. Podle Ryanové v demokracii všichni, včetně prezidenta, musejí respektovat vládu zákona.


"Zvolený lídr říká, že se nebude řídit ústavou. Pak je pochybné, zda demokratický systém funguje. Kde neexistuje více voleb, tam neexistuje demokracie. Takže otázka pak zní, je to diktatura? Myslím, že by měl přestat zpochybňovat ústavu. Měl by se držet vlády zákona a předvést skutečné vedení," sdělila Ryanová listu Today's Zaman.

"V demokracii nikdo není nad zákonem a prezident a kdokoliv jiný musí přijmout vládu zákona, takže pokud prezident říká, že se nebude řídit ústavou, pak se vyjímá z vlády zákona a staví nad vládu zákona a to vyvolává otázku, zda v Turecku funguje skutečná demokracie. To je neuvěřitelně vážné," dodala Ryanová.

Prezident Erdogan prohlásil 28. února, že nebude respektovat a nepodřídí se rozhodnutí ústavního soudu, který prohlásil uvěznění novinářů listu Cumhuriyet Cana Dündara a Erdema Güla kvůli zprávě o údajných ilegálních transferech zbraní do Sýrie za porušení práv jmenovaných.

Podle Ryanové v Turecku již neexistuje svoboda tisku. (Publikace jejích vyjádření ukazují, že v Turecku existuje výrazně omezená svoboda tisku - KD.)

Dündar a Gül byli vloni zatčeni na základě obvinění ze špionáže a napomáhání teroristické organizaci, když publikovali článek a videozáznam, který ukázal, že Národní zpravodajská organizace (MIT) v roce 2014 pomáhala posílat zbraně do Sýrie, ale dodávku zachytila žandarmerie. Zatčení byli propuštěni 26. února brzy ráno po 92 dnech ve vazbě, na základě rozhodnutí ústavního soudu. Podle něj mají novináři právo vyjádřit své názory a také právo na svobodu tisku podle článků 19, 26 a 28 ústavy, a toto právo bylo porušeno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6351

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016