Turecko "souhlasí, že přijme zpět migranty, kteří nebudou mít právo na azyl v EU"

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Evropští diplomaté tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout významné nové dohody s Tureckem, které nyní souhlasí, že bude zpět přijímat osoby, o nichž EU rozhodne, že nemají právo na udělení azylu. Jenže je velmi nepravděpodobné, že by taková dohoda přispěla k řešení uprchlické krize. Pokud by systém readmisí měl řádně fungovat, Turecko by muselo uzavřít vízové a readmisní dohody s asi 70 zeměmi světa, aby mohlo vracet osoby do zemí, jako je Maroko, Pákistán či Afghánistn. To se nestane rychle.

V Řecku je nyní asi 32 000 uprchlíků. Třetina z nich uvízla v stále špinavějších podmínkách v provizorním táboře Idomeni na makedonsko-řecké hranici. Každý den přichází dalších asi 1000 osob, většina z nich žen a dětí, a nevládní organizace varují, že vážně hrozí epidemie nemocí. Děti, jejichž imunitní systém je oslaben, propadají průjmům a zvracení.

Terminály pro cestující v hlavním aténském přístavu Piraeus a bývalé mezinárodní letiště jsou přeplněny lidmi. Na náměstí královny Viktorie v Aténách spí pod širým nebem stovky lidí za děsivých. mokrých a špinavých podmínek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5477

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016