Channel Four News: Vznikající tragédie na řecko-makedonské hranici

2. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Moderátor: Dnes večer tu máme příběhy dvou skupin uprchlíků a migrantů, obě se střetávají s rozhodným odporem sil státu. Později v tomto pořadu budeme informovat z Calais, kde policie dál likviduje uprchlický tábor Džungle. Avšak nejprve více než 1500 km směrem na jich vzniká nová tragédie. Tisíce uprchlíků přichází denně do Řecka přes Středozemní moře. Ale jak se snaží přesunout se dál do Evropské unie, na severu přicházejí na hranici s Makedonií, kde čelí zamčeným vratům a pořádkové policii. Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky, UNHCR, varovalo, že Evropa čelí humanitární krizi, kterou sama vytvořila. Náš zahraničněpolitický korespondent Jonathan Rugman připravil tuto reportáž.

Jonathan Rugman: Jsou v pasti tam, co je nyní nejnechvalněji známá čekárna Evropy. "Otevřete vrata," skandují. "Pomozte nám, Německo!" Pro tisíce lidí, uvízlých zde na řecké straně makedonské hranice, je zřejmě sen o Německu velmi daleko. Makedonci jich většinu nepustí na své území. Takže toto stanové město je zemí nikoho pro nechtěné lidi. Vysoký úřad OSN pro uprchlíky to nazval vznikající humanitární krizí. Bydlí tu nyní asi 8500 lidí, mnoho z nich jsou to Syřané a Iráčané, a další přicházejí každým dnem.

Uprchlík: "Řeknu to světu: Oni to tu už nevydrží. Stane se něco špatného. Lidi půjdou na hranici, budou přeskakovat přes hranici. Země musejí něco udělat. Jinak dojde ke katastrofě."

Chlapek v bundě: "Situace je velmi špatná, pane. Jsme tady čtyři dny. Včera v noci jsme všichni plavali. Náš stan je tak mokrý, jako naše šaty. Byla to velmi těžká noc."

Reportér: Makedonci posilují hranici poté, co se v pondělí pokusily stovky lidí ji přejít. Rakušané, dál na severu, také nechtějí zrušit nově uvalený limit na počet uprchlíků. Takže měsíce hašteření mezi státy o tom, jak sdílet uprchlický problém, skončily, jak se zdá, tady. Schengenská dohoda je už v podstatě mrtva.

V přístavu Pyreaus čaj a sympatie od řeckého Červeného kříže. V zemi, která se v podstatě stala obrovskou ohradou pro uprchlíky, zatím celkem 24 000. V Bruselu se ve středu bude jednat o další nouzové pomoci. Je to ale jen velmi neefektivní řešení, protože navzdory příslibu členských zemí EU, že přijmou 66 000 uprchlíků z Řecka, bylo jich přijato jen pár stovek.

A to znamená, že stovky dalších lidí se budou snažit jít dál, navzdory překážkám. V úterý hovořila německá kancléřka o obnově Schengenu a o hledání celoevropského řešení. Ale pokud budou evropské vlády hájit jen své vlastní individuální zájmy, zdá se, že každý muž, žena i dítě tady budou muset udělat totéž.

0
Vytisknout
6117

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016