Bývalý britský ministr obrany: Systém jaderných ponorek Trident je technologicky překonaný

3. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderáror, BBC The World this Weekend, 28. 2. 2016: Lord Brown byl labouristickým ministrem obrany v letech 2007-2008. Nyní je místopředsedou Iniciativy proti jaderné hrozbě. Cílem té iniciativy je omezit riziko takových zbraní.

Lord Brown: Jediným důvodem, proč vyrábět zbrojní systémy, je, zda zajistí naši bezpečnost. Pokud nějaký zbrojní systém posílí a prohloubí naši bezpečnost, i pro příští generace, je rozumné ho vyrobit. Pokud však vyvstávají otázky, které jen nutno zkoumat, zda zbrojní systém opravdu zajistí naši bezpečnost za deset patnáct dvacet let, až zmodernizované jaderné ponorky Trident konečně začnou být používány v mořích, pak máme povinnost vůči veřejnosti vzít v úvahu tyto otázky. Mým znepokojením je, že pokud to nyní neuděláme, sebeuspokojení nás může vést k tomu, že vyrobíme zbrojní systém, který v budoucnosti bude tolik zranitelný, že vyvolá nestabilitu.

Moderátor: Jaké máte pochybnosti ohledně jaderného systému Trident?

Lord Brown: Já bych je necharakterizoval jako pochybnosti. Jsou to technické problémy systému, do něhož se my v Británii nyní chystáme investovat podstatné množství peněz. Takže v podstatě říkáme, že přestože víme, že budoucnost toho systému je technicky nejistá, jistotou je, že zmodernizovaný systém Trident bude fungovat až do roku 2070 stejným způsobem, jak funguje dnes. To říkají lidé, kteří nechtějí tyto otázky zkoumat. Já říkám, že je zcela jisté, že technologie ten systém vyřadí z provozu. Problémem budou kybernetické hrozby velicímu systému. A zejména, systém jaderných ponorek Trident závisí na podmínce, že moře nesmí být průhledné. Ty ponorky tam nesmí být možné detekovat.

V dnešní době vyvíjí Británie a celá řada dalších zemí systémy, které potenciálně za relativně krátkou dobu zlikvidují možnost ponorky skrývat v mořích. Ponorky už tedy nebudou tak nezranitelné, jako bývaly, neříkám, že nebudou mít vůbec žádné použití, jenže my nebudeme moci spoléhat v nadcházejících letech na bezpečnost ponorek tak, jako v minulosti.

Moderátor: Lord Hassle, jiný bývalý labouristický ministr obrany, tvrdí, že to jen nesmysl a že mluvíte o science fiction.

Lord Brown: Stačí strávit jen pár minut na internetu a najdete desítky podniků, které stavějí drony pro podmořské používání s čidly, která dokáží detekovat pod mořskou hladinou v podstatě všechno. Johnovi, jehož respektuji a který je mým respektovaným kolegou, rád pošlu odkaz na loňský rozhovor s hlavním vědeckým ředitelem NATO, který vysvětluje, že jsme si už vytvořili schopnosti a miniaturizaci schopností rozmístit v mořích velké množství čidel, která, abych ho citoval doslova, "odstraní taktickou a strategickou výhodu ponorek".

Výhoda, kterou tyto systémy měly, a já jsem to akceptoval, když jsem byl ministrem obrany, bylo, že bylo možné ponorky v mořích skrýt. A protože bylo možno ponorky v mořích skrýt, měli jsme sice nikoliv zaručenou, ale nicméně velmi vysoce pravděpodobnou možnost druhého úderu, a proto jsme měli možnost odstrašení. Ale jestliže bude možné ty ponorky v mořích vidět, už tak ztrácíme i tu omezenou záruku možnosti druhého úderu.

Moderátor: Jaká je alternativa?

Lord Brown: No, alternativou je, že možná, stejně jako je tomu s mnoha jinými zbrojními systémy, se systémy jaderných zbraní staly zastaralými. Je možné, že jaderné zbraně zlikvidovala jejich vlastní technologie. Já prosím nejsem zastáncem jednostranného jaderného ozbrojení. Je o mně známo, že jsme vždy systematicky podporoval politiku odstrašení. A to i systémy odstrašení používající jaderné zbraně. Avšak problémem nyní je, že trpíme skutečností, že se řádně v případě modernizace systému Trident nezkoumá, co se s tím systémem stane v budoucnosti. Nezkoumá to řádně ani náš parlament, ani naši techničtí odborníci. I pokud podporujete jaderné zbraně, máte povinnosti, pokud chcete uzamknout příští generace, aby je používaly, máte povinnost ten proces testovat a analyzovat situaci. A my prostě to neděláme.

Moderátor: Mnoho vašich kolegů z Labouristické strany zastává názor, že pokud Labouristická strana odmítne obnovu systému Trident, bude to katastrofa.

Lord Brown: No, já rozumím tomuto argumentu z osmdesátých let, jenže teď žijeme v jednadvacátém století. Musíme jako země opustit argumenty, které byly relevantní v roce 1980. Tehdy existoval velmi odlišný svět. Současná naše národní bezpečnostní strategie nepovažuje jadernou hrozbu za hlavní.

Zdroj v angličtině (audio) od minuty 11.30: ZDE

0
Vytisknout
5606

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016