BBC: Fico se snaží s cílem vyhrát volby vyvolávat strach z muslimů

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Slovenský premiér Robert Fico bojuje ve věci uprchlické krize proti Evropské unii - a je možné, že v sobotu zvítězí ve všeobecných volbách na Slovensku, varuje BBC. Kampaň Ficovy strany Smer zdůrazňuje "nutnost ochránit křesťanské Slovensko před muslimskými migranty" - přestože počet žadatelů o azyl zůstává na úrovni jen několika málo stovek lidí.

V předvolební kampani Fico zdůrazňuje hospodářské úspěchy své vlády. Nikdo se nezmiňuje o nedávné stávce učitelů či o obviněních z daňových podvodů. Klíčovými voliči strany Smer jsou důchodci, staří lidé s nízkými příjmy s nízkým vzděláním, píše ze Slovenska pražský reportér BBC Rob Cameron.

"Nikdy Slovensko podle systému kvót nepřijme jediného muslima," zdůrazňuje Fico na předvolebních setkáních. "Nikdy nevytvoříme samostatnou muslimskou komunitu, protože by byla vážným bezpečnostním rizikem." Aréna voličů na to reaguje burácivým potleskem. Je to jediný potlesk během Ficova vystoupení.

Rob Cameron též hovořil v Bratislavě se Syřanem Mohamadem Hasnou, který řídí v Bratislavě nadaci pro práva muslimů. Zastupuje práva asi 5000 muslimů žijících na Slovensku, většinou studentů, podnikatelů a konvertitů.

"Neustále a opakovaně se od nás pořád žádá, od politiků, intelektuálů a od médií, abychom prokazovali loajalitu naší zemi. My bychom ale taky chtěli mít stejná práva jako kdokoliv jiný. Nic víc, nic méně," řiká Hasna. Vedle jeho centra je malý pozemek, kde by rádi slovenští muslimové postavili mešitu. To se ale nestane, ať už Fico ve volbách zvítězí nebo ne, uzavírá Rob Cameron.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5739

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016