Němečtí právníci připravují trestní žalobu proti Zuckerbergovi za hate speech na Facebooku

3. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Němečtí právníci připravují žalobu na Marka Zuckerberga, zakladatele a generálního ředitele firmy Facebook, za to, že umožňuje zveřejňování antisemitského a dalšího nenávistného materiálu na internetu.

V Německu je trestným činem rozšiřovat či vystavovat na veřejnosti nacistické symboly, avšak na Facebooku je možno je nalézt. Právníci tedy připravují trestní žalobu proti Zuckerbergovi a chtějí, aby ho stát pokutoval částkou 150 milionů euro.

"Myslím, že Facebook změnil německou společnost, a to ne v dobrém smyslu," uvedl Chan-jo Jun, právník v Bavorsku, který zahájil práci na žalobě minulý týden spolu s kolínským právníkem Christianem Solmeckem. "Chci se přesvědčit, zda dokáže německý právní systém zvítězit nad americkou firmou."

Jun má seznam více než 300 stránek na Facebooku s hákovými kříži a jinými nacistickými symboly a také stránky, které vyzývají k násilí proti uprchlíkům a migrantům z Blízkého východu a severní Afriky.

Na Facebooku jsou například dále záběry, na nichž je německý ministr spravedlnosti Heiko Mass s vojenskou čepicí. Jinde je prezentován Barack Obama s vousy, jarmulkou a ortodoxními židovskými pejzy s nápisem "Nobelova sionistická cena" a dotazem v němčině: "Proč není tento člověk v koncentráku?"

Jun a jeho kolega také žalují Martina Ottu, ředitele Facebooku v Hamburku, který má odpovědnoste za Facebook ve střední, severní a východně Evropě.

Zuckerberg ví, že Facebook má s hate speech problém, zejména poté, co mikrofon zachytil jeho výměnu názorů s Angelou Merkelovou loni v září, kdy se ho ptala, co dělá proti rasistickým a xenofobním výrokům na Facebooku.

Někteří němečtí aktivisté však poukazují na to, že odstraněním hate speech z Facebooku se neodstraní antisemtitismus a rasismus z německé společnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7252

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016