Evropská komise: Kolaps schengenského prostoru ohrozí byznys a odradí turisty od Evropy

2. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Evropská komise naléhá na členské země EU, aby do konce letošního roku zrušily interní pohraniční kontroly, jinak dojde k vážnému poškození podnikání i turistiky v Evropě.

Evropský komisař pro humanitární pomoc zároveň ve středu oznámí, že EU poskytne pro uprchlíky na západním Balkánu v nadcházejících třech letech částku 700 milionů euro. Většina této částky bude poskytnuta Řecku, které zápolí s přílivem uprchlíků. Prezident Rady Evropy Donald Tusk charakterizoval nutnost pomoci Řecku jako "zkoušku našeho evropanství".

Evropská komise však zároveň požaduje posílení ochrany externích hranic EU a znovu bude vyhrožovat Řecku, že ho vyloučí ze schengenské zóny, pokud do května nedokáže zvládnout ochranu svých hranic.

Turecko, v němž je 2,5 milionu uprchlíků, odmítlo obvinění z EU, že nedělá dost. Vysocí turečtí činitelé odmítli plán na přímé přijímání tisíců uprchlíků z Turecka do Evropy oplátkou za hermetické uzavření tureckého pobřeží jako nerealizovatelný.

Tusk se před summitem EU setká s tureckým premiérem Ahmetem Davutoğlu i prezidentem Erdoğanem. Bude také jednat s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem a vedoucími politiky ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Makedonii a v Řecku.

EU doufá, že se jí podaří přesvědčit Turecko, aby omezilo odchod uprchlíků do Evropy. To je velmi nepravděpodobné: i v současném špatném počasí odchází do Evropy z Turecka denně 2000 lidí a očekává se, že se tyto počty po zlepšení počasí výrazně zvýší.

Řecko je pod tlakem, aby předalo kontrolu svých hranic Evropské unii.

Evropská unie chce také změnit azylový systém. Zruší Dublinský předpis, podle něhož měli zůstávat uprchlíci v první zemi EU, který se ukázal jako nerealizovatelný. Evropský soud v roce 2011 ho zrušil, protože přijal argument, že setrvávání uprchlíků v Řecku je porušením jejich práva na lidskou důstojnost.

Očekává se, že bude zaveden systém kvót, podle něhož budou uprchlíci přijímáni přímo do jednotlivých evropských zemí podle počtu jejich obvyvatel a jejich možností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5494

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016