Počty žen a dětí mezi uprchlíky výrazně rostou

Ženy cestují do Evropy za strašlivých podmínek, musejí platit pašerákům sexem

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Dochází k dramatickému zvýšení počtu uprchlických žen přicházejících s dětmi do Evropy a EU drasticky zanedbává jejich práva. V únoru 2016 informovalo Vysoké komisařství EU pro uprchlíky, že počet příchozích žen poprvé překročil počet mužů. V lednu 2016 přišlo do Řecka a do Itálie 54 procent žen a dětí, mužů 46 procent.

Jak organizace Human Rights Watch informovala reportéry z německé Deutsche Welle, do Evropy nyní přichází stále více žen, cestujících samotných nebo se svými dětmi. V jednom případě HRW interviewovala ženu, která je v osmém měsíci těhotenství a Maďarsko ji vězní za mřížemi v detenčním středisku.

Ve středu požadovala Mary Honeyballová, britská europoslankyně a členka výboru pro práva a rovnost žen v Evropském parlamentu, aby EU zajistila "slušné a humánní zacházení s uprchlickými ženami. "Často používají ženy sexu jako platbu za převoz či za vydání pasů," řekla Honeyballová. "A cesta samotná je pro ženy strašlivá.

Honeyballová poukázala na to, že Evropská unie ženy dostatečně neochraňuje. Neposkytuje jim oddělené ubytování pro ženy a pro muže, neposkytuje jim ochranu před týráním v ubytovnách, neposkytuje jim oddělená hygienická zařízení pro ženy a pro muže, péči o děti při azylových pohovorech, poradenství pro ženy postižené sexuálním traumatem ani zdravotní péči pro těhotné ženy.

Za všechny tyto děsivé nedostatky nesou vinu dlouhé měsíce hašteření mezi členskými zeměmi EU ohledně uprchlíků a nečinnost EU.

0
Vytisknout
6295

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016