Je možno "nerozumět" aktivitám ruských ponorek v Severním Atlantiku?

3. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Zvýšená aktivita ruských ponorek v Severním Atlantiku ZDE napadá Obamovu strategii odstrašení ruské agrese na východním křídle NATO u samotného kořene.


Američané mívali během studené války v Evropě značné pozemní síly, další měly být v případě války rychle přisouvány na strategická letiště v Německu. Přesto v případě většího konfliktu hlavní část posil měla dorazit po moři, protože ani obrovské dopravní letecké síly nedokážou udržet krok s potřebami velkého moderního konfliktu déle, než několik dní. To jasně ukázaly například zkušenosti s leteckým mostem do Izraele během Jomkipurské války.

Dnes mají Američané v Evropě zhruba 30 000 většinou jen lehce vyzbrojených vojáků, teprve vloni se vrátila na kontinent nějaká těžká výzbroj. Ani dnes ovšem nepřipadá v úvahu, že by USA rychle dopravily do Evropy letecky nějaké větší jednotky schopné účastnit se konfliktu kategorie peer-to-peer (s rovnocenným protivníkem). Nejtěžší jednotky přepravitelné operativně letecky představují vychvalované Stryker Brigades. A jejich životnost v prostředí nasyceném těžkou dělostřeleckou palbou a protitankovými zbraněmi by byla vpravdě jepičí.

Válečné hry ukazují, že by NATO konflikt o Pobaltí nejspíše prohrálo. A jakýkoliv pokračující konflikt, pokud by na něj mělo vůbec dojít, by nezávisel na silách rychlého nasazení, ani na středně těžkých jednotkách typu Stryker Brigade. Musely by jej vybojovat těžké brigády s tanky Abrams a bojovými vozidly pěchoty Bradley, které ve větších počtech dokáže do Evropy dopravit jedině loďstvo. Avšak Atlantik je plný ruských ponorek, takže tento scénář je stěží proveditelný. Posily by mohly jít rychle ke dnu, místo aby se věnovaly vyhánění ruské armády z Pobaltí. Věrohodnost stávající strategie amerického odstrašení ruské agrese je tedy velmi pochybná. Ponorky berou poslední a jediný trumf. Napadení věrohodnosti NATO je hlavním Putinovým strategickým cílem v Evropě, který předchází všem ostatním.

Je snad na tom něco k nepochopení?

0
Vytisknout
8700

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016