Panel OSN oficiálně naléhá na Británii a Švédsko, aby ukončily "omezováni svobody Juliana Assangeho"

5. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Pracovní skupina OSN konstatuje, že zakladatel serveru WikiLeaks by měl dostat odškodné za to, že musel strávit dva a půl roku na ekvadorském velvyslanectví v Londýně

Podle zprávy OSN je Julian Assange Británií a Švédskem od doby, kdy byl v Londýně v prosinci 2010 zatčen "svévolně zadržován".

Ženevská pracovní skupina OSN pro případy svévolného zadržování osob zkritizovala právní kroky proti Assangemu, které proti němu podnikly obě evropské vlády, a obvinila je, že mu zabránily opustit ekvádorské velvyslanectví v Londýně.

Panel požaduje od švédské a britské vlády, aby ukončily "odebrání svobody Julianu Assangemu", aby respektovaly jeho fyzickou integrity a svobodu pohybu a nabídly mu odškodnění.

Ve zprávě se praví: "Pracovní skupina zkoumala skutečnost, že pan Assange se stal obětí různých forem omezování svobody: původního zadržení ve věznici ve Wandsworth, pak domácí vězení a zadržování na ekvádorském velvyslanectví. Panel dospěl k závěru, že došlo v jeho případě k nepřetržitému omezování svobody. Pracovní skupina také zjistila, že omezování svobody je svévolné, protože byl zadržován v první etapě svého věznění v izolaci a protože švédská prokurátorka neprovedla při svém vyšetřování řádné právní úkoly, což vedlo k dlouhému zadržování pana Asssangeho.

Pracovní skupina proto žádá Švédsko a Spojené království, aby zajistily pro pana Assangeho jeho bezpečnost a fyzickou integritu, aby mu umožnily realizovat jeho právo na svobodu pohybu a plná práva garantovaná mezinárodními normami věznění. Skupina také dospěla k názoru, že zadržování pana Assangeho by mělo skončit a mělo by mu být nabídnuto odškodné."

Rozhodnutí podpořili jen tři z pěti členů panelu OSN.

Anthony Romero, výkonný ředitel Amerického Civil Liberties Union, konstatoval: "Ve světle tohoto rozhodnutí je jasné, že jakékoliv trestní stíhání pana Assangeho v souvislosti s vydavatelskou činností serveru Wikileaks by bylo bezprecedentní a neústavní."

Ekvádor požaduje odškodnění za to, že musí dva a půl roku poskytovat Assangeovi útočiště.

Julian Assange požaduje, aby Británie a Švédsko zrušily hrozbu jeho zatčení, aby mohl opustit ekvádorské velvyslanectví.

Deník Guardian ve svém redakčním komentáři ostře nesouhlasí s názorem panelu OSN, že by byl Assange "svévolně zadržován". To se týká případů, kdy neproběhly řádné právní procesy. V Assangeově případě všechny právní procesy proběhly a při všech odvoláních byla jeho argumentace odmítnuta.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
4973

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016