Odsuzujeme útok na Kliniku a vyzýváme ostatní politické strany k témuž

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


tisková zpráva

Strana zelených Praha 3 ostře odsuzuje žhářský útok na žižkovské Autonomní sociální centrum Klinika. Věříme, že policie bude postupovat vůči pachatelům tvrdě.

V naší čtvrti se v sobotu večer skupinka maskovaných mužů pokusila podpálit dům, ve kterém se nacházelo asi 20 lidí. Ať jsou jejich důvody a strachy jakékoliv, pro takové jednání neexistuje omluva.

Tento útok je jistě ne náhodou veden právě proti instituci, která organizuje nezištnou pomoc potřebným. Útok na aktivisty a aktivistky z Kliniky lze považovat za útok na celou občanskou společnost a celá občanská společnost by jej tak měla chápat bez ohledu na svá politická přesvědčení.

Na neděli, 7. 2. v 15 hodin je do parku nad Klinikou svoláno klidné solidární shromáždění, které bude pokračovat pomocí s uklízením škod. Prosíme všechny, kteří nechtějí připustit, abychom v naší městské části žili ve strachu z podobného násilí, a všechny, kteří věří, že nechat se zastrašit, je ta nejhorší reakce, aby přišli Kliniku podpořit.

Vyzýváme také starostku Hujovou a s ní celou současnou koalici, aby útok rozhodně odsoudili, a aby se sociálního centra zastali, byť třeba s myšlenkami, které Klinika reprezentuje, nesouhlasí.

Žádáme také Stranu Svobodných občanů Praha 3, aby ustala ve své negativní kampani proti centru Klinika, zejména pak v šíření lží o tom, že na Klinice přespávají “nelegální migranti” a ve strašení obyvatel Prahy 3 teroristickými útoky. Právě a především tato populistická politika přispívá k rozjitřeným náladám ve společnosti a násilným útokům na nevinné lidi dodává zdání legitimity.

0
Vytisknout
8599

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2016