Konec pražské turistické idyly?

7. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Včera se v horní části Pohořelce shromažďovali účastníci masopustního průvodu a demontrace proti šíření strachu a nenávisti pod záminkou boje s islámem. Asi v půl druhé odpoledne se vydali protidemostranti kolem Černínského paláce a hostince U Matouše společně s maškarami dolů směrem k Hradčanskému náměstí. Masopustní průvod byl propuštěn, ale pak byl úzký krček vedoucí dále uzavřen a procházející byli směrováni vpravo na Radnické schody a dále do Nerudovky. V místě uzavření se hromadili a divili neinformovaní turisté a docházelo zde ke strkanicím. Dole bylo vidět shromáždění tzv. antiislamistů s velkým pódiem a obrazovkou. Na prostranství Loretánské ulice před Martinickým palácem asi hodinu probíhala poklidná mainfestace proti nenávisti a strachu z uprchlíků s asi 200 účastníky, kteří vyslechli krátké projevy a tančili při reprodukované, zřejmě orientální veselé hudbě. O tomto a dalším dění v Praze informují evropské deníky na svých serverech, jako například mnichovská Süddeutsche Zeitung. Tady to ČR a Praha zrovna nevyhrávají. Potencionální turisté se budou ptát, jestli do Prahy za těchto podmínek jezdit. Pražská radice by se měla ptát, co s tím...

Jak píše Süddeutsche Zeitung o pražských výtržnostech:

V Praze, Calais a Kodani byly výtržnosti

Z Polska, Francie, Velké Británii, Lotyšsku a Dánsku bylo ve společný akční den s mottem „Pevnost Evropa“ hlášeno jen několik stovek účastníků. V Praze se odehrály při manifestaci odpůrců islámu, odsouhlasené s Pegidou, potyčky s protidemonstranty. Létaly láhve a pyrotechnické předměty. Asi 1500 odpůrců islámu se shromáždilo pod hesly jako „Ne přistěhovalectví – stop merkelizaci“ před Pražským hradem.

Útok na levicové kulturní centrum v Praze

Večer zaútočilo asi 20 až 30 údajných pravicových extrémistů na levicové sociální a kulturní centrum (Klinika, pozn. překl.) molotovovými koktejly. Hasiči stačili požár v zařízení, které mimo jiné nabízí přistěhovalcům bezplatné kursy češtiny, rychle uhasit, jak uvádí agentura ČTK. V budově se podle této zprávy nacházelo asi 20 osob. Někteří z nich utrpěli řezná zranění a byli zasaženi kouřem. Maskovaní pachatelé stačili před příchodem české policie utéci.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8622

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2016