Švédská policejní statistika:

Uprchlíci ve Švédsku páchají 1 procento veškeré tamější kriminální činnosti

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Jako Novošvéda se mě přátelé ze staré vlasti, co mají díky českým médiím hodně zkreslenou představu o Švédsku, často ptají, jak vypadá skutečnost, píše Josef Berger,

Zde fakta, co dnes přinesl švédský deník Dagens Nyheter z policejní statistiky.

Švédská policie si zavedla ve svém registračním systému speciální kód pro policejní aktivity v souvislosti s nově příchozími, co čekají na odpověď o povolení k pobytu. Podle migračního úřadu je ve Švédsku v současnosti okolo 180.000 nově příchozích lidí.

List Dagens Nyheter píše, že od patnáctého října 2015, kdy policie začala tento "kód 291" používat, do konce ledna tohoto roku bylo zaregistrováno 5000 použití tohoto kódu při celkovém počtu 537.466 policejních úkolů během této doby. Do toho se počítá nejen vyšetřování trestných činů, ale i ostatní policejní úkoly, například nezvěstnost etc.

To znamená, že těch 5000 policejních záležitostí, co stojí v souvislosti s migranty, je méně než jedno procento všech záležitostí.

To znamená, že 99 procent toho, co policie řeší, nesouvisí s nově příchozími, říká Felipe Estrada, profesor kriminologie na Stockholmské univerzitě. "Víme, že u většiny trestných činů spáchaných ve Švédsku, a většiny záležitostí, s nimiž policie pracuje, se jedná o švédské občany."

Policejní fakta tedy hovoří proti tomu, co tvrdí ti, co ve Stockholmu rozdávají letáky s textem, že na švédských ulicích údajně není "pro normální Švédy bezpečno", přičemž mlátí zahraničně vyhlížející kolemjdoucí.

Podrobnosti ve švédštině: ZDE

0
Vytisknout
8847

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016