Bez podpory arabských států prohrajeme, varuje syrská opozice

9. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Avšak Američané naléhají, aby arabské státy do Sýrie už neposílaly zbraně

"Rusové nás všechny zabijí," tvrdí civilisté, kteří byli donuceni uprchnout před leteckými údery v Aleppu, avšak na hranicích na ně turecké pohraniční stráže střílí.

Um Yusef, 18, řekl: "Snažil jsem se přejít před čtyřmi dny se svým jednoročním synem poté, co ruské letecké údery zintenzivnily, ale nemohl jsem. Turci na nás začali střílet, jakmile jsme se přiblížili k hranici. Nikou se nepodařilo dostat se do Turecka. Jsou tu většinou ženy a děti. Budu se dál snažit do Turecka dostat. Nemám jinou volbu. Rusové nás všechny zabijí."

Opoziční bojovníci ve východních částech obklíčeného Aleppa uvádějí, že počítají s vojenskou podporou arabských států, které oznámily, že do Sýrie vyšlou pozemní vojska, aby je zachránily před ofenzívou prezidenta Asada a před porážkou od ruských leteckých úderů. Vzbouřenci nyní uvádějí, že nemohou ofenzívě odolat bez obdobných zbraní a vojáků, jaké mají Asadovi loajalisté. Mezitím prchají tisíce uprchlíků směrem k turecké hranici.

Saúdská Arábie, Bahrain a Spojené arabské emiráty o víkendu přislíbily, že vyšlou do Sýrie své pozemní jednotky. Avšak zatím se tak nestalo a jsou pod výrazným tlakem USA, aby tak neučinily.

Ohniskem bojů je nyní východní část města Aleppo, kde proti sobě bojují zástupné regionální síly z různých států. Na podporu Asadova režimu bojují jednotky Hezbollah a šiité z Iráku a z Afghánistánu, kterým velí vysocí důstojníci z íránských revolučních gard. Ruské bombardéry pokračují v leteckých úderech.

Podle Bahaai al-Halabiho, opozičního extremisty v Aleppu jsou proasadovské jednotky 10 km před městem. "K leteckým úderům dochází každou minutu a oni útočí na civilisty, jako dnešní bombardování na hlavní silnici, kde zahynulo 15 lidí."

Na turecké hranici dál táboří tisíce Syřanů pod olivovníky v provizorních stanech a v mešitách a v domech blízkého města Azaz. Turecko odmítlo otevřít pohraniční přechod Bab al-Salameh a propouští jím jen vážně raněné lidi.

Pětadvacetiletý obyvatel města Azaz Abdul Quadir řekl: "Všechna malá města v severní Sýrii jsou nyní prázdná. Lidé se skrývají pod stromy anebo v noci spí v náklaďácích a další den se snaží překročit hranici. Není k dispozici mnoho potravin a ceny potravin a benzínu rychle stoupají. Lidé si dřív vozili potraviny z Turecka, ale to teď už není možné. Mešity jsou na hranicích plné a lidé se zoufale snaží přejít hranici. Některé nemocnice mají jen jednoho nebo dva lékaře. Všichni ostatní odešli. Nevím, jak přežijeme, jestliže bude bombardování pokračovat takto intenzivně."

Um Yusef, 18, řekl: "Snažil jsem se přejít před čtyřmi dny se svým jednoročním synem poté, co ruské letecké údery zintenzivnily, ale nemohl jsem. Turci na nás začali střílet, jakmile jsme se přiblížili k hranici. Nikou se nepodařilo dostat se do Turecka. Jsou tu většinou ženy a děti. Budu se dál snažit do Turecka dostat. Nemám jinou volbu. Rusové nás všechny zabijí."

Ahmed al Mohammed řekl: "Uprchl jsem ze svého města směrem k hranici před pěti dny v důsledku silného ruského bombardování. Asadova armáda je jen 3 kilometry od našeho města. Máme obrovský strach. Jestliže ho ovládnou, usmrtí všechny civilisty v Tal Rifaatu a na venkově u Aleppa. Situace je nesmírně děsivá. Spíme venku a naše děti mají hlad. Nemáme pro ně žádné potraviny. Mému synovi jsou tři měsíce a nemohu si dovolit mléko."

Abu Jamil uprchl z Tal Rifaatu minulou středu a od té doby uvízl na syrské straně hranice. "Můj syn byl zraněn, když Rusové shazovali tříštivé bomby. Odvezli jsme ho do nemocnice v Azazu, ale oni tam nemají kapacitu na to, aby ho ošetřili. Tak jsme ho odvezli zpět do mého domova v Tal Rifaatu, protože nemůže zůstat venku. Musí být u topení. Každý den jezdím zpět do Tal Rifaatu, abych mu byl nablízku. Spíme u zdi mešity a nemáme nic, čím bychom přikryli děti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8152

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016