Channel Four News: Rusové likvidují syrské vzbouřence, Američané nedělají nic

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Ruské letecké údery, jako byl včera v městě Telrifaf tento, přivedly vzbouřence, bojující proti prezidentu Asadovi, do nejvyššího zoufalství. A tisíce syrských uprchlíků přiměly utíkat do táborů u turecké hranice. Turecká humanitární organizace rozdávala tyto záběry, jejichž cílem je zjevně dokázat, že zatím Turecko situaci zvládá. Chce tím říct: Proč bychom měli další Syřany vpouštět do Turecka, když tato pekárna peče každodenně 100 000 bochníků chleba?

Jak vzbouřenci, tak uprchlíci utíkají k turecké hranici a zdá se, že Rusové vedou daleko intenzivnější zástupnou válku než Američané a jejich spojenci. Rusové jsou zjevně daleko silněji rozhodnuti, že zachrání prezidenta Asada, než Američani, že budou podporovat vzbouřence, kteří se Asada už pět let snaží svrhnout.

Zakaria Malahifi mi ukazuje mapu Aleppa v obležení, politický šéf jedné z největších syrských vzbouřeneckých organizací, které vyzbrojuje a financuje CIA. Ale, říká, Američané jeho bojovníkům odmítají na jeho obranu poskytnout protiletecké střely.

Zakaria Malahifi: "Některé země masakrují a bombardují a některé země brání tomu, aby vzbouřenci dostali kvalitní zbraně. Potřebujeme, aby nás naši spojenci skutečně podpořili."

Asada podporují Íránci. Vysílají šiitské bojovníky a organizaci Hezbollah. A Rusové chtějí zavést příměří až 1. března. Zjevně doufají, že tito muži dobudou daleko většího množství území, než zase začnou mírové rozhovory.

Zakaria Malahifi: "Američané nedělají nic. Snažili jsme se pozvednout svůj hlas, ale nebylo to k ničemu. Vědí, co se tu děje, ale zatím nepoužívají svůj tlak k dosažení politické dohody. A jak toho politického řešení dosáhneme, když ho Rusové ničí?"

Francouzský ministr zahraničí toho už také má dost. Dnes oznámil Laurent Fabius, že odstupuje. "Prezident Asad posiluje," řekl a stěžoval si, že Američané nedělají nic.

Turecko má tentýž názor. Prezident Erdogan obvinil Washington, že prý vyvolal regionální krvavou lázeň tím, že podporuje Kurdy, které on sám považuje za teroristy.

Turecké nemocnice nyní plní zranění Syřané. Turecko je možná nyní v pokušení provést samo intervenci do Sýrie. Na obranu civilistů a vzbouřenců a na zatlačení Kurdů. Takže pokud Američané nevyjednají příměří, pád Sýrie do chaosu bude možná ještě složitější.

0
Vytisknout
6711

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016