Britský premiér uprostřed kontroverze ohledně prodeje českých stihaček do Iráku

14. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron čelí otázkám v souvislosti s jeho úsilím vyjednat nový vztah Británie k EU poté, co vyšlo najevo, že ve snaze získat pro svůj postoj podporu české vlády zrušil dlouhodobě trvající zákaz na vývoz českých stihaček, které mají tajnou britskou radarovou technologii, do Iráku. V Británii vznikly obavy, že je tím ohrožena bezpečnost britského státu.

Po dobu tří let blokovala Británie prodej českých stihaček L-159 do Iráku, protože těchto třináct letadel je vybaveno britským radarovým systémem. Britské ministerstvo obrany se obávalo, že by tato technologie mohla upadnout do nesprávných rukou.

Cameron však nyní po jednání s ČR souhlasil, že zákaz vývozu českých stihaček do Iráku zruší, aby přiměl českou vládu k přijetí jeho nových podmínek pro britské členství v EU, včetně omezení pro přistěhovalce z EU do Británie, proti němuž se východoevropské země stavějí.

České velvyslanectví v Londýně nedávno vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že "česká vláda naznačila svou ochotu vyjednávat o podmínkách, jak snížit riziko zneužívání sociálního systému v Británii. Součástí agendy se staly i bilaterální otázky, zejména prodej českých letadel L-159 do Iráku a otázka certifikace českých automobilů Škoda na britských ostrovech. David Cameron přislíbil, že těmto dvěma otázkám věnuje mimořádnou pozornost."

Euroskeptici z kampaně Vote Leave tvrdí, že vláda se musí z tohoto postupu vážně zodpovídat. "Lidé budou zděšeni, že vláda ohrožuje britskou národní bezpečnost jen kvůli tomu, aby získala podporu pro svou triviální dohodu."

Prodeje českých stihaček do Iráku se týkají obvinění z korupce od jednoho iráckého poslance, který tvrdí, že irácké rozhodnutí zakoupit si česká letadla bylo učiněno v důsledku "milionů dolarů tajných plateb do Iráku". Důkazy pro toto tvrzení nebyly předloženy. Prostředník prodeje stihaček, Aero Vodochody, uvádí, že si je vědom pouze mlhavých obvinění učiněných v iráckém tisku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6284

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016