Putin nebo Asad děsivým způsobem bombardují Aleppo

16. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Dnes vykopali živé nemluvně z trosek obytného domu, který byl zničen bombardováním. Pak našli i jeho staršího bratra, taky byl ještě jaksi naživu.

Russia denies war crime over bombed hospital

Is it Putin or Assad? One them has been dropping terrifyingly destructive cluster bombs on the Syrian city of Aleppo.Beyond the carnage, Turkey and Russia are at dangerous loggerheads - each accusing the other of war crimes.

Posted by Channel 4 News on Tuesday, February 16, 2016

Reportér Alex Thomson: Předměstí severního Aleppa. Kazetové bomby z letadel. Čím více se přibližujeme navrhovanému pátečnímu příměří, tím vypadá nepravděpodobněji.

Na zemi zbytečná reakce vzbouřenců, bezmocných proti letadlům ve výši několika tisíc metrů. Na bojišti na tom ruské a Asadovy jednotky nikdy nebyly tak dobře. Proč mluvit o příměří, když možná dokáží vyhrát celou válku.

Bašar al Asad: "Oni říkají, že chtějí do týdne příměří. No. Kdo by dokázal splnit všechny ty podmínky a požadavky do jediného týdne. Nikdo. Kdo bude mluvit s teroristy, jestliže teroristické organizace odmítnou příměří? Kdo je požene k odpovědnosti?"

Reportér Alex Thomson: Moskevské ministerstvo obrany uvádí, že provedlo jen během minulého týdne 444 bombardovacích náletů zacílených na 1593 objektů. Není divu, že Asad chce válku. Protože po celé severní Sýrii od Homsu až po nejlidnatější město v Sýrii, Aleppo, Asadova armáda s podporou Ruska a íránských bojůvek chce obklíčit a dobýt celé Aleppo. A pak pokračovat na sever a izolovat hranici s Tureckem a přerušit tak vzbouřenecké zásobovací linie.

Nyní jim ale pomáhají kurdské jednotky. Uvědomily si, že mají konečně šanci ze západu i z východu spojit své území a ovládnout tak pohraniční zónu u Turecka. Včera dobyly města Tallrifat. Teď chtějí Azaz. Obě to jsou klíčová města na hlavní cestě na sever do Turecka.

Turecko proto zuří. Ostřelují Kurdy přes turecko-syrskou hranici a zoufale se snaží zastavit kurdskou ofenzívu. Dnešní žádost Turecka, aby se k pozemní invazi připojily Spojené státy, bude oslyšena. Je to přesně ten rozkol v NATO, jaký si Rusko přeje.

Turecko v úterý večer je hněvem na samém bodu varu. Vyhrožuje Kurdům, uráží Rusy.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu: Probíhá záměrné etnické masakrování, genocida. Všichni Syřané, kteří nepodporují Asadův režim, jsou ze Sýrie vyháněni. Cílem je nechat v Aleppu a v Sýrii pouze lidi, kteří podporují Asadův režim a poslat všechny ostatní do exilu. Je to tatáž taktika, kterou Rusko použilo v Čečensku.

Reportér Alex Thomson: V Aleppu ještě bojují vzbouřenečtí bojovníci, ale jak dlouho ještě. V Damašku doufá OSN, že pronikne do některých čtvrtí zítra s humanitární pomocí. No, jen se o tom mluví. Aleppo těžko uvidí jakoukoliv humanitární pomoc.

Dnes vykopali živé nemluvně z trosek obytného domu, který byl zničen bombardováním. Pak našli i jeho staršího bratra, taky byl ještě jaksi naživu.

A jinde v Sýrii trvale pokračuje Asadovo bombardování barelovými bombami. Toto se dnes dělo v městě Duma. Nedaleko Damašku. Nedaleko v Daraji je to nekonečné. Pokojné ráno a pak zvuk vrtulníků, nesoucích barelové bomby.

Islám prý ohrožuje symbol české státnosti

16. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Senátor za Stranu práv občanů (SPO) Jan Veleba se během návštěvy Pražského hradu upřímně zhrozil, když na jednom z nádvoří údajně spatřil skupinku modlících se muslimů. Že by snad byla poslední bašta ryzího češství, již svým tělem brání chrabrý lidový prezident, v ohrožení cizopasnou a antagonistickou kulturou? Tomu se musí samozřejmě zabránit za každou cenu, krví nešetřme, aneb Čechy Čechům!

Možná...

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Možná je načase, aby se Evropa začala míň bát uprchlíků, kteří utíkají ze Sýrie, a začala se víc bát šířící se války, před kterou ti uprchlíci utíkají...

Rozhovor Britských listů 44:

ČR potřebuje příběh založený na odvaze

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se Sašou Uhlovou, redaktorkou Deníku Referendum, o běsech, které v současnosti pronásledují českou společnost.   Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Inzerujte svou akci, podnik či organizaci v Regionální televizi

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské listy nabízejí inzerentům možnost velmi výhodné televizní reklamy za slušných a přijatelných podmínek (levné ceny) na na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, Regionální televize.cz má dosah cca půl milionu diváků měsíčně. Třicetivteřinový reklamní spot se vysílá před Rozhovorem Britských listů, každý pátek od 19 hodin a pak před každou z dvanácti repríz tohoto vysílání během následujícího týdne. Reklamu nabízíme za velmi výhodné ceny. Kdo má zájem, napište nám do redakce tohoto listu: redakce@blisty.cz.

HRW: Bulharsko střílí na uprchlíky

16. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Když nás bulharská policie uviděla, pokusili jsme se utéci," svědčil organizaci Human Rights Watch šestnáctiletý Abdullah z Afghánistánu. "Honili nás se psy a stříleli na nás. Bylo to pět policistů. Když nás chytili, začali nás mlátit. Kopali mě a ostatní všude. Dělali to asi hodinu a vyhrožovali nám psy. Odebrali mi veškeré peníze a sebrali mi mobil."

Turecko vyzvalo Spojené státy a západní koalici k pozemní invazi do Sýrie

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ankara požaduje, aby se Spojené státy a další členové mezinárodní koalice v Sýrii připojili k pozemní ofenzívě "k ukončení této války". Ankara však zdůraznila, že samo Turecko pozemní invazi neprovede. "Pokud však vznikne konsensus, Turecko by se invaze účastnilo."

"Turecko neprovede jednostrannou pozemní operaci. Žádáme koaliční partnery, aby uskutečnili pozemní operaci. Jednáme o tom se spojenci. Bez pozemní operace nebude možné tuto válku zastavit," řekl jeden mluvčí turecké vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Její bezhlavé tělo nebylo identifikováno

16. 2. 2016

čas čtení 2 minuty



Utopila se ve snaze dostat se do Evropy, ale její bezhlavé tělo nebylo identifikováno. Její náhrobní kámen je beze jména.

Stejně jako další, pohřbení vedle ní v olivovém háji na řeckém ostrově Lesbos. Mramorová deska na jejím neoznačeném hrobě bude mít nápis "Neznámá". Jejím epitafem bude identifikační číslo, datum, kdy ji moře vyplavilo na břeh a její předpokládaný věk.

Šedesát čtyři hrobů bylo vykopáno na tomto pozemku pro uprchlíky, kteří se utopili ve snaze dostat se do Evropy. Jen 27 z nich má jména.

V roce 2015 se při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře utopilo 3700 lídí, odhaduje Mezinárodní organizace pro migraci. Skutečné počty mají být vyšší.

Mrtvých je tolik, že na jednom hřbitově na ostrově Lesbos už není místo.

Deutsche Welle: Svým úsilím hermeticky uzavřít hranice Evropy ohrožují visegrádské země celou EU

16. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Polsko, Maďarsko, ČR a Slovensko utvořily tzv. visegrádskou skupinu před pětadvaceti lety, jejím cílem bylo napomáhat jejich integraci do Evropské unie. Dnes ale tyto země spíš podporují její rozvrácení, varuje na stránkách Deutsche Welle Christoph Hasselbach.

Visegrádské země, požadují hermetické uzavření hranic Evropské unie, což by vedlo k vyloučení Řecka ze schengenské zóny volného pohybu. Nyní se k nim přidávají i země, jako je Francie a Rakousko.

Důsledkem bude, že Řecko, které je ekonomicky na kolenou, bude zahlceno statisíci uprchlíky, kteří nebudou mít dál kam jít. Řecká vláda na to už své občany připravuje.

Donald Tusk: Riziko rozpadu Evropské unie je reálné

15. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Když jsem od roku 2010 upozorňoval na to, že Českou republiku v zahraniční nikdo nezná a že by měla investovat do vzdělávání a vytváření odborníků na střední Evropu na Západě, aby se takoví informovaní jedinci v příští krizi ve svých zemích českých zájmů dokázali zastat, netušil jsem, jak blízko je krize. Už jsme uprostřed ní.

Británie versus Česká republika

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tento obrázek umístil na Facebook pražský reportér rozhlasu a televize BBC Rob Cameron.

Titulek v deníku Independent zní: 

Kolín nad Rýnem: Tři z 58 mužů zatčených kvůli hromadným sexuálním útokům na Silvestra byli uprchlíci ze Sýrie či z Iráku

Bez komentáře. 



"We do not want refugees here," chant Czech villagers

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

30 Christian refugees from Iraq are to be accepted by the Czech catholic centre in the village of Smilovice in North Moravia in the Czech Republic. On Monday, the local Smilovice people passionately demonstrated against their arrival."We do not want the refugees here," chanted a meeting of the villagers. "Let Prague take them. You never know what these people will do. You cannot see into their heads," complained the local people. "Millions of them will be here soon!"

"I am telling you, I will do everything in my power to make sure that the refugees do not like it here and that they will return home," said one of the local women to the mayor of the village.

Source in Czech HERE

Krize v Sýrii a zřejmě nejhorší týden vašeho života

16. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Jak hořce poznamenal kdosi z řad syrské opozice, jediná americká zásada, kterou Barack Obama ještě neporušil, stanoví nedodávat bojovníkům proti Asadovi protiletadlové zbraně, jimiž se mohli bránit před ruskými nálety. Turecko se vyznačuje celou řadou vážných chyb, ale s takovou očividnou bezpáteřností problém nemá. Dávno dalo najevo, kde je tlustá čára, za kterou už nehodlá jít. Tou by bylo obsazení severosyrského města Azaz kurdskými oddíly vycvičenými původně Pentagonem, které dezertovaly k Rusům - a s pomocí jejich náletů pomáhají Asadovi odříznout Aleppo od světa a tak zadusit syrskou revoluci.

OSN: Desítky lidí dnes zemřely při zničení pěti nemocnic a dvou škol v Sýrii

15. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Desítky civilistů včetně dětí dnes zemřely, když rakety zasáhly nejméně pět zdravotnických zařízení a dvě školy v severozápadní Sýrii, konstatoval mluvčí OSN.

Varování: níže uvedené záběry mohou být pro některé lidi příliš děsivé

Hospitals and school targeted in Syrian attacks

Two hospitals and a school have been hit by missiles targeting rebel towns in Syria.Russian warplanes and government forces have hit both Azaz and Idlib in recent weeks.Contains images that some may find distressing.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 15, 2016

Vrtulník Asadova režimu shazuje barelové bomby

15. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Útoky barelovými bombami na čtvrt Daraja v Damašku, kterou ovládají vzbouřenci. Daraja je obléhána vládními jednotkami od roku 2012:

Syrian media activist captures impact of helicopter Bombs

Syrian activist media filmed barrel bombs dropping from what appeared to be regime helicopters and hitting a rebel-held Damascus suburb. Daraya has been under siege since 2012 and visibly shows the effects of years of bombardment.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 15, 2016

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Channel Four News: Kolínské útoky nemají nic společného s uprchlickou krizí

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Jen tři z 58 mužů zatčených v souvislosti s masovými sexuálními útoky na Silvestra v Kolíně nad Rýnem, byli nedávní uprchlíci.

Útoky vyvolaly protesty ultrapravicových německých organizací, které tvrdily, že pachatelé útoků byli uprchlíci ze Sýrie a z Iráku.

Avšak nyní konstatoval německý prokurátor, že jen tři podezřelí přicestovali do Německa nedávno. Prokurátor Ulrich Bremer konstatoval, že mezi 58 zatčenými jsou dva Syřané a jeden Iráčan.

Většina zatčených je alžírského, tuniského a marockého původu.

Vedoucí představitelé EU zdůraznili, že jsou přesvědčeni, že kolínské útoky nemají nic společného s uprchlickou krizí.

Cologne attacks: only three suspects refugees

Just three out of the 58 men arrested over mass sexual assaults on New Year's Eve in Cologne were recent refugees.The attacks sparked protests by far-right German groups who blamed the assaults on refugees from Syria and Iraq.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 15, 2016

Kolínské sexuální útoky: Mýtus o tom, že muslimové znásilňují bělošky, je součástí neonacistické agendy

15. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Jen čtyři ze silvestrovských útočníků v Kolíně nad Rýnem jsou ze Sýrie a z Iráku

Uprchlík jako sexuální násilník je konstrukce, které se zneužívá k démonizaci lidí během celé lidské historie. Dělá se to tak, že lidem, které považujete za své politické nepřátele, připíšete děsivé vlastnosti

Falešnost temných mýtů o sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem se ostře vyjevila minulý týden, když při živém vysílání zaútočili tři muži před kamerou na televizní reportérku. Esmeralda Labye, reportérka z Belgie, vysílala reportáž z karnevalu v Kolíně nad Rýnem, když objevili tři muži, osahávali ji na prsou líbali ji a dělali neslušná gesta, píše v deníku Independent Nabila Ramdani.

Četné sexuální útoky, k nimž došlo na Silvestra v Kolíně nad Rýnem, umožnily konspiračním teoretikům konstruovat nejtemnější rasistické fantazie, líčit obraz démonických muslimů s hnědou kůží, kteří utíkají z válečných zón, aby pošpinili bělošské evropské ženství. Není zapotřebí vinu prokázat u soudu: hejno divochů si to všechno naplánovalo na internetu a VŠICHNI jsou vinni, soudu není třeba.

Válka v Sýrii aneb příliš dlouhá jízda tunelem

15. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Jak se názorně ukazuje, nemíní se Saúdská Arábie a Turecko, jejichž proxy síly se v podobě káidistických elementů téměř od začátku konfliktu v Sýrii podílejí na destrukci této země, smířit s jejich porážkou a posílením režimu Bašára Asada, potažmo ruského vlivu v oblasti. Proto oba tito klíčoví západní spojenci de facto vstoupili na válečné kolbiště v Levantě, což v první řadě pro obyčejné Syřany již tak děsivě trpící nekonečným strádáním nevěští nic dobrého.

Je na západních sdělovacích prostředcích, aby kriticky hodnotily především činy naše a činy našich spojenců. Klíčový člen NATO Turecko, jenž vede hanebnou válku nízké intenzity proti vlastní kurdské populaci, tento boj rozšířil na kurdské bojovníky operující na severu Sýrie. Ankara se k tomuto osudovému kroku odhodlala poté, co bojovníci z kurdské milice YPG a Syrských demokratických sil (SDF) těšící se podpoře Bílého domu obsadili strategicky významné vojenské letiště v severním Aleppu, které měli v moci islamističtí rebelové bojující proti Damašku ZDE. Turecká dělostřelecká palba mířila také na pozice sil loajálních k vládě Bašára Asada, což lze bez nadsázky považovat za významné vyhrocení nepřátelských vztahů mezi Západem podporovaným Tureckem a Ruskem a Íránem podporovanou Sýrií.

Letecké údery zasáhly nemocnice v severní Sýrii

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko bombarduje, Turecko ostřeluje, Asad mučí, ISIS vraždí, uprchlíci utíkají, hranice se uzavírají, naděje končí.

Na dvou místech v severní Sýrii zasáhly letecké údery nemocnice. Jde o eskalaci útoků na zdravotnická zařízení a na zdravotnické pracovníky.

Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že se pohřešuje osm zdravotníků poté, co nemocnice, kterou Lékaři bez hranic podporují v Maaret al-Numanu v provincii Idlib byla zasažena při dvou rozdílných náletech celkem čtyřikrát. Lékaři bez hranic neuvedli, kdo nemocnici bombardoval, avšak v provincii Idlib probíhá intenzivní bombardování ruskými letadly a Asadovým režimem.

"Zdá se, že je to úmyslný útok na zdravotnickou infrastrukturu a útok co nejostřeji odsuzujeme," uvedl Massimiliano Rebaudengo, šéf mise Lékařů bez hranic v Sýrii. "Zničení nemocnice znamená, že 40 000 obyvatel v aktivní zóně konfliktu je nyní bez přístupu k nemocničním službám."

UNICEF a sjezdovky

15. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Jak to spolu souvisí? Třeba takhle.

To, o čem se mluví v alpských zemích už dávno, to, co je kritizováno tamními ochránci přírody a dokonce má už jisté výsledky v omezování takových staveb, se u nás říkat nesmí?

Toho, kdo říká něco jiného, než co se zrovna hodí do krámu jistým zájmových skupinám, lze snadno denuncovat jako extrémistu a běžně se to u nás dělá. To, co píší potencionální zabijáci dětí, je opravdu hnusné a snad to je omezeno jen na grafomany, co píší na web.

Ale je u nás mnoho jiných věcí, nejen uprchlický "problém", v nichž se začínáme lišit od vyspělých zemí, jako kdyby tady pořád vládla totalita a všechno, co přichází "ze Západu" bylo špatné.

Cyklisty a vegetariány oficálně napadl zatím jen jakýsi polský ministr, ale potenciál nenávisti je například mezi automobilisty vůči cyklistům nemalý. Automobilisté tvoří velkou část voličů a čeští politici na všech úrovních si nedovolí je zlobit. Ani podporou cyklistické dopravy ve městech, která už je nejen v Dánsku, ale i ve Švýcarsku, Rakousku i Německu samozřejmostí.

V čem spočívá základní spor v dnešní české politice

15. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera jsem zhlédl v Otázkách V. Moravce kultivovanou debatu dvou žen, poslankyní za KSČM a za ANO. Ve srovnání s u českých politiků mužů běžnými hádkami, překřikováním, skákáním si do řeči to byla úleva.

Předmětem debaty byl zákon o jednacím řádu Sněmovny a k tomu několik zmínek o největší politické události posledních měsíců, totiž o schválení tzv. elektronické evidence tržeb (EET). O EET se vedl ve Sněmovně tvrdý boj zejména mezi ANO a pravicovými stranami. ANO (a s ním vláda) tvrdí, že EET omezí šedou ekonomiku a narovná volnou tržní soutěž: už prý nepůjde soutěžit s poctivými podnikateli tím, že nebudete platit daně. Pravice odmítá, že EET bude mít tento pozitivní efekt, a naopak tvrdí, že EET zničí spoustu poctivých podnikatelů, že jde o příliš drahou, megalomanskou a velkému bratru podobnou zrůdnost.

Fico zneužívá strachu z neexistujících uprchlíků ve snaze vyhrát nadcházející volby

15. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Slovensko: Voliči jsou znepokojeni nezaměstnaností a stavem zdravotnictví, premiér je posedlý neexistujícími migranty

"Když s lidmi hovoříte, je pro ně nesmírně obtížné uvést racionální důvody jejich strachu.

Slovensko není cílem imigrantů v Evropské unii, to ale nebrání Robertu Ficovi, aby proti nim neláteřil ve snaze posílit svou šanci vyhrát potřetí v parlamentních volbách příští měsíc, píše server Polico.eu.

Výzva českým lidskoprávním organizacím

16. 2. 2016 / Radek Mikula

čas čtení 2 minuty

Vážení,

zítra bude pokračovat proces s Kateřinou Krejčovou, která je obžalována, že způsobila zranění policisty, když zasahoval vůči jednomu z účastníku protestu proti antiimigračnímu shromáždění Národní demokracie.

Poté, co byla vyvedena z místa, kde s dalšími vsedě symbolicky blokovala plánovaný pochod odpůrců, spatřila, jak policisté klečí na jejím příteli, který nekladl žádný odpor. Tvrdým zákrokem mu policisté způsobili lehčí zranění. Obžalovaná se tedy vrhla směrem k němu ve snaze pomoci mu. Přitom spadla a pravou rukou uchopila jednoho z policistů za rameno. vzápětí byla sama sražena na zem dalším příslušníkem policie.

Procesně poškozený policista na ní o několik dní později podal trestní oznámení doložené lékařskou zprávou o poranění jeho ramene. V lednu, kdy začalo soudní jednání, bylo prokázáno, že jeho poranění nemohlo vzniknout způsobem, který popsal.

Je UNICEF extremně levicová organizace?

15. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

"Nechme je umřít, jen ať ty děti umírají, nezachraňujte je, nic nedělejte, protože když umřou, tak zbyde víc na nás, a když umřou, tak z nich nebudou příští uprchlíci, potenciální běženci do Evropy.“

Dětský fond Organizace spojených národů, známý také jako UNICEF, patří nepochybně k nejúctyhodnějším organizacím na světě. Svou pověst si získal především svou všechny lidi dobré vůle sjednocující misí: pomoc umírajícím, trpícím, ohroženým dětem a jejich matkám v chudých zemích.

Jakékoli zpochybnění takového cíle jsem považoval do dnešního dne za něco nemyslitelného. V pořadu 168 hodin jsem však vyslechl něco naprosto šokujícího. Pavla Gomba, ředitelka UNICEF v ČR, tam mluví o mailech, které dostává: „Se tam neustále opakuje taková ta myšlenka: nechme je umřít, jen ať ty děti umírají, nezachraňujte je, nic nedělejte, protože když umřou, tak zbyde víc na nás, a když umřou, tak z nich nebudou příští uprchlíci, potenciální běženci do Evropy.“

A dále popisuje reakce lidí na jednou z kampaní UNICEF v ČR: „My jsme třeba v loňském roce měli kampaň proti dětské podvýživě... protože asi šestnáct tisíc každý den dětí umírá zbytečně na podvýživu. A to se vůbec netýkalo ani Sýrie, ani Blízkého východu, ani uprchlíků.... a vlastně ta reakce některých lidí byla vlastně stejně silná: nechte je umřít, hlavně ať z nich nejsou uprchlíci.“

Dále jsou v pořadu uvedeny tyto maily, které došly českému UNICEFu:

Head of UNICEF Czech Republic: We are swamped by vicious emails from Czech citizens

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Pavla Gomba, the head of the UNICEF branch in the Czech Republic, talked on Czech television about a wave of vicious letters and emails they are receiving from the Czech citizens.

"The same idea is repeated over and over again in these emails: Let these children die, let them die. Do not try to save them. Do nothing, because if they die, we will have more and if they die, they will not turn into future refugees who will swamp Europe," said Pavla Gomba in the Czech TV programme "168 hours".

She continued: "Last year, UNICEF ran a campaign against the malnutrition of children, because some 16 000 children die unnecessarily of malnutrition every day. This campaign had nothing to do with the refugees or with the Middle East - yet people in the Czech Republic reacted the same way: 'Let them die, we do not want them to become refugees and come here.'"

The programme included some more quotes from the emails sent by the Czech public:

"Pavla Gomba, send me one more letter (asking for money) and I will personally travel to Prague and will bash your face in, you fucking fradulent bitch."

"How dare you beg for money for  foreign scum? Millions of them will soon attack us here anyway."

"Are you not embarrassed to beg for money for the darkies? One day these little 'unfortunates' will grow up and they will gatecrash into Europe and will murder, rape and steal. Let the natural forces solve this on their own."

Source in Czech HERE

Only 3 per cent of Czechs are now willing to accept refugees permanently

15. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

According to the latest opinion poll, carried out by the CVVM polling agency in January 2016, 65 per cent Czechs are now against receiving refugees in their country. This is 5 per cent more than in December 2015 and 15 per cent more than in September 2015.

28 per cent of Czechs are willing to accept refugees from war-torn countries temporarily, Only three per cent of Czechs support the notion that refugees should be accepted permanently.

43 per cent of Czechs are willing to accept refugees from the Ukraine, 39 per cent of Czechs are against accepting them.

Only 15 per cent of Czechs are willing to accept some refugees from North Africa and the Middle East, 80 per cent of Czechs are against receiving them.

81 per cent of Czechs regared the refugee crisis a security risk for the Czech Republic, 91 per cent regard it as a security risk for the European Union and 83 per cent regard it as a global security risk.

Source in Czech HERE

Papež Jan Pavel II. měl přes třicet let vztah s polskou filozofkou

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Z korespondence, kterou objevila BBC, vyplývá, že papež Jan Pavel II. měl od roku 1973 intimní vztah s polskou filozofkou Annou-Teresou Tymienieckou. Jednou mu - v době, kdy byl Jan Pavel II. ještě kardinálem, mu Tymieniecká vyznala lásku.

Neexistují žádné důkazy, že byl Karol Wojtyla porušil svůj slib celibátu, avšak z korespondence vyplývá, že měl s Tymienieckou hluboký vztah ještě v době, kdy působil jako arcibiskup v Krakově.

Vatikán na zjištění BBC, která o záležitosti bude vysílat dokument, reagoval konstatováním, že skutečnost, že Wojtyla měl blízký vztah k Tymieniecké, je známa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Batman a Ethan: Jak se mohou slepí lidé orientovat v prostředí

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta



Ohromující, svou strukturou i informačním obsahem, byl radiodokument rozhlasu BBC, který se vysílal v neděli v poledne, pod názvem "Batman a Ethan". Je to příběh desetiletého, vysoce hudebně nadaného skotského chlapce Ethana, který se narodil slepý. Když ho přijali do exkluzivní hudební školy v Edinburku, nastal problém, jak bude slepý chlapec do školy dojíždět. Rodina požádala o pomoc amerického "Batmana", slepce Daniela Kishe, který je mistrem tzv., "echolokace". Podobně jako netopýři Daniel Kish luská jazykem v ústech proti patru a podle druhu zvuku, odraženého od okolí, se v něm dokáže orientovat. Neurovědci zjistili, že slepí lidé, kteří tento způsob orientace používají ve vnějším světě, při tom angažují tu část svého mozku, která se zabývá vizuální identifikací prostředí.

Dokument BBC sleduje příběh desetiletého Ethana, jehož americký "Batman", Daniel Kish, spektakulárním způsobem naučí orientovat se v prostředí.

Půlhodinový pořad v angličtině je k dispozici ZDE. Jsou tam také videoklipy, jednak jak desetiletý Ethan hraje na klavír, ale hlavně, a to doporučujeme, spektakulární klip s Danielem Kishem, který se dokáže orientovat v jakémkoliv prostředí, jako by normálně viděl.

Kish běžně pomáhá mnoha lidem naučit se používat echolokaci, pomohla by i slepým lidem v České republice?

Téma: Nová tarifní struktura - Proč takový spěch?

15. 2. 2016 / Milan Šimoník

čas čtení 2 minuty


Podle návrhu ERÚ  má být od roku 2017 cca. 80% platby za distribuci elektřiny odvozováno od velikosti jističe, oproti dnešním cca. 20%. Jak vysvětluje Jiří Gavor, postupný růst fixní složky i zjednodušení tarifní struktury je žádoucí a v souladu s praxí v jiných evropských státech. Jenže proč tak výrazná změna a tak rychle? Změna tarifů je totiž zdůvodňována zejména tím, že při vzrůstající samovýrobě elektřiny či úsporných opatřeních v domácnostech a firmách by se náklady na distribuční soustavu nespravedlivě přenášely na stále méně spotřebitelů.

Británie: Homosexuální učitel, který musel odejít z křesťanské školy, exceluje ve škole muslimské

15. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Stačila jediná stížnost od "křesťanského" rodiče, aby to skoncovalo s veškerou prací Alexandra Moffata, v jejímž rámci učil ve škole v Birminghamu děti k respektu vůči lidem s jinou sexuální orientací. Čtyřicet rodičů ho nutilo, aby se omluvil a stáhl učebnice, které používal ve svých hodinách. Rodiče hlavně protestovali, že Moffat řekl žákům, že je homosexuál. Měl pocit, že nemůže pokračovat a z křesťanské školy odešel. Dostal však místo jako zástupce ředitele v Parkfield Community School, kde je 98 procent žáků muslimských.

V této škole se 770 žáky 23 národností zahájil Moffat se souhlasem ředitelky program podporující diverzitu, který vítá lidi jakékoliv rasy či náboženství i lesbičky, gaye, bisexuály a transgenderové osoby.

Umět zemřít: Japonští kamikaze

15. 2. 2016 / Antonín Líman

čas čtení 8 minut

Několik českých recenzentů napsalo, že pohlížím sympaticky na japonské piloty kamikaze, ale musíme se vážně zamyslet nad tím, že v minulých týdnech navrhli Japonci Unescu zařazení odkazů těchto sebevrahů mezi památné poklady lidstva. Mají na to Japonci nárok? Je to z jejich strany fašistická provokace? Navštívil jsem během jednoho sabbaticalu museum Japonského císařského námořnictva na ostrově Etadžima, kde jsou vystaveny různé zbraně a uniformy, malá ponorka pro jednoho člověka, která byla použita při útoku na Pearl Harbour a kaligrafické odkazy pilotů kamikaze. Jsou tu též památky na admirála Tógo Heihačiróa, vítěze nad Rusy ve velké námořní bitvě u Cušimy, Horatio Nelsona a Jamamoto Isórokua (autor a velitel útoku na Pearl Harbour) a deset tisíc dalších jmen námořních důstojníků, různé památné předměty z bitevní lodi Jamato a podobně. Pečlivě jsem si odkazy prohlédl a bylo mi na první pohled jasné, že je rozhodně nepsala těžká ruka vesnických buranů. Byly vzletné a poetické, psala je většinou vypsaná ruka a vyjadřovaly absolutní oddanost rodné zemi.

BBC o uprchlících: Svědectví z Turecka

15. 2. 2016

čas čtení 8 minut

"Motor přestal jít. Stalo se to asi v osm ráno. Urazili jsme jen půlku cesty, byli jsme stále ještě v tureckých vodách. Začala do člunu téct voda. Člun se začal potápět. Deset dětí a několik žen uvízlo v podpalubí. Byli jsme ve vodě čtyři hodiny. Pak nás zachránili rybáři. Zavolali pobřežní hlídky. Řekli jsme jim, že třináct lidí je stále pod vodou a prosili jsme je, aby něco udělali. Říkali jsme, Bratři, prosíme vás, udělejte něco, pro Boha a pro proroka Mohameda!"

Uprchlická krize se s ruským bombardováním zhoršuje. Publicistický pořad rozhlasu BBC The World this Weekend byl celý v neděli věnován uprchlické situaci v Turecku. Reportér Mark Mardell informoval z města Izmir a z jeho okolí. Zde je překlad prvních cca 10 minut z třicetiminutové reportáže.

Mark Mardell: Syrská občanská válka se zintenzivňuje, navzdory diplomatické dohodě, že dojde k příměří. Syrská armáda, podporovaná ruským leteckým bombardováním, provádí ofenzívu. Turecko nyní ostřeluje kurdská postavení v Sýrii a turecký ministr zahraničí uvádí, že Turecko uvažuje o pozemní invazi. Uprchlická krize, která zahlcuje Evropu, se zřejmě ještě daleko více zhorší.

OSN a EU požadují, aby Turecko otevřelo své hranice uprchlíkům z Aleppa, avšak v Turecku se zvyšuje zuřivost, že přislíbené peníze z EU na pomoc s krizí ještě nedorazily. I kdyby ty peníze dorazily, dokázalo by Turecko zastavit proud uprchlíků do Evropy, vzhledem k tomu, že vzniká jejich nová vlna? Byl jsem v tureckém Izmiru, abych to zjistil.

Mark Mardell: Jak Džamal hovoří, má v ruce sedm vybledlých, pomačkaných fotografií. "To je moje manželka, moje snacha, moji dva vnuci." Z fotografií se na něho dívají tváře třinácti mrtvých členů jeho rodiny. Všechno jsou to Kurdové ze Sýrie, kteří se utopili, když se jejich člun potopil u tureckého pobřeží cestou do Řecka.

Viktoria má zpoždění

15. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Loni v únoru uspořádala společnost, která razí železniční tunel u Plzně, den otevřených dveří pro veřejnost a novináře. Výstup v MFD ohlašoval proražení prvního tubusu na listopad 2015, tedy zhruba na 9 měsíců. ZDE

Děťátko bude ovšem podle poslední zprávy téže MFD značně přenošené, zhruba o šest měsíců, pokud ovšem nenastanou další potíže. Zhotovitel zřejmě podcenil geologický průzkum, naráží pod zemí na samá překvapení. Jednou je to řídká hornina plná vody, nyní tvrdá skála. Uvidíme, jak se to bude zdůvodńovat, až budou vyčísleny dodatečné náklady. Na to se novináříčci z MFD, zahlcení spoustou technických podrobností, zapomněli zeptat.

Razicí štít Viktoria se prý jmenuje podle plzeňské fotbalové Viktorky. Doufejme, že klub, který bojuje o titul, nedopadne tak, jako tunel. To by bylo místo mistra tak asi na páté místo bez šance na evropské poháry...

Důstojná oslava 220 let historie i současnosti Národní galerie

15. 2. 2016 / Michal Giboda

čas čtení 9 minut

Aj Wej-wej, zahalený zvěrokruh na protest proti českým postojům vůči uprchlíkům, foto Tereza Křenová

Pátý únor 1796 začal psát dějiny Národní galerie založením Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění v Čechách. Svou výstavní činnost zahájila Obrazárna výpůjčkami ze šlechtického majetku, získávaní vlastních děl záviselo na darech tehdejších elit a institucí. Současná Národní galerie byla zřízena v roce 1949 zákonem o Národní galerii v Praze. Spravuje nejrozsáhlejší umělecké sbírky v České republice, které jsou umístěny v depozitářích a částečně v expozicích: Sbírka starého umění, Sbírka umění 19. století, Sbírka orientálního umění a Sbírka moderního a současného umění. Národní galerie má zhruba 360 000 položek, přičemž každý rok přibývají stovky i tisíce exponátů.

Bez štědrosti, lásky a přátelských vztahů si nelze představit vznik žádné veřejné sbírky, říká generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Proto je v paláci Kinských od 5. února do 3. července 2016 výroční výstava výběrů nejvýznamnějších děl z galerijních sbírek pod názvem Velkorysost. Národní galerie chce tímto způsobem otevřít kvalitativně novou kapitolu spolupráce veřejné instituce se soukromými sběrateli a filantropy. Protože vzpomínkami se živí jen ten, komu nepatří budoucnost, snahou o přemostění 220 let do světa současnosti jsou ve Veletržním paláci tři výstavy výrazných osobností současného výtvarného umění: čínského umělce Aj Wej-weje, Senegalce El Hadji Syho a Čecha Jiřího Davida. I když je každý z jiného kouta světa, spojují je kritické postoje k politickým praktikám v jejich zemích.

Jiří Ošlejšek: Sluníčkáři

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Kdo jsou tihle Sluníčkáři? Už je známe. Jsou to lháři.
Vlastenecké snahy maří. Nevině se při tom tváří.
Nepochopí důsledky všech svých "dobrých činů",
že následné aspekty, vedou ke zločinu.

Jsou hloupí a naivní. K budoucnosti pasivní.
Za své činy nerozvážné, budou muset pykat.
Na migranty nelegální, budou si tu zvykat.
Sluníčkáři moc se mýlí. Páchají své harakiry

Důkazy, ty nesnášejí, nevnímají proroky.
Prezidenta urážejí za pravdivé výroky.
Sluníčkáři jsou oslové. Na odpor se nevschopí.
až jim budou muslimové předkládat své nároky.

Poučení sluníčkářům schází.
Co nás čeká? Až mě mrazí.
Nechápou, že přicházejí vrazi.
Do těla jim ostrou kudlu vrazí.

Poslouchejte sluníčkáři, pomatení politici,
vyvolení pohlaváři na levici, na pravici!
Nechceme tu mešity! Nechceme tu islám,
který k nám byl politiky plánovitě vyslán.

Už tu vaši falešnou hru nebudeme hrát!
Proč chcete náš Český národ nechat vychcípat?
Jaký máte k tomu důvod? Asi jste se zbláznili?
Svoje děti i svůj národ potupně jste zradili!?

(Pozn. red. Gramatické chyby necháváme tak, jak jsou.)

Ankara řádí v putinském stylu

14. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Jak Ankara předem avizovala, útok kurdské milice YPG na Azaz, který je součástí kurdského podílu na obkličování Aleppa (s ruskou leteckou podporou), považuje za důvod k ozbrojenému zásahu. Oficiálně tvrdí, že se stala terčem palby ze syrského území, a její jednotky údajně reagovaly v rámci platných polních řádů odvetnou palbou. Podrobnosti o palbě nejsou známy a zprávy z různých zdrojů se rozcházejí. Podle některých šlo o tureckou palbu z tanků, jiné přinesly fotografie dělostřeleckých systémů, včetně těžkých 203 mm houfnic M115 používajících devadesátikilogramové granáty.

Polská vláda chce odebrat mezinárodnímu expertu na holocaust státní vyznamenání

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Profesor Jan Tomasz Gross z Princeton University má přijít o polské státní vyznamenání, protože poukázal na to, že polští vesničané se účastnili za druhé světové války masakrování židů

Akademici z celého světa se postavili na obranu jednoho z nejvýznamnějších světových odborníků na holocaust poté, co bylo oznámeno, že nová polská vláda mu chce odebrat polské státní vyznamenání, protože poukázal na to, že Poláci se podíleli na nacistických válečných zločinech.

Rusko v Sýrii dnes rozhoduje, Západ byl vyšachován

14. 2. 2016

čas čtení 5 minut

Na rozhovorech o Sýrii v Mnichově a na bojišti u Aleppa se ujasnily minulý týden dvě skutečnosti: V Sýrii rozhoduje Rusko a Asadovy odpůrce Washington nechal na holičkách

Uprchlíci, kteří prchají před vládou Islámského státu, poukazují na to, že neschopnost Západu postavit se proti Asadovi a proti Rusku znamená ohrožení i hlavního západního cíle, totiž poražení Isis. "Jestliže budou ze Sýrie vyhnány jiné opoziční organizace, podpoří to tvrzení Islámského státu, že je to jediný obhájce syrských sunnitů. "Nikdo v tomto uprchlickém táboře, zejména ti, kdo přišli tento měsíc, Islámský stát nepodporuje," řekl jeden svědek. "Avšak většina uprchlíků přiznává, že se Islámský stát aspoň snaží ochraňovat syrské sunnity, které svět opustil. Je velmi nebezpečné dopustit, aby Islámský stát hrál tuto roli. A svět je slepý vůči tomu, jak nemorální to je."

Navzdory teroru, který páchá Islámský stát, před nímž prchají tisíce lidí, mnoho lidí říká, že pokud by si měli vybrat mezi Asadem a Islámským státem, zvolili by si Islámský stát. "Ano, Islámský stát je nemilosrdný a dělá strašlivé věci, ale Asadův režim je ještě horší."

Ruská ekonomika sice klopýtá v důsledku poklesu cen ropy, avšalk minulý týden dokázal ruský prezident Vladimír Putin, že jeho globální vliv a ambice v důsledku jeho finančních potíží jen vzrostly.

OSN: V roce 2015 bylo usmrceno nebo zraněno v Afghánistánu 11 002 civilistů

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V roce 2015 bylo v Afghánistánu usmrceno nebo zraněno více civilistů než kdykoliv předtím, konstatuje zpráva OSN. 11 002 mrtvých je nejvyšší počet od doby, kdy OSN začala v roce 2009 počty mrtvých civilistů zaznamenávat. Jde o čtyřprocentní zvýšení počtu zabíjených civilistů a je to důsledkem odchodu mezinárodních vojenských jednotek. Více civilistů se stává obětí křížové palby, anebo jsou přímo záměrně stříleni.

Nejvíce bojuje proti Talibanu afghánská armáda a policie. Ti také zabíjejí rostoucí počet civilistů.

Britský premiér uprostřed kontroverze ohledně prodeje českých stihaček do Iráku

14. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron čelí otázkám v souvislosti s jeho úsilím vyjednat nový vztah Británie k EU poté, co vyšlo najevo, že ve snaze získat pro svůj postoj podporu české vlády zrušil dlouhodobě trvající zákaz na vývoz českých stihaček, které mají tajnou britskou radarovou technologii, do Iráku. V Británii vznikly obavy, že je tím ohrožena bezpečnost britského státu.

Po dobu tří let blokovala Británie prodej českých stihaček L-159 do Iráku, protože těchto třináct letadel je vybaveno britským radarovým systémem. Britské ministerstvo obrany se obávalo, že by tato technologie mohla upadnout do nesprávných rukou.

V důsledku umělé inteligence přijde polovina světa o zaměstnání

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Vědec Moshe Vardi varoval v sobotu na zasedání Americké asociace pro pokrok věd, že do třiceti let připraví umělá inteligence o zaměstnání polovinu obyvatel této planety. Uvedl: "Blíží se doba, kdy stroje budou schopny dělat skoro jakoukoliv práci lépe a rychleji než lidé. Společnost musí tento problém začít řešit dříve, než nás přepadne: Jestliže stroje budou schopny dělat v podstatě cokoliv, co dělají lidé, co budou dělat lidé?"

Loni obdobně varovali fyzik Stephen Hawking a techničtí miliardáři Bill Gates a Elon Musk. Hawking varoval, že umělá inteligence by mohla "způsobit konec lidstva" a Musk dodal, že umělá inteligence představuje "naši největší existenční hrozbu".

Skotsko vítá uprchlické lékaře

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek se na univerzitě v Glasgow v tamější Wolfson Medical School konal vítací večer pro třicet uprchlických lékařů, většinou z Iráku, ze Sýrie, z Íránu a ze Srí Lanky, kterým byla nabídnuta šance "pokračovat ve svém posvátném povolání" - jak to charakterizuje Kevin McKenna - "v této vzdálené zemi, která jim poskytla útočiště před pronásledováním a válkou". Třicet právě přichozích uprchlických lékařů je první skupina lékařů, která přijela v rámci New Refugee Doctors Project, jedné z nejvýznamnějších občanských iniciativ, která nedávno vznikla z iniciativy občanské společnosti ve Skotsku.

Je to důsledek spolupráce mezi British Medical Association a státním zdravotnictvím ve Skotsku na jedné straně a charitativní organizací Bridges Programmes, která poskytuje příležitosti pro uprchlíky realizovat svou profesní kvalifikaci v nové zemi.

Iniciativa BMA a Bridges Programme nabízí plně integrovaný program umožňující uprchlickým lékařům, aby se co nejrychleji vrátili k provozování lékařské praxe. A Skotsko uprchlické lékaře silně potřebuje - v zemi chybí 300 lékařů.

Důležité je, upozorňuje autor, že projekt pro uprchlické lékaře poskytuje vzor, který je možné modifikovat a napodobit i pro jiné profese - učitele, inženýry, vědce a programátory mezi současnými i budoucími uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francouzská policie a ozbrojené občanské bojůvky fyzicky napadají uprchlíky v Calais

13. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Několik lidí, včetně desetiletého chlapce, bylo napadeno a dvě osoby po útocích skončily v nemocnici s vážnými zraněními na oddělení intenzivní péče

Tým právníků z právního poradenského střediska v uprchlickém táboře v Calais podal u francouzských soudů osm trestních oznámení na policejní brutalitu a pět na příslušníky civilních ozbrojených občanských bojůvek, konstatuje charitativní organizace Care4Calais.

Terčem policejní brutality se stal mj. desetiletý chlapec a třináctiletému chlapci zlomili nohu a nos.

Zeman zase blábolil. V kategorii politické moci pro ženy je ČR až na 83. místě na světě

13. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Daleko za různými rozvojovými zeměmi

Zeman nepřípustně extrapoluje extremistickou islamistickou praxi na pokojný a civilizovaný život více než miliardy muslimů po celém světě. Je to nesmysl a pikantní je, že v oblasti genderové nerovnosti je na tom ve skutečnosti podle mezinárodních statistik ČR daleko hůř než mnohé rozvojové i muslimské země. Není divu, že se Zeman i Česká republika stávají mezinárodně terčem posměchu. Je to škoda.

Už je docela únavné korigovat pořád tytéž nesmysly Miloše Zemana. Je to od něho docela drzost tvrdit, jak to učinil na konferenci o sociální demokracii (!!) v Bratislavě (mimochodem, ve Švédsku vznikla diskuse, že pokud TOTO je dnes ve střední Evropě sociální demokracie, západoevropští sociální demokraté by měli podniknout rychlé kroky k vyloučení těchto fašizujících osob ze světového sociálnědemokratického hnutí), že "islámská civilizace odpírá ženám přístup ke vzdělání a k veřejným funkcím.

Světové ekonomické fórum zkoumá stav genderové svobody ve více než 140 zemích světa. ČR se co do možnosti uplatnění žen ve společnosti umístila v roce 2014 na 96. místě. V kategorii ekonomické participace byla ČR v roce 2014 na 100. místě a v kategorii politické moci až na 109. místě. Co se týče platů za obdobnou práci, ČR byla r. 2014 dokonce na 119. místě. Co se týče žen ve funkcích ministryň, ČR byla ČR v roce 2014 na 118. místě.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24849