OSN: Desítky lidí dnes zemřely při zničení pěti nemocnic a dvou škol v Sýrii

15. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Desítky civilistů včetně dětí dnes zemřely, když rakety zasáhly nejméně pět zdravotnických zařízení a dvě školy v severozápadní Sýrii, konstatoval mluvčí OSN.

Varování: níže uvedené záběry mohou být pro některé lidi příliš děsivé

Hospitals and school targeted in Syrian attacks

Two hospitals and a school have been hit by missiles targeting rebel towns in Syria.Russian warplanes and government forces have hit both Azaz and Idlib in recent weeks.Contains images that some may find distressing.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 15, 2016


Farhan Hak sdělil novinářům v New Yorku, že generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil hluboké znepokojení nad útoky v provinciích Aleppo a Idlíb, které za sebou zanechaly mrtvých "kolem 50 civilistů včetně dětí" a mnoho dalších zranily.

"Takové útoky jsou hrubým porušením mezinárodního práva," prohlásil Hak a dodal, že ofenzíva "dál degraduje již zničený systém zdravotní péče a brání v přístupu ke vzdělání v Sýrii".

Útoky "vrhají stín" na závazky z mnichovské konference, kde se diplomaté shodli na dočasném "ukončení nepřátelství" a zajištění dopravy humanitární pomoci do obležených měst a vesnic.

Při jednom z dnešních útoků byla zasažena nemocnice financovaná organizací Lékaři bez hranic, 11 lidí zemřelo a 25 dalších bylo zraněno. Místní zdroje také ohlásily, že ruská letadla zasáhla ve městě Idlíb i druhou nemocnici, kde zabila 3 lidi a zranila 10. Dětská nemocnice v opozicí kontrolovaném městě Azaz byla také zasažena.

(Čtvrtou dnes zničenou nemocnicí bylo zařízení ve městě Ma'arat an-Numánu. Kde se nachází OSN zmiňované páté zničené zdravotnické zařízení není zatím zřejmé, objevily se nejasné informace o zničeném polním obvazišti v Aleppu - KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7002

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016