UNICEF a sjezdovky

15. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Jak to spolu souvisí? Třeba takhle.

To, o čem se mluví v alpských zemích už dávno, to, co je kritizováno tamními ochránci přírody a dokonce má už jisté výsledky v omezování takových staveb, se u nás říkat nesmí?

Toho, kdo říká něco jiného, než co se zrovna hodí do krámu jistým zájmových skupinám, lze snadno denuncovat jako extrémistu a běžně se to u nás dělá. To, co píší potencionální zabijáci dětí, je opravdu hnusné a snad to je omezeno jen na grafomany, co píší na web.

Ale je u nás mnoho jiných věcí, nejen uprchlický "problém", v nichž se začínáme lišit od vyspělých zemí, jako kdyby tady pořád vládla totalita a všechno, co přichází "ze Západu" bylo špatné.

Cyklisty a vegetariány oficálně napadl zatím jen jakýsi polský ministr, ale potenciál nenávisti je například mezi automobilisty vůči cyklistům nemalý. Automobilisté tvoří velkou část voličů a čeští politici na všech úrovních si nedovolí je zlobit. Ani podporou cyklistické dopravy ve městech, která už je nejen v Dánsku, ale i ve Švýcarsku, Rakousku i Německu samozřejmostí.

Například město Mnichov plánuje přenést na cyklistickou dopravu do roku 2020 až 20 procent celkovému objemu dopravních výkonů. Nejde jen o nějakou zálibu "extrémistů". Jde o snižování škodlivých emisí, ke kterému se zavázala i ČR. Co si to zase v tom Bruselu či Paříži na nás vymysleli? A kdo nám chce zakazovat kouření v hospodách? My si budeme v Čechách a na Moravě dejchat co chceme! Pryč s extrémisty a ekoteroristy!

Nejde však jen o ochránce přírody, vegetariány, cyklisty a jiné extremisty. Jde třeba i o nové, velmi užitečné technologie, které slouží úsporám energií, nahrazování spalování fosilních paliv udržitelnými zdroji, nové způsoby ve veřejné dopravě. Vědí třeba čeští kritici "extrémistů", že by ČR měla spolu s jínými zeměmi ukončit do roku 2050 spalování a to i plynu, pokud nechce lidstvo riskovat následky globálního oteplení o 2 stupně Celsia?

Vysvětlí to Čechům a Moravanům nějaký odvážný politik? Anebo se pořád budeme utěšovat slogany jako: ňák bylo, ňák bude, my to stejně nezměníme, toho se my už nedožijeme..? Ano, většina stárnoucí populace ČR se toho nedožije. Možná proto se tak chovají. Ale ti, co se dožijí, budou muset těžce platit za to, co jejich předchůdci zanedbali. Nakupovat draze "na Západě" moderní technologie a draze platit, stovky miliard, za likvidaci jaderných elektráren a vyhořelých paliv, na které se dnes, v čele se svým prezidentem, tak spoléhají...

Majitelé sjezdovek už si nějak poradí, budou muset, protože vody bude stále méně a bude stále dražší. To není nějaký extremismus, to je spočítáno. Ti chytřejší, u nás zatím ne, to už pochopili. Tohle není podnikání s výhledem do budoucnosti. Horší to bude se stárnoucím národem. Dějiny se nepíší jen na staletí, ale na tisíciletí.

Jak kdysi pravil můj kamarád archeolog, když jsem se ho optal v listopadu 1989, co tomu říká: Inu, pravil, Keltové byli v tomto prostoru asi tak tisíc pět set let. Pak zmizeli. My Češi a Moravané, už se k tomu času taky blížíme. Extremista, že?

Ále, vocopa de, toho už se nedožijem. Pane vrchní, eště jedno...

Dánská extremistická a sluníčkářsk8 výstava Město s doboru adresou probíhá v Plzni ještě týden v Moving Station u nádraží Jižní předměstí.

0
Vytisknout
9018

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016