Islám prý ohrožuje symbol české státnosti

16. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Senátor za Stranu práv občanů (SPO) Jan Veleba se během návštěvy Pražského hradu upřímně zhrozil, když na jednom z nádvoří údajně spatřil skupinku modlících se muslimů. Že by snad byla poslední bašta ryzího češství, již svým tělem brání chrabrý lidový prezident, v ohrožení cizopasnou a antagonistickou kulturou? Tomu se musí samozřejmě zabránit za každou cenu, krví nešetřme, aneb Čechy Čechům!

Jan Veleba o „znepokojujícím incidentu“ na svém facebookovém profilu s chybami napsal:

„MUSLIMOVÉ NA PRAŽSKÉM HRADĚ. Dnes v 15:05 hod. jsem odcházel dveřmi pod balkonem na hradním nádvoří Pražského hradu (naproti chrámu Sv. Víta) ze služebního jednání. To, co jsem uviděl, mne velmi zaskočilo. Natolik, že jsem nebyl schopen sáhnout do kapsy a vytáhnout mobil a fotit.Stal jsem se svědkem následující scény. Asi 25 metrů vlevo od balkonu, mezi dvěma bílými lavičkami u hradní zdi vykonávala modlitební obřad skupinka sedmi muslimů. Klečeli zutí, hlavami čelem ke zdi na tenké látce a v jednotném rytmu (klek, hlava na zem, klek) vykonávali modlitební obřad. Když jsem došel k nim, tak za pár vteřin skončili.Nevím, co si o tom myslet. Zda je to náhoda a nebo záměr a provokace. Všichni to byli mladí muži. Pokud by někdo pochyboval o pravdivosti mého zážitku, tak přísahám, že mluvím pravdu!“ ZDE

Považme, jaký šok musel tento vlasti a svému prezidentovi oddaný politik utrpět, pokud se ovšem tato příhoda stala. Až příliš se podobá všelijakým poplašným zprávám a hoaxům, jimiž jsou promořeny sociální sítě i řada sdělovacích prostředků včetně těch nemainstreamových, jež čelí masmediálním dezinformacím propagandou obrácenou naruby.

Pan Veleba byl tímto výjevem natolik zaskočen, že nestihl ani vytáhnout mobil a celou „blasfémii“ vyfotit nebo natočit, ale přísahá, že se to vše stalo přesně tak, jak vypověděl. I kdyby senátor skutečně na nádvoří Hradu spatřil několik modlících se muslimů, nechápu, proč by měl být touto skutečností nějak zaskočen, a už vůbec mi hlava nebere, proč by mělo jít o nějakou provokaci, jak sám spekuluje. Šlo prý o modlící se mladé muže, což koresponduje s tvrzením Miloše Zemana a dalších, že stávající uprchlické vlně do Evropy dominují „samí mladí muži“. A mezi řádky by mohlo jít o potenciální teroristy podle Zemanova proslulého a zároveň vylhaného bonmotu, že ne každý muslim je terorista, ale každý terorista je muslim.

Vzpomínám si, jak jsem během jedné ze svých častých cest na Slovensko cestoval v kupé s dvěma Malajsijci studujícími na Karlově univerzitě, jedním Argentincem a jednou Ukrajinkou. Uprostřed družného hovoru se Malajsijci omluvili, že se musí modlit, což přítomní vzali bez nějakého „zaskočení“. Po pár minutách jsme pokračovali v diskuzi, která se týkala i izraelsko-palestinského konfliktu. Zatímco muslimové z Malajsie se znalostí věci tvrdili, že Izrael porušuje práva Palestinců na sebeurčení, o čemž ví celý svět, onen Argentinec se zastával práva Izraele na sebeobranu. K žádnému verbálnímu incidentu nedošlo; jednalo se pouze o neformální diskusi s různými úhly pohledu – tak, jak by měla podle mého soudu probíhat i v českých sdělovacích prostředcích.

Jestliže se však muslimové modlí v epicentru ryzího češství, může to být podle Veleby záměr či provokace, neboť jde patrně o horší svatokrádež, než kdyby chrám svatého Víta zrestaurovali proslulí sudeťáci z České sody Karl s Egonem, jak v reakci na Velebovo tvrzení vtipně napsal jeden z uživatelů Facebooku.

Bylo by skutečně neuvěřitelné, že by si pan Veleba neuvědomoval, co jeho tvrzení, jež mimochodem převzaly i Parlamentní listy, které už nepokrytě rozšiřují systematickou antiimigrantskou a antiuprchlickou propagandu, způsobí v atmosféře nenávisti, jež otřásá českou společností od hlavy až k patě a již legitimizuje svými skandálními lžemi a konspiračními teoriemi čím dál tím více oblíbený český prezident. Nebo že by to byla pouhá náhoda?

0
Vytisknout
8958

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016