Donald Tusk: Riziko rozpadu Evropské unie je reálné

15. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Když jsem od roku 2010 upozorňoval na to, že Českou republiku v zahraniční nikdo nezná a že by měla investovat do vzdělávání a vytváření odborníků na střední Evropu na Západě, aby se takoví informovaní jedinci v příští krizi ve svých zemích českých zájmů dokázali zastat, netušil jsem, jak blízko je krize. Už jsme uprostřed ní.

Evropská unie, jediná šance na nezávislé a víceméně svobodné a ekonomicky přijatelné přežití České republiky (bez ní se rychle ČR stane obětí Ruska) je nyní ohrožena ze dvou stran. Z východu vzdorným rasistickým a iracionálně hysterickým protiuprchlickým postojem tzv. visegrádských zemí, které chtějí přežívat v kulturní izolaci od ostatního světa a v postupně upadajícím skanzenu a la bývalá Albánie. Jejich vzdorovité odmítání jakékoliv spolupráce na konstruktivním řešení uprchlické krize přímo ohrožuje celou Evropskou unii, která se pod tlakem neřešeného uprchlického problému zjevně rozpadne. Kdyby EU visegrádská čtyřka neblokovala a uprchlíci přicházející do Evropy byli rozumně rozděleni mezi všech 28 členských zemí, problém by nikdo vůbec nezaznamenal.

Vzhledem k tomu, že visegrádská čtyřka toto řešení blokuje, jednotlivé členské země EU budou velmi pravděpodobně reagovat tím, že všechny postaví na svých hranicích žiletkové ploty. Tím samozřejmě příchodu uprchlíků nezabrání, protože ti lidé nemají jinou možnost než utíkat před bombami, které je vraždí. Dojde k propadu středoevropských zemí do netolerantního autoritářství, policie a armáda bude honit uprchlíky na hranicích a západní Evropa v zuřivosti, že středoevropské země nedokázaly projevit solidaritu, visegrádské čtyřce odepře evropské dotace a postupně ji vyšachuje z evropského prostoru.

Druhá hrozba přichází ze Západu. Pod téměř obdobně iracionálním tlakem od anglických konzervativních euroskeptiků byl donucen premiér David Cameron pokusit se o tzv. "nové vyjednání" podmínek britského členství EU. Toto vyjednávání je ovšem nesmysl a pitomost, vědí to jak konzervativní euroskeptici, tak lidé, kteří jsou pokračujícímu členství Británie v EU nakloněni. Cameron bohužel pod tlakem euroskeptiků ve své straně jim přislíbil referendum o tom, zda má Británie zůstat v EU, nebo zda má odejít.

Podobně jako středoevropská veřejnost je mobilizována antiuprchlickými a antimuslimskými nesmysly v českých médiích, britský bulvární pravicový tisk vede celá léta nyní velmi intenzivně protievropskou mediální kampaň.

Cameron se snaží před vyhlášením slíbeného referenda zajistit pro Británii, aby uspokojil své nikdy neuspokojitelné euroskeptiky, aspoň nějaké změny. Zakázat přistěhovalectví Středoevropanů do Británie se mu nepodařilo, tak se aspoň pokusil omezit jejich sociální dávky.

Hlavní konflikt se týká přídavků na děti, které jsou vypláceny Čechům, Slovákům a Polákům a dalším "Východoevropanům", pracujícím v Británii. Cameron původně chtěl dosáhnout toho, že by tito lidé neměli mít nárok na přídavky na děti, pokud jejich děti nežijí v Británii, ale v domovských východoevropských zemích. To se také nepodařilo, tak se aspoň snaží zajistit, aby se jim vyplácely přídavky na děti jen v takové výši, jak je to zvykem v jejich domovských zemích.

To se ale stalo nyní jádrem tvrdého sporu. Visegrádské země totiž na to nechtějí přistoupit, respektive chtějí, aby bylo zajištěno, pokud by taková dohoda byla přijata, aby se snížení přídavků na děti pro jejich občany pracující v Británii týkalo pouze Británie a nikoliv jejich občanů pracujících v jiných zemích Evropské unie. Nikdo neví, jak by se mohl zavést zákon, který by platil jen v jedné zemi EU a nikoliv jinde. Takže i tento návrh bude zřejmě odmítnut.

Britští euroskeptikové jásají, protože tím dokazují, že se s Evropskou unií nedá jednat a jedinou možností je, aby Británie z EU odešla.

Znamenalo by to drastické oslabení nejen Británie (z níž by pak zjevně odešlo eurofilní Skotsko, takže by zůstala jen ubohoučká Anglie), ale celé Evropské unie.

Situace je vážná. Shrnul to předseda Rady Evropy Donald Tusk:

"Toto je kritický okamžik. Je načase, abychom navzájem začali naslouchat argumentům druhé strany více než svým vlastním. Je při vyjednávání přirozené, že postoje přitvrzují, když se blížíme k momentu řešení. Ale riziko rozpadu Evropské unie je velmi reálné, protože tento proces je velmi křehký. Dávejme si pozor. To, co se rozbije, se už nespraví."

Tatáž varovná slova Donalda Tuska samozřejmě platí i na vzdorně protiuprchlické nesolidární postoje středovýchodní Evropy. Ta tam však nikdo neposlouchá a Středoevropané jak ovce jdou slepě ke katastrofě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12163

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016