Deutsche Welle: Svým úsilím hermeticky uzavřít hranice Evropy ohrožují visegrádské země celou EU

16. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Polsko, Maďarsko, ČR a Slovensko utvořily tzv. visegrádskou skupinu před pětadvaceti lety, jejím cílem bylo napomáhat jejich integraci do Evropské unie. Dnes ale tyto země spíš podporují její rozvrácení, varuje na stránkách Deutsche Welle Christoph Hasselbach.

Visegrádské země, požadují hermetické uzavření hranic Evropské unie, což by vedlo k vyloučení Řecka ze schengenské zóny volného pohybu. Nyní se k nim přidávají i země, jako je Francie a Rakousko.

Důsledkem bude, že Řecko, které je ekonomicky na kolenou, bude zahlceno statisíci uprchlíky, kteří nebudou mít dál kam jít. Řecká vláda na to už své občany připravuje.

Itálie, která dosud také umožňovala uprchlíkům cestovat dál na sever Evropy, se nynějšího postoje přicházejícího od visegrádských zemí také děsí. Lauru Boldrini, předsedkyni italské Sněmovny reprezentantů, citují řecká média: "Řecko dnes a Itálie zítra - to je odmítnutí zásad a hodnot Evropy".

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmemeir je přesvědčen, že plán na hermetické uzavření hranic je velmi nebezpečný. Náměstek německé kancléřky Sigmar Gabriel poslal dopis všem sociálnědemokratickým šéfům vlád v EU a varoval, že "externí hranice Evropy prostě nemohou být uzavřeny - proti vůli postižených členských států". Jak Steinmeier, tak Gabriel se obávají, že v Řecku, které je už ekonomicky v nesmírně vážně situaci, vyvolá uzavření hranic naprostý chaos.

Nezbývá už skoro žádný čas pro evropské řešení. Šéfové vlád EU se o to znovu pokusí tento týden od čtvrtka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8466

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016