Výzva českým lidskoprávním organizacím

16. 2. 2016 / Radek Mikula

čas čtení 2 minuty

Vážení,

zítra bude pokračovat proces s Kateřinou Krejčovou, která je obžalována, že způsobila zranění policisty, když zasahoval vůči jednomu z účastníku protestu proti antiimigračnímu shromáždění Národní demokracie.

Poté, co byla vyvedena z místa, kde s dalšími vsedě symbolicky blokovala plánovaný pochod odpůrců, spatřila, jak policisté klečí na jejím příteli, který nekladl žádný odpor. Tvrdým zákrokem mu policisté způsobili lehčí zranění. Obžalovaná se tedy vrhla směrem k němu ve snaze pomoci mu. Přitom spadla a pravou rukou uchopila jednoho z policistů za rameno. vzápětí byla sama sražena na zem dalším příslušníkem policie.

Procesně poškozený policista na ní o několik dní později podal trestní oznámení doložené lékařskou zprávou o poranění jeho ramene. V lednu, kdy začalo soudní jednání, bylo prokázáno, že jeho poranění nemohlo vzniknout způsobem, který popsal.

Pochyby však vzbudilo i samotné rozhodnutí provést policejní zákrok vůči účastníkům ohlášeného shromáždění, které nebylo přítomnými pracovníky magistrátu rozpuštěno.

Nejznepokojivější ovšem je, že v této věci vůbec došlo k podání obžaloby, když podle informací obhájce sama policie zamýšlela věc odložit. To nepřipustilo státní zastupitelství, ačkoli od samého počátku bylo patrné, že trestní oznámení je především snahou pomstít se obžalované za její vzdor, případně i za její politické názory.

V této kauze, kde by se mělo spíše projednávat podezření z křivého svědectví nebo zneužití pravomoci úřední osoby.

Dojde k tomu již zítra 17. února od 10 hodin, u Obvodního soudu pro Prahu 1, na Ovocném trhu v jednací síni č. 23.

Vzhledem k tomu, že se k popsanému případu dosud nevyjádřila žádná organizace na ochranu lidských práv, chci Vás požádat, abyste zvážili vyslání svého zástupce na středeční jednání, a to především proto, abyste jako reprezentanti občanské veřejnosti mohli zhodnotit, nakolik bude obžaloba postupovat nestranně a v souladu se zákonem, vzhledem k tomu, že dosavadní postup přidělené soudkyně vesměs budí poměrně vysokou míru důvěry v její profesionalitu.

S pozdravem

Radek Mikula

Důležité odkazy: ZDE ZDE

0
Vytisknout
7524

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016