Putin nebo Asad děsivým způsobem bombardují Aleppo

16. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Dnes vykopali živé nemluvně z trosek obytného domu, který byl zničen bombardováním. Pak našli i jeho staršího bratra, taky byl ještě jaksi naživu.

Russia denies war crime over bombed hospital

Is it Putin or Assad? One them has been dropping terrifyingly destructive cluster bombs on the Syrian city of Aleppo.Beyond the carnage, Turkey and Russia are at dangerous loggerheads - each accusing the other of war crimes.

Posted by Channel 4 News on Tuesday, February 16, 2016

Reportér Alex Thomson: Předměstí severního Aleppa. Kazetové bomby z letadel. Čím více se přibližujeme navrhovanému pátečnímu příměří, tím vypadá nepravděpodobněji.

Na zemi zbytečná reakce vzbouřenců, bezmocných proti letadlům ve výši několika tisíc metrů. Na bojišti na tom ruské a Asadovy jednotky nikdy nebyly tak dobře. Proč mluvit o příměří, když možná dokáží vyhrát celou válku.

Bašar al Asad: "Oni říkají, že chtějí do týdne příměří. No. Kdo by dokázal splnit všechny ty podmínky a požadavky do jediného týdne. Nikdo. Kdo bude mluvit s teroristy, jestliže teroristické organizace odmítnou příměří? Kdo je požene k odpovědnosti?"

Reportér Alex Thomson: Moskevské ministerstvo obrany uvádí, že provedlo jen během minulého týdne 444 bombardovacích náletů zacílených na 1593 objektů. Není divu, že Asad chce válku. Protože po celé severní Sýrii od Homsu až po nejlidnatější město v Sýrii, Aleppo, Asadova armáda s podporou Ruska a íránských bojůvek chce obklíčit a dobýt celé Aleppo. A pak pokračovat na sever a izolovat hranici s Tureckem a přerušit tak vzbouřenecké zásobovací linie.

Nyní jim ale pomáhají kurdské jednotky. Uvědomily si, že mají konečně šanci ze západu i z východu spojit své území a ovládnout tak pohraniční zónu u Turecka. Včera dobyly města Tallrifat. Teď chtějí Azaz. Obě to jsou klíčová města na hlavní cestě na sever do Turecka.

Turecko proto zuří. Ostřelují Kurdy přes turecko-syrskou hranici a zoufale se snaží zastavit kurdskou ofenzívu. Dnešní žádost Turecka, aby se k pozemní invazi připojily Spojené státy, bude oslyšena. Je to přesně ten rozkol v NATO, jaký si Rusko přeje.

Turecko v úterý večer je hněvem na samém bodu varu. Vyhrožuje Kurdům, uráží Rusy.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu: Probíhá záměrné etnické masakrování, genocida. Všichni Syřané, kteří nepodporují Asadův režim, jsou ze Sýrie vyháněni. Cílem je nechat v Aleppu a v Sýrii pouze lidi, kteří podporují Asadův režim a poslat všechny ostatní do exilu. Je to tatáž taktika, kterou Rusko použilo v Čečensku.

Reportér Alex Thomson: V Aleppu ještě bojují vzbouřenečtí bojovníci, ale jak dlouho ještě. V Damašku doufá OSN, že pronikne do některých čtvrtí zítra s humanitární pomocí. No, jen se o tom mluví. Aleppo těžko uvidí jakoukoliv humanitární pomoc.

Dnes vykopali živé nemluvně z trosek obytného domu, který byl zničen bombardováním. Pak našli i jeho staršího bratra, taky byl ještě jaksi naživu.

A jinde v Sýrii trvale pokračuje Asadovo bombardování barelovými bombami. Toto se dnes dělo v městě Duma. Nedaleko Damašku. Nedaleko v Daraji je to nekonečné. Pokojné ráno a pak zvuk vrtulníků, nesoucích barelové bomby.

0
Vytisknout
7975

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016