HRW: Bulharsko střílí na uprchlíky

16. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Když nás bulharská policie uviděla, pokusili jsme se utéci," svědčil organizaci Human Rights Watch šestnáctiletý Abdullah z Afghánistánu. "Honili nás se psy a stříleli na nás. Bylo to pět policistů. Když nás chytili, začali nás mlátit. Kopali mě a ostatní všude. Dělali to asi hodinu a vyhrožovali nám psy. Odebrali mi veškeré peníze a sebrali mi mobil."

Abdullah je jeden z několika žadatelů o azyl, kteří svědčili organizaci Human Rights Watch o násilí, páchaném bulharskými činiteli proti uprchlíkům na bulharských hranicích a v bulharských detenčních střediscích, i o tom, že Bulharsko uprchlíky hromadně vrací do předchozí země. Nejsou to nové problémy, konstatuje Human Rights Watch a poukazuje na to, že obdobné porušování lidských práv Bulharskem zaznamenali už v dubnu a v září 2014.

Abdullahovo svědectví a obdobná svědectví stovek dalších uprchlíků však v ústředí EU v Bruselu nikdo neposlouchá. Bulharsko nemá právo hromadně vracet uprchlíky do Turecka ani je fyzicky týrat.

Evropskáý komise by měla důrazně připomenout Bulharsku, že má Bulharsko povinnost dodržovat normy a zákony Evropské unie, že musí vyšetřovat případy porušování lidských práv a zamezit jim. Používat násilí není řešením uprchlické krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8352

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016