Letecké údery zasáhly nemocnice v severní Sýrii

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko bombarduje, Turecko ostřeluje, Asad mučí, ISIS vraždí, uprchlíci utíkají, hranice se uzavírají, naděje končí.

Na dvou místech v severní Sýrii zasáhly letecké údery nemocnice. Jde o eskalaci útoků na zdravotnická zařízení a na zdravotnické pracovníky.

Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že se pohřešuje osm zdravotníků poté, co nemocnice, kterou Lékaři bez hranic podporují v Maaret al-Numanu v provincii Idlib byla zasažena při dvou rozdílných náletech celkem čtyřikrát. Lékaři bez hranic neuvedli, kdo nemocnici bombardoval, avšak v provincii Idlib probíhá intenzivní bombardování ruskými letadly a Asadovým režimem.

"Zdá se, že je to úmyslný útok na zdravotnickou infrastrukturu a útok co nejostřeji odsuzujeme," uvedl Massimiliano Rebaudengo, šéf mise Lékařů bez hranic v Sýrii. "Zničení nemocnice znamená, že 40 000 obyvatel v aktivní zóně konfliktu je nyní bez přístupu k nemocničním službám."

Raketa podle syrských opozičních vzbouřenců také zasáhla dětskou nemocnici ve vzbouřenci ovládaném městě Azaz nedaleko turecké hranice. 10 osob bylo usmrceno a více než 30 zraněno. Turecký premiér Ahmet Davutoğlu uvedl, že město zasáhla ruská balistická střela. Ankara ostřelovala kurdská postavení nedaleko Azazu během víkendu.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv důrazně popřel, že by Rusko útočilo na civilisty a na civilní infrastrukturu v Sýrii, avšak od začátku ruské intervence v Sýrii bylo zaznamenáno několik útoků na zdravotnická centra. Za první měsíc ruské intervence, která byla zahájena loni v říjnu, zaznamenala organizace Lékaři za lidská práva sedm ruských útoků proti nemocnicím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7284

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016