Skotsko vítá uprchlické lékaře

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek se na univerzitě v Glasgow v tamější Wolfson Medical School konal vítací večer pro třicet uprchlických lékařů, většinou z Iráku, ze Sýrie, z Íránu a ze Srí Lanky, kterým byla nabídnuta šance "pokračovat ve svém posvátném povolání" - jak to charakterizuje Kevin McKenna - "v této vzdálené zemi, která jim poskytla útočiště před pronásledováním a válkou". Třicet právě přichozích uprchlických lékařů je první skupina lékařů, která přijela v rámci New Refugee Doctors Project, jedné z nejvýznamnějších občanských iniciativ, která nedávno vznikla z iniciativy občanské společnosti ve Skotsku.

Je to důsledek spolupráce mezi British Medical Association a státním zdravotnictvím ve Skotsku na jedné straně a charitativní organizací Bridges Programmes, která poskytuje příležitosti pro uprchlíky realizovat svou profesní kvalifikaci v nové zemi.

Iniciativa BMA a Bridges Programme nabízí plně integrovaný program umožňující uprchlickým lékařům, aby se co nejrychleji vrátili k provozování lékařské praxe. A Skotsko uprchlické lékaře silně potřebuje - v zemi chybí 300 lékařů.

Důležité je, upozorňuje autor, že projekt pro uprchlické lékaře poskytuje vzor, který je možné modifikovat a napodobit i pro jiné profese - učitele, inženýry, vědce a programátory mezi současnými i budoucími uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8371

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016