Rusko v Sýrii dnes rozhoduje, Západ byl vyšachován

14. 2. 2016

čas čtení 5 minut

Na rozhovorech o Sýrii v Mnichově a na bojišti u Aleppa se ujasnily minulý týden dvě skutečnosti: V Sýrii rozhoduje Rusko a Asadovy odpůrce Washington nechal na holičkách

Uprchlíci, kteří prchají před vládou Islámského státu, poukazují na to, že neschopnost Západu postavit se proti Asadovi a proti Rusku znamená ohrožení i hlavního západního cíle, totiž poražení Isis. "Jestliže budou ze Sýrie vyhnány jiné opoziční organizace, podpoří to tvrzení Islámského státu, že je to jediný obhájce syrských sunnitů. "Nikdo v tomto uprchlickém táboře, zejména ti, kdo přišli tento měsíc, Islámský stát nepodporuje," řekl jeden svědek. "Avšak většina uprchlíků přiznává, že se Islámský stát aspoň snaží ochraňovat syrské sunnity, které svět opustil. Je velmi nebezpečné dopustit, aby Islámský stát hrál tuto roli. A svět je slepý vůči tomu, jak nemorální to je."

Navzdory teroru, který páchá Islámský stát, před nímž prchají tisíce lidí, mnoho lidí říká, že pokud by si měli vybrat mezi Asadem a Islámským státem, zvolili by si Islámský stát. "Ano, Islámský stát je nemilosrdný a dělá strašlivé věci, ale Asadův režim je ještě horší."

Ruská ekonomika sice klopýtá v důsledku poklesu cen ropy, avšalk minulý týden dokázal ruský prezident Vladimír Putin, že jeho globální vliv a ambice v důsledku jeho finančních potíží jen vzrostly.

V této chvíli Putin v syrské občanské válce rozhoduje. Ruská letadla umožnila Asadovým jednotkám úspěšnou ofenzívu u Aleppa, kdy přerušily dodávky pro město, které bylo pro řadu let pevností povstalců.

V Aleppu jsou nyní ohroženy statisíce lidí hladomorem. Evropa se obává, že další tisíce se vydají jako uprchlíci do Evropy. Proto se v Mnichově diplomaté pokusili o dohodu.

Rusko si v Mnichově vydobylo tolik ústupků, že mnichovská dohoda vypadá jako potvrzení jeho role v Sýrii. Ruské letecké bombardování má pokračovat. Opoziční organizace už konstatovaly, že nemohou přijmout příměří, pokud Rusko nezastaví bombardování.

Moskva se vrátila na Blízký východ jako rozhodující hráč, zatímco Washington vypadá zostuzen. Na Blízkém východě nemá Amerika už skoro žádný vliv. Vznikla nová studená válka, jak uvedl v Mnichově ruský premiér Dmitrij Medveděv, a vliv Ruska sílí.

Kritikové poukazovali ode dne, kdy bylo oznámeno příměří, že Moskva nad Washingtonem při jednání zvítězila a vyjednávání používá jen jako nástroj k upevnění svých zisků, je to taktika, kterou si Rusové vypracovali na Ukrajině.

Spojené státy přišly o víc než jen o politický kapitál. Ztratí důvěru posledních několika umírněných organizací v Sýrii, které opustily, poté, co jim slíbily podporu.

Rusko mezitím posiluje svou podporu Asadovi. Uprchlíci, kteří prchají před vládou Islámského státu, poukazují na to, že neschopnost Západu postavit se proti Asadovi a proti Rusku znamená ohrožení i hlavního západního cíle, totiž poražení Isis. "Jestliže budou ze Sýrie vyhnány jiné opoziční organizace, podpoří to tvrzení Islámského státu, že je to jediný obhájce syrských sunnitů. "Nikdo v tomto uprchlickém táboře, zejména ti, kdo přišli tento měsíc, Islámský stát nepodporuje," řekl jeden svědek. "Avšak většina uprchlíků přiznává, že se Islámský stát aspoň snaží ochraňovat syrské sunnity, které svět opustil. Je velmi nebezpečné dopustit, aby Islámský stát hrál tuto roli. A svět je slepý vůči tomu, jak nemorální to je."

Navzdory teroru, který páchá Islámský stát, před nímž prchají tisíce lidí, mnoho lidí říká, že pokud by si měli vybrat mezi Asadem a Islámským státem, zvolili by si Islámský stát. "Ano, Islámský stát je nemilosrdný a dělá strašlivé věci, ale Asadův režim je ještě horší."

Rusko chce v Sýrii zachovat režim, ne nutně s Asadem v čele, který by hájil ruské zájmy. Rusko si myslí, že pokud by nemělo spojence na Blízkém východě, nebylo by globální velmocí. Moskvu děsí vzpomínky na bombardovací kampaň v bývalé Jugoslávii, která vedla k pádu jejího spojence Slobodana Miloševiće a k rychlému ukončení ruského vlivu na Balkáně.

Teď, když Rusko většina sunnitů nenávidí, Asad je pro ně zřejmě jako regionální spojenec nenahraditelný. Podpora pro Asada je také součástí strategie Kremlu bojovat proti změnám režimu v různých státecfh světa. Putin vidí revoluce v postsovětských státech jako západní pokus rozšířit svůj vliv a argumentuje, že Arabské jaro vyvolalo jen krvavý chaos.

I když však Západ nehne prstem, proti vlivu Ruska v Sýrii se zřejmě postaví regionální síly. Speciální jednotky ze Saúdské Arábie a z Emirátů jsou vysílány do Sýrie na podporu vzbouřeneckých jednotek a Saúdská Arábie vyslala bombardéry na tureckou základnu nedaleko hranice. Oficiálně mají tyto jednotky pomoci opozičním silám dobýt od Isis město Rakka, avšak jsou to také nepřátelé Asada a po dobytí Rakky se mohou obrátit i proti Damašku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10878

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016