V důsledku umělé inteligence přijde polovina světa o zaměstnání

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Vědec Moshe Vardi varoval v sobotu na zasedání Americké asociace pro pokrok věd, že do třiceti let připraví umělá inteligence o zaměstnání polovinu obyvatel této planety. Uvedl: "Blíží se doba, kdy stroje budou schopny dělat skoro jakoukoliv práci lépe a rychleji než lidé. Společnost musí tento problém začít řešit dříve, než nás přepadne: Jestliže stroje budou schopny dělat v podstatě cokoliv, co dělají lidé, co budou dělat lidé?"

Loni obdobně varovali fyzik Stephen Hawking a techničtí miliardáři Bill Gates a Elon Musk. Hawking varoval, že umělá inteligence by mohla "způsobit konec lidstva" a Musk dodal, že umělá inteligence představuje "naši největší existenční hrozbu".

V současnosti už v Číně nahradila umělá inteligence tisíce pracovních míst. Výrobci elektroniky, Foxconn a Samsung mezi jinými, si vyvinuli precizní roboty, kteří nahrazují stále více lidských pracovních sil.

Vardi předpověděl, že řízení automobilu bude během nadcházejích 25 let zcela zautomatizováno a ptal se, "co budou lidé deělat, až stroje budou dělat v podstatě všechno?"

Dodal, že technologie už drastickým způsobem změnila za posledních 50 let ekonomiku v USA. V podstatě je proto posledních 35 let americká ekonomika v krizi. V důsledku automatizace míra zaměstnanosti v USA vyvrcholila kolem roku 1980 a od té doby se průměrný příjem rodin snižuje. "Je to automatizace," dodal Vardi. Varuje, že dopad na nezaměstnanost bude mít obrovské politické důsledky, a poukázal na to, že politikové to ignorují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9335

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016