Batman a Ethan: Jak se mohou slepí lidé orientovat v prostředí

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta




Ohromující, svou strukturou i informačním obsahem, byl radiodokument rozhlasu BBC, který se vysílal v neděli v poledne, pod názvem "Batman a Ethan". Je to příběh desetiletého, vysoce hudebně nadaného skotského chlapce Ethana, který se narodil slepý. Když ho přijali do exkluzivní hudební školy v Edinburku, nastal problém, jak bude slepý chlapec do školy dojíždět. Rodina požádala o pomoc amerického "Batmana", slepce Daniela Kishe, který je mistrem tzv., "echolokace". Podobně jako netopýři Daniel Kish luská jazykem v ústech proti patru a podle druhu zvuku, odraženého od okolí, se v něm dokáže orientovat. Neurovědci zjistili, že slepí lidé, kteří tento způsob orientace používají ve vnějším světě, při tom angažují tu část svého mozku, která se zabývá vizuální identifikací prostředí.

Dokument BBC sleduje příběh desetiletého Ethana, jehož americký "Batman", Daniel Kish, spektakulárním způsobem naučí orientovat se v prostředí.

Půlhodinový pořad v angličtině je k dispozici ZDE. Jsou tam také videoklipy, jednak jak desetiletý Ethan hraje na klavír, ale hlavně, a to doporučujeme, spektakulární klip s Danielem Kishem, který se dokáže orientovat v jakémkoliv prostředí, jako by normálně viděl.

Kish běžně pomáhá mnoha lidem naučit se používat echolokaci, pomohla by i slepým lidem v České republice?

0
Vytisknout
6698

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016